Επιλογή Σελίδας

Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος σε δράση ευαισθητοποίησης για το Περιβάλλον και την Αειφορία με θέμα: «Οικολογικά και αξιοβίωτα Χριστούγεννα »

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας  Εκπαίδευσης Γ’ Αθήνας δια της Υπευθύνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, στο πλαίσιο της υποστήριξης των καθηγητών που αναλαμβάνουν προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και της ενδυνάμωσης στο έργο τους, εισηγείται  για δεύτερο χρόνο  δράσεις ευαισθητοποίησης  για το Περιβάλλον και την Αειφορία με θέμα «Οικολογικά  και αξιοβίωτα   Χριστούγεννα».

Η δράση απευθύνεται, στις περιβαλλοντικές ομάδες όλων των Σχολείων της Διεύθυνσης  ή και σε ολόκληρες τάξεις που θα ήθελαν να λάβουν μέρος.

Στόχος μας είναι η συνειδητοποίηση του τεράστιου οικολογικού αποτυπώματος που δημιουργούν οι ημέρες των Χριστουγέννων και η ανάληψη δράσης σε σχολικό, οικογενειακό και τοπικό επίπεδο για μια πιο φιλοπεριβαλλοντική και ανθρωπιστική λιγότερο καταναλωτική προσέγγιση των εορτών του τέλους του έτους.

Προβληματική που οδήγησε στην ανάληψη δράσης:

Σε μια εποχή όπου πολλοί άνθρωποι, υποφέρουν, μεταναστεύουν ή και πεθαίνουν καθημερινά από τις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών, την έλλειψη καθαρού νερού, την έλλειψη τροφής και τις ασθένειες, σε παγκόσμιο επίπεδο  είναι καθήκον όλων μας να δρούμε με έναν τρόπο αλληλέγγυο και οικολογικό. Καθώς οξύνεται η οικολογική κρίση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο  προβάλλει με τα Χριστούγεννα η ελπίδα για ένα νέο κόσμο, ειρηνικό και βιώσιμο. Για έναν κόσμο όπου ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο σεβασμός στο περιβάλλον, η υγεία και η ευημερία θα αποτελούν τον κανόνα για όλους τους ανθρώπους του πλανήτη.

Σκεφτήκαμε λοιπόν να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε τους μαθητές μας προτρέποντάς τους στην ενεργό πολιτειότητα, προτείνοντάς τους υλικό και ιδέες που θα μπορούσαν να τους εμπνεύσουν ώστε να γιορτάσουν αυτή την χρονιά τα Χριστούγεννα δίνοντας έμφαση στον άνθρωπο και όχι στα καταναλωτικά αγαθά, γεγονός που συνάδει και με το πνεύμα των Χριστουγέννων.

Αναμενόμενα οφέλη από την δράση:

Στοχεύουμε με την δράση αυτή στην ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών και των μαθητών  να δείξουν  ενδιαφέρον για τους ανθρώπους αλλά και για το περιβάλλον, υιοθετώντας όσο το δυνατόν πιο οικολογικές, βιώσιμες και ανθρωπιστικές συνήθειες.

Επίσης στοχεύουμε στην ευαισθητοποίηση της Οικογένειας των μαθητών και κατ’ επέκταση της τοπικής κοινωνίας.

Τέλος στοχεύουμε  να επεξεργαστούμε, να αμφισβητήσουμε και να επαναπροσδιορίσουμε τις  καταναλωτικές μας συνήθειες ( π.χ. αντί να αγοράσουμε μπορούμε να ανταλλάξουμε, να φτιάξουμε χειροποίητα στολίδια, δέντρα κ.α.).

Η δράση είναι εθελοντική και προαιρετική. Μόνο οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί  που επιθυμούν θα πάρουν μέρος.

Υλοποίηση:

Ζητούμε από τους μαθητές να υιοθετήσουν κάποιες από τις προτεινόμενες ιδέες ή να προτείνουν άλλες δικές τους και να τις εφαρμόσουν.

Στην συνέχεια να μοιραστούν την ιδέα υλοποιημένη , ή την δράση τους στην ειδικά διαμορφωμένη σελίδα στο κοινωνικό δίκτυο Facebook ή στις δικές τους σελίδες ή ιστοχώρους με την ένδειξη #οικολογικαχριστούγεννα  

Χρήσιμες ιστοσελίδες:                                                                                                      

Στο διαδίκτυο υπάρχουν πολλές ιστοσελίδες με ιδέες και προτάσεις, επιλέξαμε μερικές:

WWF Χαρίστε πρωτότυπα δώρα αυτές τις γιορτές

WWF Οικολογικά Χριστούγεννα

9 απλοί τρόποι για Οικολογικά Χριστούγεννα

Οικολογικά Χριστούγεννα

Πράσινα Χριστούγεννα

ΚΠΕ ΕΔΕΣΣΑΣ-ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ δράση My Alternative Christmas Tree

ΚΠΕ ΕΔΕΣΣΑΣ- ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ  τα Ξεχωριστά φετινά μου Χριστούγεννα

ΚΠΕ ΕΔΕΣΣΑΣ- ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ  “Τα φετινά Χριστούγεννα του Δάσους”, συνοδεία φύλλων εργασίας

kalyterizoi

simplylife

news

sapin-de-noel-ecologique

Πηγή: grperivgath