«Χρυσό» το ΑΠΘ σε διεθνή διαγωνισμό Βιολογίας

«Είναι αυτές οι φωτεινές στιγμές του Αριστοτελείου που μας δίνουν κουράγιο να συνεχίσουμε ως δάσκαλοι. Ως διοίκηση, έχουμε δικαίωμα να υπερηφανευόμαστε» ανέφερε ο πρύτανης του ΑΠΘ, Περικλής Α. Μήτκας, αποτυπώνοντας τα συναισθήματα των καθηγητών κατά την υποδοχή της χρυσής ελληνικής ομάδας στον Διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας iGEM (Ιnternational Genetically Engineered Machine) 2017, στο World Cup of Science του MIT.

Ο Παγκόσμιος Διαγωνισμός της Συνθετικής Βιολογίας iGEM διοργανώνεται από το ΜΙΤ της Μασαχουσέτης από το 2004 και απευθύνεται σε φοιτητές από όλο τον κόσμο. Στον φετινό διαγωνισμό μετείχαν περισσότερες από 300 ομάδες από τα σημαντικότερα πανεπιστήμια του κόσμου, και τα αποτελέσματα κρίθηκαν από επιστημονική επιτροπή 120 κριτών. Η Ελλάδα συμμετείχε για πρώτη φορά εκπροσωπούμενη από το ΑΠΘ.

Στο πλαίσιο του διαγωνισμού, διεπιστημονικές ομάδες υλοποιούν φιλόδοξα ερευνητικά projects, τροποποιώντας βιολογικά συστήματα με στόχο τον επαναπρογραμματισμό τους ή/και τη δημιουργία νέων ωφέλιμων ιδιοτήτων για εφαρμογές σε τομείς όπως, μεταξύ άλλων, το περιβάλλον, η υγεία, η ενέργεια και η αποθήκευση πληροφοριών.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του ΑΠΘ, η εντεκαμελής ελληνική ομάδα ήταν υποψήφια για το βραβείο του καλύτερου project στην αναζήτηση νέων τρόπων θεραπείας του καρκίνου και απέσπασε και υποψηφιότητα για το Best Therapeutics Award. Οι πειραματικές εργασίες της ομάδας πραγματοποιήθηκαν στα Εργαστήρια του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ. Η διεπιστημονική ομάδα, συνδυάζοντας πολυάριθμες θετικές και εφαρμοσμένες επιστήμες, εργάστηκε για περίπου ένα χρόνο, στοχεύοντας σε ένα φιλόδοξο project στον χώρο της θεραπευτικής/διαγνωστικής, το οποίο σχεδίασε η ίδια.

Συγκεκριμένα, η εντεκαμελής ομάδα εργάστηκε εντατικά για να κατηγοριοποιήσει δύο διαφορετικούς κυτταρικούς τύπους, για παράδειγμα έναν καρκινικό από έναν υγιή, με μια καινοτόμα μέθοδο, τη χρήση λογικών γενετικών κυκλωμάτων, τα οποία, μετά την είσοδό τους σε ένα κύτταρο, μπορούν να συλλέξουν διάφορα inputs, να τα αξιολογήσουν και ύστερα να εκλύσουν μια συγκεκριμένη απόκριση output (για παράδειγμα φθορισμό). Η προπτυχιακή ομάδα στόχευσε στον καρκίνο του παχέος εντέρου, με σκοπό να διαχωρίσει και να εξολοθρεύσει επιλεκτικά καρκινικά κύτταρα, με βάση συγκεκριμένους μοριακούς δείκτες, που ονομάζονται miRNAs.

Η ομάδα κατάφερε να αποδείξει ότι μπορεί να σχεδιάσει αυτά τα γενετικά κυκλώματα υπολογιστικά, να τα κατασκευάσει εργαστηριακά, γρήγορα και αποδοτικά, με έναν ευέλικτο τρόπο σύνθεσης και, στη συνέχεια, μετά την εισαγωγή τους στα κύτταρα, να παρατηρήσει ότι λειτουργούν με εξαιρετικά αποτελέσματα σε πραγματικές συνθήκες. Παράλληλα, τροποποίησε γενετικά βακτηριακά στελέχη, για να τα αξιοποιήσει ως μέσο μεταφοράς, ώστε να στοχεύουν και να διεισδύουν επιλεκτικά σε καρκινικά κύτταρα και να μεταφέρουν τα προαναφερθέντα λογικά κυκλώματα.

Οι φοιτητές του ΑΠΘ που συμμετείχαν στην Ομάδα iGEM 2017 είναι οι Αστέριος Αραμπατζής, Ιατρική, Χαρίλαος Γιαννίτσης, Ιατρική , Αθανάσιος Θεοχάρης, Πληροφορική, Αγγελική Παπαδημητρίου, Πληροφορικής, Εουγκέν Μπαλλχύσα, Βιολογία, Θεόδωρος-Θωμάς Νικολόπουλος, Βιολογία, Κωνσταντίνος Σαμαράς-Τσακίρης, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Ναυσικά Παπαϊωάννου, Χημικών Μηχανικών, Χαράλαμπος Κωμοδρόμος, Χημικών Μηχανικών, Κωνσταντίνος Ακριτίδης, Φυσικής και η Ελισσάβετ Σανδαλτζοπούλου από το τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Οι επιβλέποντες καθηγητές είναι οι Γεώργιος Κολιάκος, Γεώργιος Μόσιαλος, Δήμητρα Ντάφου, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

 

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ - Απόστολος Λακασάς

http://www.kathimerini.gr/937795/article/epikairothta/ellada/xryso-to-ap...

 

Dates: 
06/12/2017 - 09:30
Add to Calendar