Κρίσιμο για εισαγωγή στα ΑΕΙ το απολυτήριο από το 2020

Το νέο σύστημα εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ θα τεθεί σε φαρμογή από τον Ιούνιο του 2020, σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου. Όπως εξήγησε, ο τρόπος εισαγωγής θα αλλάξει και ο βαθμός του απολυτηρίου θα είναι κυρίαχος για την εισαγωγή των υποψηφίων στις σχολές της ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης.

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ1, ο υπουργός αναφέρθηκε στις αλλαγές στην Παιδεία.

Εκτός από την εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, ο Κώστας Γραβρόγλου δήλωσε ότι φέτος οι μαθητές της Γ' Λυκείου θα εξεταστούν σε τέσσερα μαθήματα: τη Γλώσσα-Λογοτεχνία, την Ιστορία, τα Μαθηματικά και τη Βιολογία, ώστε να γίνει ένα βήμα αποδραματοποίησης των εξετάσεων, για να μη φορτωθούν οι μαθητές με μαθήματα διότι έχουν να ετοιμαστούν και για τις εισαγωγικές εξετάσεις.

Αναφερόμενος στις μετεγγραφές των φοιτητών, ο υπουργός Παιδείας είπε πως θα ισχύσουν από το ερχόμενο εξάμηνο, εφόσον το διάστημα Φεβρουαρίου-Μαρτίου ψηφιστούν οι σχετικές τροπολογίες. Οι μετεγγραφές θα γίνουν με οικονομικά κριτήρια και μόνο, καθώς η εκπαίδευση είναι κοινωνικό αγαθό και καμία οικογένεια δεν θα συντηρεί ένα σπίτι πέρα από το δικό της.

Όσον αφορά τις σχολικές εκδρομές, ο Κώστας Γαβρόγλου τόνισε πως δεν απαγορεύεται καμία εκδρομή. Ωστόσο, διευκρίνισε, θα πρέπει να υπάρχει σωστή οργάνωση με επίκεντρο πολιτιστικά και εκπαιδευτικά στοιχεία και αναρωτήθηκε γιατί υπάρχουν αντιδράσεςι τώρα, όταν η απόφαση ελήφθη τον Μάρτιο.

Τέλος, χαρακτήρισε την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής «πρωτόγνωρο εγχείρημα», με στόχο να υπάρξουν ανάλογα και σε άλλες περιοχές της χώρας.

«Η δημιουργία αυτού του Πανεπιστημίου είναι αποτέλεσμα αξιολογήσεων και γίνεται προσπάθεια να εντάξουμε τα καλά τμήματα των ΤΕΙ στα Πανεπιστήμια. Θα υπάρχουν ενδιαφέρουσες συνέργειες τμημάτων των ΤΕΙ με τα Πανεπιστήμια», σημείωσε ο υπουργός Παιδείας.

 

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ 

http://www.efsyn.gr/arthro/krisimo-gia-eisagogi-sta-aei-apolytirio-apo-2020

 

Dates: 
15/01/2018 - 09:45