Error message

Deprecated function: Function create_function() is deprecated in eval() (line 1 of /home/epaideia/public_html/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).

Ψηφίδες δύναμης στο Μουσείο Σχολικής Ζωής Χανίων

Τα Μουσεία εκτός από την προστασία και ανάδειξη της πολιτισμικής κληρονομιάς έχουν εξελιχθεί στις μέρες μας σε κομβικά σημεία επικοινωνίας λαών και πολιτισμών. Αναπτύσσουν συνεργασίες και δημιουργούν δίκτυα ανταλλαγής ιδεών και εμπειριών Διαφυλάσσοντας με σεβασμό την ιστορική μνήμη και την παράδοση αναζητούν νέους προσανατολισμούς για να εμπνεύσουν τον σύγχρονο άνθρωπο και να υπηρετήσουν τις ανάγκες του.
Το Μουσείο Σχολικής Ζωής με αφορμή το θέμα του φετινού εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων «Τα Μουσεία ως κόμβοι πολιτισμού. Το μέλλον της παράδοσης»
και με πρωτοβουλία του Συλλόγου Φίλων του, προσκαλεί όλους και όλες σε μια πρωτότυπη δράση με τίτλο «ΨΗΦΙΔΕΣ ΔΥΝΑΜΗΣ» που θα επιχειρήσει να αναδείξει μέσα από την παραδοσιακή τέχνη του ψηφιδωτού, τις αισθητικές ποιότητες των ενδεικτικών της συλλογής του , μεταφέροντας στοιχεία από τις διακοσμητικές τους ζώνες σε ένα σύγχρονο συλλογικό έργο.
Το έργο θα επιδιωχθεί να είναι συμμετοχικό και να λειτουργήσει μακροπρόθεσμα συμβολικά και συνδετικά στην τοπική κοινότητα με την εποπτεία, την έμπνευση , την εμψύχωση και την εθελοντική προσφορά του ερασιτέχνη ψηφιδοθέτη και χαρισματικού δημιουργού κ Νίκου Μπολάκη, κατοίκου Νεροκούρου Χανίων και μέλους του Συλλόγου Φίλων του.
Ο Νίκος Μπολάκης γεννήθηκε στο χωριό Νεροκούρου Χανίων το 1950 και μάλιστα φοίτησε ως μαθητής στο Δημοτικό Σχολείο Νεροκούρου που στεγάζει το Μουσείο Σχολικής Ζωής σήμερα. Εργάστηκε από το 1975 στη Ρόδο στον σταθμό παραγωγής της ΔΕΗ και όταν συνταξιοδοτήθηκε επέστρεψε στην Κρήτη και παρακολούθησε για πρώτη φορά μαθήματα ψηφιδωτού το 2006 τα οποία υλοποιούνταν με την ευθύνη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων. Δάσκαλοι του ο Γιάννης Στεφανουδάκης και ο Γιάννης Κοπανάκης. Από τότε δημιουργεί με μεράκι και πάθος ξεχωριστά ψηφιδωτά. Έχει συμμετάσχει με έργα του σε εκθέσεις στα Χανιά στο και τη Ρόδο και έχει φιλοτεχνήσει με τις ψηφίδες του λογότυπα πολλών χώρων πολιτισμού μεταξύ των οποίων και το λογότυπο του Μουσείου Σχολικής Ζωής που κοσμεί τον χώρο υποδοχής του.
Η δράση «ΨΗΦΙΔΕΣ ΔΥΝΑΜΗΣ» θα εξελίσσεται σε διαδοχικές φάσεις με σκοπό να ενεργοποιήσει όλους όσοι αγαπούν το Μουσείο και ενστερνίζονται το όραμα του να συμμετάσχουν στο συλλογικό έργο τοποθετώντας τις δικές τους ψηφίδες σε συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα δραστηριοτήτων του Μουσείου και θα ανακοινώνονται σταδιακά. Οι συναντήσεις θα είναι ανοικτές και θα πλαισιώνονται παράλληλα και με καταγραφή προτάσεων για τη διαχείριση της συνέχειας του Μουσείου. Με αυτό τον τρόπο οι συμμετέχοντες θα επιβεβαιώνουν συμβολικά την εμπιστοσύνη τους στο Μουσείο που όπως είναι γνωστό διανύει μια κρίσιμη φάση αφού παραμένει άλυτο το θέμα της νομικής του μορφής και της κατασκευής του υπαίθριου θεάτρου του.
Η τέχνη του ψηφιδωτού, η «τέχνη της υπομονής», όπως έχει χαρακτηριστεί από τον κ. Μπολάκη, κρίνεται στην παρούσα φάση ως η πλέον κατάλληλη για να εκφράσει ένα δυναμικό μήνυμα υποστήριξης στο Μουσείο Σχολικής Ζωής και να σηματοδοτήσει την αναγκαιότητα για επαναπροσδιορισμό σε νέα βάση ως προς τις πολιτικές των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης που θα υιοθετηθούν για την τύχη του. Με αφορμή τις «ΨΗΦΙΔΕΣ ΔΥΝΑΜΗΣ» και τα παραδοσιακά μοτίβα των ενδεικτικών του ας γίνει επιτέλους ΟΡΑΤΟ το Μουσείο Σχολικής Ζωής και ας του αποδοθεί το μέλλον που του αξίζει στη σύγχρονη πολιτισμική πραγματικότητα.
Με την ολοκλήρωση του συλλογικού έργου προγραμματίζεται ψυχαγωγική εκδήλωση από τον Σύλλογο Φίλων για την επιβράβευση όσων συνέβαλαν ενεργά στις διάφορες φάσεις δημιουργίας του και το νέο ξεκίνημα του Μουσείου.

 

ΠΗΓΗ: FACEBOOK EVENT

Dates: 
Friday, 24 May, 2019 - 12:45