Τα 11 εκατ. βελτίωσαν το κλίμα

Σε κλίμα περισσότερο συναινετικό απ’ όσο αναμενόταν έληξε η συνάντηση του υπουργού με τους πρυτάνεις, στο πλαίσιο της συνόδου των τελευταίων στα Καλάβρυτα. Σίγουρα σ’ αυτό βοήθησαν από τη μια η αναγγελία της έκτακτης επιχορήγησης συνολικού ύψους 11 εκατ. ευρώ και από την άλλη οι διευκρινίσεις ότι δεν θα είναι οδηγός για την αναδιαμόρφωση του χώρου της ανώτατης εκπαίδευσης το εγχείρημα της δημιουργίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, το οποίο έχει θορυβήσει τους πρυτάνεις.

Η συγχώνευση των δύο μεγάλων ΤΕΙ, του Πειραιά και της Αθήνας, ανεβάζει όλο και περισσότερο την ένταση τόσο στο εσωτερικό των δύο ιδρυμάτων όσο και στον χώρο της πανεπιστημιακής κοινότητας, η οποία ενίσταται για τη μη συμμετοχή της στη διαδικασία ίδρυσης του Πανεπιστημίου.

Την ίδια στιγμή, το ζήτημα της χρηματοδότησης παραμένει ψηλά στην ατζέντα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα ΑΕΙ, τα οποία, σημειωτέον, εισέρχονται πλέον σ’ ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου. Οι εκλογές σε ορισμένα ιδρύματα, η συγκρότηση των Ακαδημαϊκών Συμβουλίων και η έναρξη λειτουργίας των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών θα συμβάλουν καθοριστικά στην εμπέδωση αυτού του νέου θεσμικού πλαισίου.

Πάντως, η έκτακτη επιχορήγηση και η αποπειρώμενη συγκρότηση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής αποτελούν πρωτοβουλίες με αυτόνομη δυναμική και αυτό προσπάθησε να διασαφηνίσει στη σύνοδο των πρυτάνεων ο υπουργός Παιδείας. Οπως ανακοίνωσε ο ίδιος, άμεσα θα ενισχυθούν όλα τα τμήματα των ΑΕΙ με τη χορήγηση 20.000 ευρώ στο καθένα καθώς και τα μεταπτυχιακά προγράμματα.

Οι κτιριακές υποδομές

Στα τελευταία θα διανεμηθεί το ποσό των 3 εκατ. ευρώ ως εξής: Ποσό 10.000 ευρώ σε κάθε ΠΜΣ που διατίθεται δωρεάν και 2.500 σε όσα έχουν τέλη φοίτησης από 1.000 έως 3.000 ευρώ. Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες επιχορηγήσεις ύψους 8 εκατ. ευρώ, τα τμήματα των ΑΕΙ θα ενισχυθούν, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του ΥΠΠΕΘ, με «έργα εκσυγχρονισμού των αμιγώς ακαδημαϊκών υποδομών» τους.

Μεταξύ άλλων, παρεμβάσεις αναβάθμισης των κτιριακών υποδομών, του σχετικού λειτουργικού εκπαιδευτικού εξοπλισμού και κάθε άλλη δαπάνη η κάλυψη της οποίας προβλέπεται από το ΠΔΕ. Ο προϋπολογισμός έργου του κάθε τμήματος θα ανέρχεται σε 20.000 ευρώ.

Οσο για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και τα επόμενα βήματα στην αναδιάταξη του χώρου της ανώτατης εκπαίδευσης, στο πλαίσιο της εντατικής συζήτησης που έγινε -καθώς το θέμα ήταν στην κορυφή της ατζέντας της συνόδου- ο κ. Γαβρόγλου προέβη σε στοχευμένες επισημάνσεις. Αφού ζήτησε από τους πρυτάνεις να προχωρήσουν στο θέμα των τυχόν συγχωνεύσεων Πανεπιστημίων και ΤΕΙ «χωρίς αποκλεισμούς και ηγεμονίες», θέλησε να διαχωρίσει το τρέχον εγχείρημα της συγχώνευσης των ΤΕΙ Πειραιά-Αθήνας από την αναδιαμόρφωση του ευρύτερου χώρου που θ' ακολουθήσει αργότερα.

Ηταν σαφείς οι διευκρινίσεις του για τη δημιουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Σε αντίθεση με την επικρατούσα αντίληψη, ούτε «οδηγό» για τις επόμενες συγχωνεύσεις θα αποτελέσει ούτε θα υλοποιηθεί βάσει νέων διαδικασιών. «Θα γίνουν όλα σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο», επισήμαναν συνεργάτες του υπουργού σε σχετική επικοινωνία με την «Εφ.Συν.».

 

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ - Άννα Ανδριτσάκη

 

http://www.efsyn.gr/arthro/ta-11-ekat-veltiosan-klima

 

Dates: 
12/09/2017 - 09:45
Add to Calendar