Error message

Deprecated function: Function create_function() is deprecated in eval() (line 1 of /home/epaideia/public_html/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).

Τι θα ήθελες να ξέρεις για το Mobile Learning

Του εκπαιδευτικού Νίκου Αμανατίδη

 

Κατά την τελευταία τριετία στην Ελλάδα και δεκαετία στο εξωτερικό, γίνεται πολύς λόγος για τη "φορητή μάθηση", το λεγόμενο "mobile learning". Στην Αμερική, σε κάποιες χώρες της Ευρώπης, αλλά και σε άλλα μέρη του κόσμου το  mobile learning έχει αρχίσει να εντάσσεται οργανικά στις διαδικασίες μάθησης εντός και εκτός σχολείου και τα αποτελέσματα των εφαρμογών αυτών καταγράφονται ως θετικά. Στην Ελλάδα παρακολουθούμε τις σχετικές εξελίξεις και συζητήσεις με δισταγμό, αδιαφορία ή άγνοια. Κάποιοι δαιμονοποιούν τις φορητές συσκευές ως εκπαιδευτικά εργαλεία, ενώ άλλοι ταυτίζουν τη φορητή μάθηση με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Όπως, συμβαίνει συχνά στη χώρα μας, αλλά και σε άλλες χώρες, ο νέος όρος "mobile learning", προκαλεί την αντανακλαστική αντίδραση του εκπαιδευτικού, ο οποίος θέλει να θωρακίσει το χώρο και τον χρόνο του αρκούμενος στα δοκιμασμένα και επιτυχημένα μοντέλα διδασκαλίας, τα οποία εξελίσσονται κατά προτίμηση εντός του σχολικού περιβάλλοντος. Με τις δυνατότητες που προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία, η μάθηση έχει πλέον υπερβεί την έννοια του χώρου και συνεπώς αποτελεί διά βίου διαδικασία η οποία εξελίσσεται οποιαδήποτε στιγμή του 24ώρου, χωρίς οριοθετημένο χρόνο. Η αντίληψη ότι περιμένουμε να μάθουμε τα πάντα από το σχολείο ή από ένα βιβλίο είναι σήμερα άτοπη. Μαθαίνουμε στο σχολείο, μαθαίνουμε απ' τα βιβλία, αλλά μαθαίνουμε -και μάλιστα με πηγαίο ενδιαφέρον και με τρόπο προσαρμοσμένο στο μαθησιακό προφίλ μας- και από άλλες πολλαπλές πηγές και με ποικίλους τρόπους, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που παρέχουν οι τεχνολογίες της πληροφορίας και της επικοινωνίας. Στο πλαίσιο αυτό είναι σκόπιμο να εξοικειωθούμε με την έννοια της φορητής μάθησης και να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε πώς θα μπορούσαμε να την αξιοποιήσουμε για τη βελτίωση του μαθησιακού αποτελέσματος. Ας ξεκινήσουμε με κάποιες αλήθειες και κάποια ψέματα για το Mobile Learning: 

AΛΗΘΕΙΑ: Οι μαθητές σήμερα αξιοποιούν κατά κύριο λόγο φορητές συσκευές για να αναζητήσουν πληροφορίες.

ΨΕΜΑ: Η μάθηση που λαμβάνει χώρα στο σχολείο οφείλει να οριοθετείται αποκλειστικά από τα αναλυτικά προγράμματα και να υποστηρίζεται μόνο από τα σχολικά εγχειρίδια και τα λοιπά εκπαιδευτικά μέσα που έχει εγκρίνει η πολιτεία.

AΛΗΘΕΙΑ: Τo mobile learning αναφέρεται σε κάθε μορφής μάθηση που συντελείται όταν ο μαθητής αξιοποιεί τις δυνατότητες που του προσφέρουν οι συσκευές φορητής τεχνολογίας.

ΨΕΜΑ: Mobile learning σημαίνει εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

 ΑΛΗΘΕΙΑ: Με τον όρο φορητή τεχνολογία εννοούμε τις συσκευές, όπως κινητά τηλέφωνα νέας γενιάς, Smart Phones καθώς και τις ψηφιακές ατζέντες, PDAs , που περιλαμβάνουν δυνατότητες επικοινωνίας μεταξύ χρηστών μέσω BLUETOOTH, GPRS, EDGE, 3G, 4G, 5G αλλά και ανταλλαγής αρχείων κειμένου, εικόνων, χαρτών, λογιστικών φύλλων καθώς και φύλλων παρουσίασης. 

ΨΕΜΑ: Με τον όρο κινητή μάθηση εννοούμε τη χρήση των laptops, των οποίων η μεταφορά γίνεται με συγκεκριμένο σκοπό και για προκαθορισμένη χρήση.  

ΑΛΗΘΕΙΑ: Η μάθηση με τη χρήση φορητών συσκευών είναι αποτελεσματική διότι καθιστά την ίδια την πληροφορία και τη γνώση φορητή και συνεπώς άμεσα προσβάσιμη.

ΨΕΜΑ: Τα κινητά τηλέφωνα είναι κατάλληλα μόνο για επικοινωνία και για παιχνίδι μόνο και δεν υποστηρίζουν την ανάπτυξη γνώσης.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Η χρήση των φορητών συσκευών ευνοεί τη συνεργατική μάθηση, ενισχύει την ομάδα και δημιουργεί σχέσεις κοινότητας πρακτικής με τις διαδραστικές δυνατότητες που παρέχει  (π.χ. άμεση ανατροφοδότηση, σχολιασμός κ.ά.). Το mobile learning δε θεωρεί τις φορητές συσκευές ως αποκλειστικό μέσο και πηγή μάθησης.

ΨΕΜΑ: Η λελογισμένη χρήση των φορητών συσκευών απομονώνει και δημιουργεί αντικοινωνικούς ανθρώπους.

ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ: Συχνά εκφράζονται ανησυχίες από εκπαιδευτικούς και μαθητές για το μικρό μέγεθος της οθόνης των συσκευών και του πληκτρολογίου, καθώς και για τα προβλήματα με την μπαταρία, τα οποία προκαλούν δυσκολίες στην ανάγνωση, τη μελέτη, τη χρήση και επεξεργασία των αρχείων. Επιπλέον, όταν προβλέπεται η χρήση διαδικτύου μέσω φορητών συσκευών τίθεται το ζήτημα του κόστους και της ασφάλειας στο διαδίκτυο.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ: Οι μαθητές έχουν αγκαλιάσει τη συγκεκριμένη τεχνολογία και επικοινωνούν πολλαπλά μέσω αυτής. Οι δυνατότητες έχουν αυξηθεί, οι οθόνες το ίδιο και οι μαθητές εμπλέκονται ολοένα και περισσότερο σε δραστηριότητες μάθησης μέσω νέων εφαρμογών και εργαλείων.

 

Σενάρια αξιοποίησης του mobile learning:

1.  Χρήση Text / SMS:  Η χρήση SMS έχει καθιερωθεί στις ζωές των νέων. Στην εκπαίδευση μπορεί να χρησιμεύσει τόσο στην οργάνωση της μαθησιακής διαδικασίας όσο και στην εξάσκηση και εμπέδωση γνώσεων. Τα sms μπορούν να  λειτουργήσουν ως υπενθύμιση στους μαθητές για την ημερομηνία παράδοσης της εργασίας τους, ως μια μορφή κουίζ γνώσεων αλλά και γνωστικού συναγωνισμού μεταξύ ομάδων ή και ατόμων σε συγκεκριμένα γνωστικά αντικείμενα ή θεματικές ενότητες και φυσικά ως μέσο διακίνησης κειμένων και άλλων μαθησιακών πόρων. 

2.  Χρήση Mobile Internet-GPS – ενδεικτικό σχέδιο εργασίας:  Αναζήτηση ιστορικών πηγών και πληροφοριών για ένα ιστορικό γεγονός ή μια τοποθεσία.  Με τη χρήση του λογισμικού γεωγραφικής πλοήγησης, (GPS), οι μαθητές εντοπίζουν στο χάρτη μια συγκεκριμένη τοποθεσία και υπολογίζουν την απόσταση από τον τόπο τους.  Έπειτα, εργαζόμενοι σε ομάδες ή ατομικά ανακαλύπτουν στο διαδίκτυο ιστορικές πληροφορίες για την συγκεκριμένη τοποθεσία ή για κάποιο ιστορικό γεγονός που συντελέστηκε εκεί. Κατόπιν, συντάσσουν ένα κείμενο με τα στοιχεία που ανέσυραν από το διαδίκτυο για τη συγκεκριμένη περιοχή και το ιστορικό γεγονός και τα παρουσιάζουν στην τάξη και στο σχολείο.  Σίγουρα η πλοήγηση από μια φορητή συσκευή αποτελεί μια τελείως διαφορετική εμπειρία σε σχέση με την οθόνη ενός υπολογιστή.  Ήδη, ολοένα και περισσότερες ιστοσελίδες υποστηρίζουν το σχεδιασμό για πλοήγηση από φορητή συσκευή, ενώ παράλληλα το λογισμικό  γεωγραφικής πλοήγησης (GPS) αποτελεί εργαλείο που κινητοποιεί τους μαθητές, τους κεντρίζει το ενδιαφέρον και καθιστά τη μάθηση μια δυναμική και παραγωγική εμπειρία.

Η πλήρης αξιοποίηση των κινητών τεχνολογιών στην τυπική μάθηση προβλέπεται ότι θα χρειαστεί κάποιο χρονικό διάστημα για να επιτευχθεί, καθώς τα θεωρητικά και διδακτικά μοντέλα  πάνω στα οποία στηρίζεται βρίσκονται σε φάση ωρίμανσης. Η μάθηση με τη χρήση κινητών συσκευών αποτελεί πλέον το παρόν στην εκπαίδευση.  Η εκμάθηση ενασχόληση και εποικοδομητική χρήση του μέσου αυτού μπορεί να αποτελέσει μοχλό για μια πιο ποιοτική, αποτελεσματική αλλά και δυναμική διδακτική διαδικασία.  Έγκειται λοιπόν στη θέληση και προσπάθεια από τη μεριά των εκπαιδευτικών και γενικότερα της εκπαιδευτικής κοινότητας για την είσοδο του mobile learning στα σχολεία, την εποικοδομητική χρήση του αλλά και τη γρήγορη αποκομιδή των γνωστικών, αποτελεσμάτων της εφαρμογής του.  Όσον αφορά στη σημερινή γενιά μαθητών αλλά και στη μελλοντική, τους επονομαζόμενους ψηφιακά γηγενείς, (digital natives), η απόκτηση δεξιοτήτων χρήσης, αξιολόγησης και αξιοποίησης των γνώσεων μέσω των φορητών υπολογιστικών συστημάτων είναι πλέον  προαπαιτούμενο για την επιτυχή ανάπτυξή τους στον ραγδαία εξελισσόμενο σύγχρονο κόσμο του 21ου αιώνα.

 

 

Comments

<p>Εξαιρετικό το άρθρο για το mobile learning. Η ενσωμάτωση της τεχνολογίας στην εκπαιδευτική διαδικασία είναι, εκτιμούμε, μονόδρομος. Το ζητούμενο σήμερα από την εκπαιδευτική διαδικασία είναι το αποτέλεσμα, δηλαδή ο χρόνος που αφιερώνεται σε αυτή να είναι πραγματικά παραγωγικός. Με την χρησιμοποίηση του mobile learning, μια μορφή του e-learning, ο στόχος αυτός είναι πιο προσιτός λόγω των μεγάλων πλεονεκτημάτων που έχει το πρώτο σε σχέση με την παραδοσιακή διδασκαλία. Η σημαντικότερη πρόκληση για να αξιοοποιηθεί το mobile learning είναι η δημιουργία εκπαιδευτικού περιεχομένου το οποίο να είναι προσαρμοσμένο σε αυτό, κάτι το οποίο είναι ιδιαίτερα απαιτητικό. Τα μαθήματα σε e-learning πλατφόρμες πρέπει να είναι εξαιρετικά δομημένα, γεγονός το οποίο είναι θετικό για την εκπαιδευτική διαδικασία αλλά αυξάνει σημαντικά το κόστος δημιουργίας τους, όπως έχουμε αντιληφθεί από την εμπειρία μας από το δικά μας e-learning μαθήματα https://www.mathemagenesis.com/ .</p>

<p>Σας ευχαριστώ πολύ για τα σχόλιά σας. Έχετε ορθά εντοπίσει τις υπάρχουσες ανάγκες και απαιτήσεις όσον αφορά την εποικοδομητική και αποτελεσματική χρήση του mobile learning στην εκπαίδευση. Χρειαζόμαστε ποιοτικό εκπαιδευτικό περιεχόμενο καθώς και επιμορφωμένους εκπαιδευτικούς με όρεξη και μεράκι για την νέα αυτή πρόκληση και τον νέο ενδιαφέροντα κόσμο. Ευελπιστώ η προσπάθεια και το μέσο να βρει ανθρώπους με όραμα και διάθεση να το ενστερνιστούν και εφαρμόσουν. Σας εύχομαι κάθε επιτυχία στις προσπάθειές σας.</p><p>&nbsp;</p>