Βασικό μέλημα η λήξη της κατάληψης

Με τη διαβεβαίωση πως ήδη έχουν αρχίσει οι διαδικασίες συντήρησης και επισκευών στις φοιτητικές εστίες της Αθήνας, το νέο προεδρείο του Δ.Σ. του ΙΝΕΔΙΒΙΜ ανακοίνωσε χθες την εξασφάλιση έκτακτης χρηματοδότησης ύψους 20 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Παιδείας για την κάλυψη όλων των υποχρεώσεων της φετινής χρονιάς.

Το μήνυμα προφανώς απευθυνόταν στους φοιτητές που συνεχίζουν την κατάληψη στις εγκαταστάσεις του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, γι’ αυτό και επικεντρώθηκε στις άμεσες προτεραιότητες, «τη λύση των προβλημάτων της καθημερινότητας», όπως είπε ο νέος πρόεδρος του Δ.Σ., Δημήτρης Ζέρβας.

Για όλα τα υπόλοιπα, περιλαμβανομένων των διαχρονικών σκανδάλων κακοδιαχείρισης και διαπλοκής που ανέδειξαν οι έλεγχοι του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η νέα διοίκηση περιορίστηκε στις διαβεβαιώσεις προθέσεων.

Δεσμευόμενη πως όλες οι νέες συμβάσεις με τρίτους «θα είναι μετά από διαγωνισμό», η διοίκηση υποσχέθηκε πως «θα ελεγχθούν όλα» όταν θα εξομαλυνθεί η λειτουργία του ιδρύματος.

Μεταξύ αυτών και ο διαγωνισμός που έδωσε τις λογιστικές υπηρεσίες του ΙΝΕΔΙΒΙΜ για ακόμα μια φορά στον ίδιο επί χρόνια εργολάβο.

Ο διαγωνισμός, δηλαδή, που αποτελεί βασικό εύρημα κακοδιαχείρισης και διαπλοκής των ελέγχων.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια σύμβαση ανάμεσα στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ και τον συγκεκριμένο εργολάβο. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να την τηρήσουμε» απάντησε σε σχετική ερώτηση της «Εφ.Συν.» ο κ. Ζέρβας, συμπληρώνοντας, ωστόσο, πως «θα ελεγχθεί οπωσδήποτε».

Δεν τους κουνάει κανείς

Το ίδιο και το ζήτημα των στελεχών του ιδρύματος που επίσης εξακολουθούν να εργάζονται παρά τις υποδείξεις του Σώματος Επιθεωρητών για μέτρα θεραπείας, μεταξύ των οποίων και πειθαρχικές διώξεις.

Αν και διευκρινίστηκε πως οι υποδείξεις του ΣΕΕΔΔ δεν είναι υποχρεωτικές και επιπλέον τα εν λόγω πορίσματα έχουν παραπεμφθεί στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, παρ’ όλα αυτά, ο νέος πρόεδρος του ΙΝΕΔΙΒΙΜ τόνισε: «Εμείς θα ακολουθήσουμε τις οδηγίες. Θα ερευνήσουμε όλες αυτές τις υποθέσεις όταν θα μπορέσουμε να πάρουμε στα χέρια μας όλα τα χαρτιά. Δεν δουλεύουμε με συναισθήματα».

Βέβαια, οι υποδείξεις για λήψη πειθαρχικών μέτρων απευθύνονταν στον διευθύνοντα σύμβουλο, τον οποίο, όμως, ο υπουργός απέπεμψε μαζί με το Δ.Σ. του ιδρύματος, ενώ λίγες ημέρες μετά κατάργησε και τη συγκεκριμένη θέση.

«Δεν χάνεται καμία από τις αρμοδιότητες αυτές. Κατανέμονται στο Δ.Σ. και τον πρόεδρό του» έσπευσε να διευκρινίσει ο κ. Ζέρβας.

«Ολα θα γίνουν με τη σειρά τους», συμπλήρωσε ο νέος αντιπρόεδρος Πανάγος Γεωργόπουλος, χωρίς, ωστόσο, να είναι ακόμα σε θέση να μιλήσουν με βεβαιότητα για το μέλλον του ιδρύματος και για την τύχη της άσκησης των όποιων εκτελεστικών αρμοδιοτήτων, ειδικά αν υλοποιηθούν κάποια από τα σχέδια που είτε έχουν κατά καιρούς εκφραστεί (βλ. μεταβίβαση οικονομικής διαχείρισης των εστιών στα ΑΕΙ) είτε έχουν ήδη προταθεί.

Στα τελευταία και το σχέδιο συρρίκνωσης του ΙΝΕΔΙΒΙΜ και υπαγωγής του στη Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης που είχε προτείνει το αποπεμφθέν προεδρείο του Δ.Σ. του ιδρύματος.

Το βασικό μέλημα, πάντως, του νέου προεδρείου είναι να λειτουργήσουν ορισμένες βασικές υπηρεσίες. Και να λήξει η κατάληψη.

«Πρέπει να κατανοήσουν ότι δεν είμαστε απέναντί τους αλλά μαζί τους στην προσπάθεια βελτίωσης της φοιτητικής μέριμνας. Επίσης, πρέπει να γίνει σαφές ότι το ΙΝΕΔΙΒΙΜ δεν έχει στα χέρια του ούτε την αρμοδιότητα ούτε την ευθύνη για το σύνολο της φοιτητικής μέριμνας που εν πολλοίς ανήκει στα Πανεπιστήμια» είπε ο κ. Ζέρβας.

«Μια κατάληψη διαρκείας, αντί για μέσο που θα κάνει πιο επιτακτική τη λύση του προβλήματος, καταλήγει να είναι μέρος του προβλήματος», συμπλήρωσε ο κ. Γεωργόπουλος, θέλοντας έτσι να απαντήσει και στις αντιρρήσεις για τη θέση και τη στάση της διοίκησης απέναντι στους καταληψίες.

Ο πρόεδρος, μάλιστα, συμπλήρωσε«Μία από τις προτάσεις τους ήταν να μπουν λίγα άτομα σε ορισμένα γραφεία και να εργαστούν υπό τον έλεγχό τους. Δεν μπορεί να λειτουργεί έτσι ένα ίδρυμα. Ακόμα και χθες τους ζητήσαμε να μπούμε στο λογιστήριο και αρνήθηκαν».

Για τον λόγο αυτό ο κ. Ζέρβας ενημέρωσε ότι προσωρινά οι λειτουργίες του ιδρύματος θα στεγαστούν στο υπουργείο Παιδείας, μέχρι τη λήξη της κινητοποίησης.

 

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ - Άννα Ανδριτσάκη

http://www.efsyn.gr/arthro/vasiko-melima-i-lixi-tis-katalipsis

 

Dates: 
07/12/2017 - 09:15
Add to Calendar