Επιλογή Σελίδας

Την αυλαία ανοίγει η ταινία Μπίντι της Φρεντερίκε Μίγκομ, με μια κινηματογραφική πρεμιέρα την οποία το Φεστιβάλ μοιράζεται με το Παιδικό Χωριό SOS στη Βάρη

Το Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας επανέρχεται δυναμικά ακόμα πιο πλούσιο, πιο ενδιαφέρον και πιο διευρυμένο με μια διοργάνωση-γιορτή για όλα τα παιδιά και τις οικογένειές τους και με στόχο να προσφέρει διασκέδαση, δημιουργικότητα, επικοινωνία, συλλογικότητα και εκπαίδευση. Από τις 18 έως τις 24 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στον κινηματογράφο ΔΑΝΑΟ με εκπαιδευτικές προβολές (18 – 22 Νοεμβρίου) και με ένα πρωτότυπο και απολαυστικό κινηματογραφικό πρόγραμμα για όλους (22 – 24 Νοεμβρίου).

Την αυλαία του Φεστιβάλ ανοίγει η ταινία Μπίντι (Binti) της Φρεντερίκε Μίγκομ την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου, με μια ιδιαίτερη, «εκτός έδρας», κινηματογραφική πρεμιέρα την οποία το Φεστιβάλ μοιράζεται με το Παιδικό Χωριό SOS στη Βάρη. Εκτός από την πρεμιέρα, τα παιδιά του Χωριού θα παρακολουθήσουν και τις υπόλοιπες προβολές και δραστηριότητες του Φεστιβάλ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στον Δαναό, και οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν από κοντά περισσότερα για το έργο των Παιδικών Χωριών SOS και πώς μπορούν να συμβάλουν και οι ίδιοι σε αυτό.

Με μεγάλο χορηγό την COSMOTE TV, το Φεστιβάλ παρουσιάζει ένα «γεμάτο» κινηματογραφικό πρόγραμμα με ταινίες για όλες τις ηλικίες: επιλεγμένα κινούμενα σχέδια για παιδιά έως 3 ετών –η ιδανική πρώτη επαφή με τη μεγάλη οθόνη–, ταινίες μικρής διάρκειας χωρίς διαλόγους ή με ζωντανή μεταγλώττιση επί σκηνής για παιδιά έως 8 ετών, ταινίες με ελληνικούς υπότιτλους για παιδιά που αισθάνονται «μεγάλα», ένα ειδικά επιλεγμένο πρόγραμμα για εφήβους, εκπαιδευτικές δράσεις και εργαστήρια αλλά και δύο πρωτότυπες δράσεις: το Crybaby Matinée και το Baby & Me.

«Κάνοντας την πρεμιέρα μας στο Παιδικό Χωριό SOS στη Βάρη και φιλοξενώντας μαθητές από τους Αρκιούς και τα Πράμαντα Ιωαννίνων, τονίζουμε την επιλογή μας να γίνουν το παιδικό περιεχόμενο και η εμπειρία του Φεστιβάλ προσβάσιμα σε όσο περισσότερα παιδιά είναι δυνατόν» υπογραμμίζει η πρόεδρος του Φεστιβάλ Αμάντα Λιβανού. «Φέτος, εκτός των άλλων, παρουσιάζουμε ένα τολμηρό πρόγραμμα για παιδιά από 13 ετών προτρέποντας τους γονείς των εφήβων να το παρακολουθήσουν μαζί με τα παιδιά τους. Το πρόγραμμα Teen Spirit μιλάει στη γλώσσα των νέων θίγοντας θέματα που δεν συζητιούνται εύκολα στο οικογενειακό τραπέζι», λέει η διευθύντρια του Φεστιβάλ Καλλιόπη Χαραλάμπους-Κριέφ.

Ο χάρτης της φετινής διοργάνωσης

Εκπαιδευτική εκδρομή για παιδιά από την Περιφέρεια Οι μαθητές της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης των Δημοτικών Σχολείων Αρκιών και Πραμάντων Ιωαννίνων, μαζί με τους συνοδούς τους θα φιλοξενηθούν τέσσερις ημέρες στην Αθήνα και θα παρακολουθήσουν την πρεμιέρα του Φεστιβάλ στον Παιδικό Χωριό SOS στη Βάρη, τις προβολές και τα εργαστήρια της φετινής διοργάνωσης. Επίσης, θα ξεναγηθούν στον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο της Ακρόπολης.

Η δράση υποστηρίζεται από την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Καλλίστη.

Παράλληλες προβολές στην Περιφέρεια Ταυτόχρονα με τις προβολές στην Αθήνα, παιδιά από 6 ετών θα παρακολουθήσουν μέρος του προγράμματος του Φεστιβάλ στο Μουσείο Μετάξης στο Σουφλί και στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα στον Βόλο.

Σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς.

Crybaby Matinée Πάρτε τα μωρά σας αγκαλιά και ελάτε σινεμά να δείτε μια ταινία για σας. Το Φεστιβάλ Παιδικού και Εφηβικού Κινηματογράφου σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας δίνουν τη δυνατότητα στους νέους γονείς να παρακολουθήσουν την ταινία Ο Πύργος του Ντάουντον (Downton Abbey) σε μια προβολή φιλική για εσάς και το μωρό σας! Στην αίθουσα επιτρέπονται τα καροτσάκια, τα καθισματάκια μωρών και οι μετακινήσεις. Ζήστε μια κινηματογραφική εμπειρία έξω από το σπίτι με ένα κοινό που θα δείξει κατανόηση και υποστήριξη.

Κινηματογράφος Δαναός, Κυριακή 24 Νοεμβρίου στις 12:00 μ.μ.

Baby & Me Πόσων ετών πρέπει να είναι ένα παιδί για να δει την πρώτη του ταινία; Εξαρτάται από τις συνθήκες. Το Φεστιβάλ φέτος, προσφέρει την πρώτη κινηματογραφική εμπειρία σε βρέφη, μωρά και παιδιά έως 3 ετών μέσα από προβολές ειδικά σχεδιασμένες για αυτές τις ηλικίες. Με φόντο ένα πρόγραμμα κινουμένων σχεδίων σύντομης διάρκειας, τα μωρά θα μπορούν να μπουσουλήσουν, να περπατήσουν ή να τρέξουν σε μια διαμορφωμένη αίθουσα με μαλακές επιφάνειες, φιλικό φωτισμό και χαμηλό ήχο.

Σε συνεργασία με το Τσέχικο Κέντρο Πολιτισμού της Αθήνας.

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Σάββατο 23 και Κυριακή 24 Νοεμβρίου στις 11:00 π.μ. (Αίθουσα Συνεδριακού Κέντρου 1)

Ζωντανή μεταγλώττιση, ξανά Η παρουσία ηθοποιών επί σκηνής, προκειμένου να μεταγλωττίζουν ζωντανά ταινίες για παιδιά που δεν διαβάζουν ακόμα υπότιτλους, αποδείχτηκε ιδιαίτερα δημοφιλής στο περσινό Φεστιβάλ. Έτσι και φέτος, αγαπημένοι ηθοποιοί θα βρεθούν κοντά μας για να μεταγλωττίσουν ταινίες μικρού μήκους οι οποίες απευθύνονται σε παιδιά από 6 ετών.

Μέγαρο Μουσικής Aθηνών, Σάββατο 23 Νοεμβρίου στις 12:30 μ.μ. (Αίθουσα Δ. Μητρόπουλος)

Ταινία πρεμιέρας Μπίντι / Binti, Φρεντερίκε Μίγκομ, 2019, Βέλγιο, 89΄

Η Μπίντι είναι ένα κορίτσι 12 χρονών από το Κονγκό, αλλά έχει ζήσει όλη της τη ζωή στο Βέλγιο. Ασχολείται με το vlogging και θέλει να γίνει διάσημη μέσα από το προσωπικό της vlog, το Binti’s Bubble. Όταν, όμως, η αστυνομία κάνει έφοδο στο σπίτι της με σκοπό να απελάσει εκείνη και τον πατέρα της, βλέπει το όνειρό της να απειλείται. Για την Μπίντι η λύση είναι μία: να παντρευτεί ο μπαμπάς της τη μητέρα του καινούργιου της φίλου, του Ελίας, έτσι ώστε να μπορέσουν να παραμείνουν στο Βέλγιο. Θα πετύχει το τέλειο σχέδιό της;

Η Φρεντερίκε Μίγκομ και η αξιολάτρευτη Μπίντι (Bebel Tshiani Baloji) θα είναι στην Αθήνα για την πρεμιέρα της ταινίας.

Αφιερώματα

«Animanimals» Το Φεστιβάλ παρουσιάζει το αγαπημένο και δημοφιλές πρόγραμμα ταινιών μικρού μήκους για παιδιά από 3 ετών με την υπογραφή της Γιούλια Όκερ (Julia Ocker). Μία από τις πιο αναγνωρισμένες δημιουργούς ταινιών για μικρά παιδιά με ήρωες φανταστικά ζωάκια σε απολαυστικές περιπέτειες.

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Σάββατο 23 Νοεμβρίου στις 15:45 και Κυριακή 24 Νοεμβρίου στις 15:15 (Αίθουσα Δ. Μητρόπουλος)

«Στερεότυπα, Αφιέρωμα στην ισότητα των φύλων» Ένα επιλεγμένο πρόγραμμα με ταινίες μικρού μήκους για παιδιά από 12 ετών. Νέα κορίτσια από τη Σκανδιναβία ως το Ισραήλ υψώνουν ανάστημα στην κοινωνία που προσπαθεί, αλλά τελικά δεν τα καταφέρνει, να καταπιέσει τα όνειρα και τις επιθυμίες τους.

Το αφιέρωμα στην Ισότητα των Φύλων «Στερεότυπα» υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Μεταρρύθμιση Δημοσίου Τομέα» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους. Η προβολή των ταινιών του αφιερώματος είναι δωρεάν για το κοινό και εξασφαλίζεται η πρόσβαση σε ΑμεΑ.
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Σάββατο 23 Νοεμβρίου στις 19:30 (Αίθουσα Δ. Μητρόπουλος)

* Αισθητηριακά φιλικές προβολές Μέρος του προγράμματος θα είναι αισθητηριακά φιλικό για παιδιά στο φάσμα του αυτισμού (φιλικός φωτισμός και ήχος, ικανοποιητική απόσταση μεταξύ των θεατών. Θα υπάρχει διαθέσιμο εικονογραφημένο εκπαιδευτικό υλικό).
Το πρόγραμμα πραγματοποιείται σε συνεργασία με το «TheHappyArt»

* Playroom και παράλληλες δράσεις

στο Φουαγιέ της Αίθουσας Δημήτρης Μητρόπουλος

Στο Φουαγιέ της Αίθουσας Δημήτρης Μητρόπουλος του Μεγάρου περιμένει τα παιδιά ένα ειδικά διαμορφωμένο playroom όπου θα μπορούν να παίξουν με εφαρμογές εκπαιδευτικού χαρακτήρα σε tablets, με το WRO FOOTBALL του Stem Education (Οργανισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, Επιστήμης, Τεχνολογίας & Μαθηματικών) και με τη διαδραστική εγκατάσταση «Building Hope» του διεθνούς φήμης εικαστικού Μαρκ Χατζηπατέρα, με μαξιλάρια με έντονα χρώματα και σε κλίμακα με τεχνικές προδιαγραφές. Τα παιδιά και οι γονείς τους καλούνται να παίξουν δημιουργικά συναρμολογώντας και συνθέτοντας μόνοι τους γέφυρες, κτήρια, πολιτείες.

Περισσότερες λεπτομέρειες για το αναλυτικό πρόγραμμα στην ιστοσελίδα του 2ου Παιδικού και Εφηβικού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας: athicff.com/programma

ΠΗΓΗ: Eλ Culture