Επιλογή Σελίδας

Αν κάποιος αναπληρωτής εκπαιδευτικός αποφάσιζε να θέσει υποψηφιότητα στις βουλευτικές εκλογές ή τις ευρωεκλογές θα έπρεπε να παραιτηθεί από τη θέση του και δεν είχε δικαίωμα να επανέλθει μετά σε αυτήν.

Το παραπάνω ίσχυε (και κανένας δεν το τροποποίησε γιατί ποιος να ενδιαφερθεί για τους αναπληρωτές και τα πολιτικά τους δικαιώματα;) με την εγκύκλιο με  Αρ.Πρωτ.102413/Ε3/26-06-2019/ΥΠΠΕΘ  την οποία είχε στείλει η προηγούμενη κυβέρνηση σε όλα τα σχολεία.

Η εγκύκλιος τόνιζε : «Οι αναπληρωτές εκπ/κοί οφείλουν να παραιτηθούν προκειμένου να ανακηρυχθούν υποψήφιοι και να εκλεγούν βουλευτές, αφετέρου ότι, εάν δεν εκλεγούν, δεν επανέρχονται στην ενεργό υπηρεσία μετά την περάτωση της διαδικασίας ανακήρυξης των εκλεγομένων (ή, εάν εκλεγούν, από τη λήξη της θητείας τους για οποιονδήποτε λόγο), δεδομένου ότι οι διατάξεις του άρθρου 18 του ν. 1735/1987 (ΦΕΚ 195 Α΄) περί επανόδου στην υπηρεσία δεν εφαρμόζονται στους αναπληρωτές εκπ/κούς, καθώς οι εν λόγω εκπ/κοί είναι προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου του Δημοσίου που δεν κατέχει οργανικές θέσεις».

Η εγκύκλιος αυτή ανακλήθηκε από νέα εγκύκλιο που υπέγραψε η Υφυπουργός κα.Σοφία Ζαχαράκη αλλά μόνο ως προς το μέρος των Στελεχών Εκπαίδευσης.

Με πρόσφατα υπογεγραμένη απόφαση της Υπουργού Παιδείας κας Νίκης Κεραμεώς υποψήφιος ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων με βάση την νέα εγκύκλιο με ΑΔΑ: 6ΩΑΙ4653ΠΣ-ΦΒ1 επανήλθε στη διευθυντική του θέση.

Να θυμίσουμε πως οι Οικολόγοι Πράσινοι ήταν ένα κόμμα που στήριζε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή την κυβέρνηση που είχε στείλει   εγκύκλιο σε όλους τους εκπαιδευτικούς  με  Αρ.Πρωτ.102413/Ε3/26-06-2019/ΥΠΠΕΘ  στην οποία τόνιζε : «Βάσει της  υπ’ αριθ. 256/2004 Γνωμοδότησης του Ν.Σ.Κ. οι (μόνιμοι) εκπ/κοί (που θα παραιτηθούν λόγω υποψηφιότητας στις εκλογές) επανέρχονται στην ενεργό υπηρεσία, όχι όμως στη θέση ευθύνης που τυχόν κατείχαν. Εάν δεν υπάρχει κενή θέση ο/η εκπ/κός επανέρχεται ως υπεράριθμος/η και καταλαμβάνει αυτοδικαίως την πρώτη θέση που θα κενωθεί στον κλάδο του/της»

Η απερχόμενη κυβέρνηση με την εγκύκλιο αυτή στην ουσία ανακαλούσε την προηγούμενη εγκύκλιο Κουράκη Αρ.πρωτ.Φ350/69/76675/Ε3/14-5-2015 η οποία έλεγε πως τα Στελέχη Εκπαίδευσης επανέρχονταν κανονικά στη θέση τους και στο αξίωμα που κατείχαν.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας οφείλει να επανεξετάσει το θέμα που αφορά τα πολιτικά δικαιώματα των αναπληρωτών αλλά και των Στελεχών Εκπαίδευσης και να νομοθετήσει επ’ αυτού.

Δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για κράτος δικαίου που «παίζει» με τέτοια ζητήματα που αφορούν τον πυρήνα της Δημοκρατίας μας.

ΠΗΓΗ: Ρεπορτάζ www.greekteachers.gr