Επιλογή Σελίδας

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (3 Δεκεμβρίου) θεσπίστηκε και τηρείται παγκόσμια από τα Ηνωμένα Έθνη το 1992. Εορτάζεται σε όλον τον Πλανήτη προωθώντας την κατανόηση σε θέματα αναπηρίας και την κινητοποίηση υπέρ των δικαιωμάτων αξιοπρέπειας και ευημερίας των ατόμων με αναπηρία.

Επιδιώκει την αύξηση του βαθμού ένταξης των ατόμων με αναπηρία σε κάθε πτυχή της πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής ζωής.

Στο πλαίσιο εορτασμού της παραπάνω Ημέρας, ο Δήμος Σερρών διοργανώνει και φέτος τη δράση «Φωτεινές Μέρες».

Πρόκειται για ένα δεκαήμερο (μέχρι και τις 9 Δεκεμβρίου 2019), αφιερωμένο στα άτομα με αναπηρία, που τα συναντούμε καθημερινά και ζούμε μαζί τους. Πέρα απ’ το να δώσει σ’ αυτά τα άτομα τη δυνατότητα να εκφράσουν δημόσια τα έργα, το συναισθηματισμό και τη φαντασία τους, στόχος της δράσης είναι να διδάξει ότι η διαφορετικότητα δεν είναι κάτι ξένο, κάτι αλλότριο, αλλά μέρος της ζωής μας.

Οι «Φωτεινές Μέρες», ξεκινούν αύριο, Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου, στις 10:30, στο ΚΑΑΜΕΑ Σερρών, με τη δράση «ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΘΩ» της Λίας Μπακλαβά.

Πρόκειται για μια συγγραφέα, που ασχολείται με την παραδοσιακή γαστρονομία της χώρας μας, και έρχεται απ’ τα Τρίκαλα, έχοντας αναπτύξει έντονη πολιτιστική δραστηριότητα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι «Φωτεινές Μέρες», που για πρώτη φορά οργανώθηκαν το 2011, αποτελούν συνδιοργάνωση της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Μέριμνας του Δήμου Σερρών με την Ιερά Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτης, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών, την Κ.Ε.ΔΗ.Σ. και τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών.

Συνεργαζόμενοι φορείς, είναι το ΚΑΑΜΕΑ Σερρών, οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Σερρών, το ΚΔΑΠ-ΜΕΑ της Κ.Ε.ΔΗ.Σ., το ΚΔΑΠ ΣΤΗΡΙΖΩ, το ΚΔΑΠ ΕΝ ΕΡΓΩ, το ΚΔΑΠ ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ, καθώς και οι Σύλλογοι Ατόμων με Αναπηρία & Οικογενειών Παιδιών με Αναπηρία Ν. Σερρών.

Τέλος, η αφήγηση παραμυθιών κατά τις «Φωτεινές Μέρες», θα γίνεται απ’ τη συγγραφέα παιδικών βιβλίων και καθηγήτρια Ειδικής Αγωγής του Α.Π.Θ., Βούλα Γιαγκάζογλου.

Πηγή: επιλογές