Επιλογή Σελίδας

Η νέα βάση εισαγωγής είναι πιθανόν να είναι το 9 ή το 9,5 αντί του 10 που είχαμε συνηθίσει τα προηγούμενα χρόνια, ωστόσο η τελική απόφαση θα προκύψει τις επόμενες ημέρες από τον διάλογο με τους φορείς του χώρου της εκπαίδευσης

Ελάχιστη βάση εισαγωγής στα ΑΕΙ θεσπίζει η κυβέρνηση μετά την εικόνα αποτυχίας που καταγράφτηκε στο φινάλε των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων. Αυτό δηλώνει στα «ΝΕΑ» η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, η οποία θέτει σύντομα σε δημόσια διαβούλευση και το θέμα των αιώνιων φοιτητών με σκοπό να αντιμετωπιστούν άμεσα δύο από τις παθογένειες των ΑΕΙ.

Ετσι, η νέα βάση εισαγωγής είναι πιθανόν να είναι το 9 ή το 9,5 αντί του 10 που είχαμε συνηθίσει τα προηγούμενα χρόνια, ωστόσο η τελική απόφαση θα προκύψει τις επόμενες ημέρες από τον διάλογο με τους φορείς του χώρου της εκπαίδευσης. Να υπενθυμίσουμε ότι το καθεστών των αιώνιων φοιτητών είχε καταργηθεί προ 6ετίας, αλλά επανήλθε τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Το υπουργείο Παιδείας από την πλευρά του μελετάει τώρα ένα νέο πλαίσιο για τη διάρκεια των σπουδών που θα δίνει τη δυνατότητα παράτασης των σπουδών του κάθε φοιτητή, σε ένα προβλεπόμενο όμως όριο.

Το νέο αυτό πλαίσιο θα ισχύει για τους νεοεισερχόμενους φοιτητές, οι οποίοι από την επόμενη χρονιά θα ξέρουν ότι ξεκινώντας τις σπουδές τους έχουν ένα συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο για να τις ολοκληρώσουν.

Τα παραπάνω θα ενταχθούν στον νέο νόμο – πλαίσιο για τα ΑΕΙ που σχεδιάζεται πυρετωδώς και θα κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή πριν από τα Χριστούγεννα, αφού βέβαια περάσει και ένα στάδιο διαβούλευσης. Μεταξύ των άλλων στον νόμο αυτόν θα διευρυνθούν οι δυνατότητες χρηματοδότησης των ΑΕΙ, με Εδρες και δωρεές αλλά και την αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων όπως οι συμπράξεις Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για την κατασκευή φοιτητικών εστιών.

Η Ιατρική
Κατά τα άλλα, δόθηκαν προχθες στη δημοσιότητα οι πρώτες προτιμήσεις των φετινών υποψηφίων για τα ανώτατα ιδρύματα, στις οποίες και καταγράφεται η πραγματική διάθεσή τους για το αντικείμενο των σπουδών τους. Από τους 104.000 φετινούς υποψηφίους, μόνο το 25% κατόρθωσε να εισαχθεί σε σχολή της πρώτης προτίμησής τους.

Βασίλισσα στην καρδιά των υποψηφίων η Ιατρική της Αθήνας, που είναι το τμήμα με τις περισσότερες πρώτες προτιμήσεις στη χώρα. Συνολικά ωστόσο τα 17 παιδαγωγικά τμήματα είναι πρώτα σε επίπεδο αριθμών, με 22.000 πρώτες προτιμήσεις πανελλαδικά. Κάτι που όμως είναι λογικό γιατί παρότι το επάγγελμα δεν εξασφαλίζει πλέον άμεση επαγγελματική αποκατάσταση όπως στο παρελθόν, φέτος ήταν ανοικτό σε όλα τα επιστημονικά πεδία. Σχετικά με τα συμπεράσματα αυτό το υπουργείο Παιδείας αναμένεται να εισαγάγει αναγκαστικό μάθημα επαγγελματικού προσανατολισμού στις πρώτες τάξεις των Γυμνασίων.

Στην απέναντι όχθη και τα τμήματα με μειωμένο ενδιαφέρον, μία μόνο πρώτη προτίμηση στο σύνολο των τμημάτων των ΑΕΙ πήρε φέτος το Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής στο Μεσολόγγι.

Τα 133 νέα τμήματα που λειτούργησαν φέτος στην ανώτατη εκπαίδευση στην πλειονότητά τους δεν έπεισαν τους υποψηφίους και αυτό φάνηκε με την τεράστια διαφορά στις βάσεις τους αλλά και στις πρώτες προτιμήσεις που συγκέντρωσαν, σε σύγκριση με τα αντίστοιχα παλιά πανεπιστημιακά τμήματα στο ίδιο αντικείμενο. Πολλές επιλογές, αντίθετα, συγκέντρωσε το νεοσύστατο Τμήμα Κινηματογράφου του Πανεπιστημίου Αθηνών στα Ψαχνά, στο οποίο επίσης είχαν πρόσβαση οι υποψήφιοι από όλα τα επιστημονικά πεδία.

Τα παράδοξα των βάσεων
Άνοδο βάσεων, όπως έγινε ήδη γνωστό, είχαν μόνο Τμήματα Οικονομίας και Πληροφορικής και ειδικά εκείνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. «Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των Πανελλαδικών Εξετάσεων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση επιβεβαίωσε, για άλλη μια χρονιά, ότι στα τμήματα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών εισάγονται οι άριστοι εκ των υποψηφίων» ανέφερε χθες η διοίκηση του ιδρύματος. «Οι βάσεις εισαγωγής των Τμημάτων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών είναι οι υψηλότερες μεταξύ των βάσεων των αντίστοιχων Τμημάτων των άλλων Πανεπιστημίων και η βαθμολογική απόσταση μεταξύ πρώτου και τελευταίου εισακτέου είναι η μικρότερη συγκρινόμενη με εκείνη των άλλων αντίστοιχων Τμημάτων» αναφέρθηκε ακόμη.

Για να καταλήξει η ίδια ανακοίνωση δηκτικά με τη φράση: «Τα αποτελέσματα αυτά δικαιώνουν τις επιλογές του ιδρύματος για αριστεία, εξωστρέφεια, καινοτομία και κοινωνική προσφορά και επιβραβεύουν τον σταθερό προσανατολισμό του στην ποιότητα στην εκπαίδευση μακριά από πρακτικές ευκαιριακών μεγεθύνσεων, με ενσωματώσεις Τμημάτων ΤΕΙ, χωρίς σχέδιο και στόχο».

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ – Mάρνυ Παπαματθαίου

www.tanea.gr