Επιλογή Σελίδας

Περισσότεροι από 12.000 άνθρωποι έχουν περάσει από τις πύλες του και έχουν εκπαιδευτεί σε διάφορους τομείς του τουρισμού, στη διάρκεια των 63 χρόνων λειτουργίας του. Η σχολή τουριστικών επαγγελμάτων, νυν ΙΕΚ Θεσσαλονίκης-Υπουργείου Τουρισμού, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα και ιστορικότερα δημόσια τουριστικά εκπαιδευτήρια στην Ελλάδα, όπως αναφέρει μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η αναπληρώτρια διευθύντρια της σχολής, Ξένη Γερνά.

Και παρότι είθισται ακόμη και σήμερα η γυναίκα να είναι εκείνη που κρατάει τα «σκήπτρα» στην κουζίνα τις οικογενειακής εστίας, στην εν λόγω σχολή που ιδρύθηκε το 1937, η πρώτη γυναίκα που εισήχθη στο τμήμα μαγειρικής ήταν το 1982, όταν πλέον τα τμήματα έγιναν μεικτά. Σήμερα, η σχολή διαθέτει τέσσερις ειδικότητες: τεχνικός τουριστικών μονάδων και επιχειρήσεων φιλοξενίας, στέλεχος διοίκησης και οικονομίας στον τομέα του τουρισμού, τεχνικός μαγειρικής και αρχιμάγειρας και τεχνικός αρτοποιός-ζαχαροπλαστικής.

Σύμφωνα με την κ. Γερνά, υπάρχει διαχρονικά πλήρης απορρόφηση των σπουδαστών από την τουριστική βιομηχανία, τόσο σε εθνικό όσο και διεθνές επίπεδο. «Οι απόφοιτοί μας σε μεγάλο ποσοστό κατέχουν θέσεις μεσαίων και υψηλόβαθμων στελεχών κυρίως σε 4* και 5* ξενοδοχειακές μονάδες», επισημαίνει.

«Η λέξη “φιλοξενία” προέρχεται από τις δύο ελληνικές λέξεις “φιλώ” και “ξένος” που σημαίνει να αγαπάς και να γίνεσαι φίλος με τον ξένο. Η φιλοξενία γεννήθηκε στην αρχαία Ελλάδα και εθεωρείτο πράξη αρετής. Στη χώρα που γεννήθηκε αυτός ο θεσμός θα πρέπει να παραμείνει, να αναβιώνει και να διδάσκεται, αποτελώντας πρότυπο πεδίο γνώσης για όλο τον υπόλοιπο κόσμο», σημειώνει η κ.Γερνά και προσθέτει: «Η Ελλάδα μπορεί να αξιοποιήσει το όνομά της, τα πλεονεκτήματά της και τη θέση της στην τουριστική κατάταξη, ώστε όχι μόνο να οργανώσει και να προωθήσει την παροχή τουριστικής εκπαίδευσης για τις ανάγκες της χώρας, αλλά και να προσβλέπει στην προσέλκυση σπουδαστών από άλλες χώρες. Σε μια χώρα, που υποδέχεται και εξυπηρετεί ετησίως τουρίστες, τρεις φορές περισσότερους από τους κατοίκους της, αυτό θα πρέπει να είναι η βάση για να οργανωθεί ένα εκπαιδευτικό σύστημα βασισμένο στη γνώση και την εμπειρία. Χρειάζεται πολιτική βούληση, συνεργασία φορέων και πολυμήχανος ολιστικός σχεδιασμός».

Από την πρακτική άσκηση, στα σκαλιά της …εκκλησίας

«Η ιστορία των Ι.Ε.Κ. του Υπουργείου Τουρισμού, είναι η ιστορία του ελληνικού τουρισμού», λέει χαρακτηριστικά η κ. Γερνά και περιγράφει το πλαίσιο της δημιουργίας των σχολών τουρισμού στην Ελλάδα και πώς δημιουργήθηκε η σχολή της Θεσσαλονίκης: «Οι Σχολές του Υπουργείου Τουρισμού (πρώην Ο.Τ.Ε.Κ. Οργανισμός Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης) ιδρύθηκαν το 1937 και ήταν οι πρώτες σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα που βασίστηκαν στο ευρωπαϊκό και ελβετικό μοντέλο σπουδών και παρέχουν πλέον στους σπουδαστές σε τριτοβάθμιο και μεταδευτεροβάθμιο επίπεδο σπουδών τις βάσεις για μία καριέρα στην Τουριστική Βιομηχανία. Στα χρόνια λειτουργίας τους έχουν αποτελέσει πρότυπα ποιότητας λειτουργίας, πολλά από τα προγράμματα σπουδών τους έχουν αποτελέσει βάση για τη δημιουργία άλλων ανάλογων δομών και έχουν στελεχώσει την Τουριστική Βιομηχανία με χιλιάδες στελέχη. Για τη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων της Θεσσαλονίκης (σήμερα ΙΕΚ του Υπουργείου Τουρισμού), η ιστορία ξεκίνησε στις 2 Οκτωβρίου του 1956».

Στην αρχή, οι περισσότεροι σπουδαστές ήταν εσώκλειστοι, ξυπνούσαν υποχρεωτικά στις έξι το πρωί και η μέρα τους ξεκινούσε με υποχρεωτική γυμναστική, όπως αναφέρει η κ. Γερνά, ενώ τα ενδιαφέροντα των γυναικών ήταν, όπως φαίνεται, διαφορετικά: «οι κοπέλες αρχικά ήταν λίγες και οι περισσότερες από αυτές, στην πρώτη τους πρακτική άσκηση στα ξενοδοχεία, έβρισκαν …γαμπρό, παντρεύονταν και αποσύρονταν από το τουριστικό επάγγελμα».

Σχολές τουρισμού τον χειμώνα, ξενοδοχεία τα καλοκαίρια

Μια διακρατική συμφωνία με την Κύπρο ενίσχυσε τη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων με μεγάλη προσέλευση Κύπριων φοιτητών. «Η τουριστική ανάπτυξη στην Κύπρο είχε αρχίσει, οι τουρίστες κατέφταναν στο νησί κατά χιλιάδες αλλά δεν υπήρχε τουριστική εκπαίδευση εκεί», περιγράφει η κ. Γερνά και συμπληρώνει: «Παράλληλα, από τις αρχές της δεκαετίας του 1950, ο νεοσύστατος τότε Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.) ξεκινά το πρόγραμμα των ξενοδοχείων “Ξενία”, στο πλαίσιο της προσπάθειας ανάπτυξης του τουρισμού και τη δημιουργία “πρότυπων ξενοδοχειακών μονάδων” υψηλών προδιαγραφών. Βασικός σκοπός ήταν να αποτελέσουν πρότυπα ξενοδοχειακής λειτουργίας για να δημιουργηθούν οι βάσεις για την προώθηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος».

Τα πρώτα εκείνα χρόνια λειτουργίας της σχολής, μεγάλος αριθμός σπουδαστών πήγαιναν υποχρεωτικά στα «Ξενία» προς εκπαίδευση και επάνδρωση αυτών. Έτσι συνδέθηκε η σχολή, οι μαθητές της και οι απόφοιτοι με τα πρότυπα υψηλών προδιαγραφών λειτουργίας ξενοδοχεία «Ξενία» προκειμένου να ισχυροποιήσουν αυτή την αξία, σύμφωνα με την κ. Γερνά. «Ακολούθησαν χρόνια λαμπρά σε σύγχρονες για την εποχή εγκαταστάσεις και σπουδαίο εκπαιδευτικό έργο που κέρδισαν διεθνή αναγνώριση και αποτελούσαν πρότυπο. Οι σημερινές εγκαταστάσεις αποτελούν δημόσια περιουσία. Το οικόπεδο παραχωρήθηκε στον ΕΟΤ προκειμένου να δημιουργηθεί ένα πρότυπο ξενοδοχείο για να εξυπηρετεί τις ανάγκες μιας σύγχρονης τουριστικής σχολής. Έτσι γεννήθηκε η δεύτερη γενιά των ξενοδοχείων “ΞΕΝΙΑ-ΗΛΙΟΣ”. Το ξενοδοχείο – εκπαιδευτήριο περιλαμβάνει μεγάλες αίθουσες συνεδριάσεων άνετα εντευκτήρια, ειδικές αίθουσες διδασκαλίας μαγειρικής τέχνης, αμφιθέατρο για παράδοση μαθημάτων και πρακτική εξάσκηση γήπεδο για μπάσκετ και βόλεϊ, όλα αυτά και πολλές άλλες ανέσεις συνθέτουν την εικόνα του νέου εκπαιδευτηρίου (σύμφωνα με απόσπασμα εφημερίδας της εποχής)», περιγράφει.

Το πρότυπο εκπαιδευτήριο μετατρέπεται κάθε καλοκαίρι σε ξενοδοχείο Β’ κατηγορίας, τριών αστέρων, με την επωνυμία “ΞΕΝΙΑ- ΗΛΙΟΣ”, δυναμικότητας 77 δωματίων, που αρχικά το εκμεταλλεύεται ο ΕΟΤ και στη συνέχεια λειτουργεί ως μονάδα αυτεπιστασίας.

Καθόλη εκείνη την περίοδο δημιουργήθηκαν διακρατικές συνεργασίες μεταξύ οργανισμών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων κυρίως με σχολές στην Ελβετία. Ως αποτέλεσμα πραγματοποιούνταν διασχολικές ανταλλαγές καθηγητών κυρίως με διάσημες σχολές της Ελβετίας και από το 1974 και μετά, οι αριστούχοι μαθητές πήγαιναν για μετεκπαίδευση στην Ελβετία στη σχολή της Λυον και ως πρακτικά ασκούμενοι σε ξενοδοχεία.

Τα μαγειρικά τμήματα έγιναν μεικτά το 1982 και η πρώτη γυναίκα που εισήχθη στο τμήμα ήταν την ακαδημαϊκή χρονιά 1982-84. «Η σχολή είχε μεγάλο κύρος και είχε καταφέρει να αποκτήσει διεθνή φήμη εκείνη την εποχή. Μέχρι σήμερα έχει εκατοντάδες συμμετοχές σε διεθνείς διαγωνισμούς, υπήρξαν αμέτρητες διακρίσεις, κατακτήθηκαν μετάλλια, οργανώθηκαν ημερίδες επισκέψεις και αξιόλογες εκδηλώσεις», σημειώνει η κ. Γερνά.

Η σχολή τουρισμού σήμερα και οι επαγγελματίες του μέλλοντος

«Ακούραστα, περισσότερο από 60 χρόνια συνεχίζουμε να παρέχουμε υψηλού επιπέδου τουριστική εκπαίδευση και όχι απλά κατάρτιση, που ξεχωρίζει, καθότι “πεισματικά” στηριζόμαστε (όσο νομοθετικά μας επιτρέπεται) στο πρότυπο – ελβετικό μοντέλο Τουριστικής Εκπαίδευσης και στη σύγχρονη γνώση του εκπαιδευτικών μας. Είμαστε ένα σχολείο σύγχρονο και ανθρώπινο», υπογραμμίζει η αναπληρώτρια διευθύντρια της σχολής, Ξένη Γερνά.

«Όλοι μαζί στη Σχολή έχουμε δημιουργήσει ένα κοινό όραμα, έτσι ώστε να αποκτήσει η σχολική μονάδα τη δική της κουλτούρα, τη δική της ταυτότητα και ταυτόχρονα προσπαθούμε να εμπνεύσουμε και να μεταμορφώσουμε τη συνηθισμένη ζωή του σχολείου, σε ζωή με δημιουργική πνοή», επισημαίνει και προσθέτει: «Βασικό μας εκπαιδευτικό μέλημα είναι η παράλληλη επένδυση στην μάθηση και στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων των σπουδαστών. Συνεργατική μάθηση, πρότζεκτ, σύγχρονοι συνδυασμοί θεωρητικών και εργαστηριακών μαθημάτων, μεθοδολογική ανάπτυξη επαυξημένων ικανοτήτων».

«Έχουμε δημιουργήσει ένα ανοικτό σχολείο, επισκέψιμο για άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Κάθε ακαδημαϊκή χρονιά δεχόμαστε εκατοντάδες επισκέψεις από σχολεία από διάφορες περιοχές της Ελλάδος, εκπαιδευτικές επισκέψεις σε Τουριστικές & επισιτιστικές επιχειρήσεις, σε εργαστήρια ζαχαροπλαστικής και αρτοποίας, βιομηχανικές μονάδες τροφίμων και πρώτων υλών, οινοπεία, φάρμες, συναντούμε τοπικούς παραγωγούς και βιοκαλλιεργητές», επισημαίνει και παραθέτει συγκεκριμένες δράσεις, όπως η συμμετοχή της σχολής σε διαγωνισμούς και εκθέσεις, η διοργάνωση ημερίδων και σεμιναρίων και τη συνεργασία με το τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα TRANS-EDU-NET, σε θέματα περιβαλλοντικής διαχείρισης στον τομέα του τουρισμού. «Με αυτούς τους τρόπους δημιουργούμε τους μελλοντικούς συνειδητοποιημένους επαγγελματίες στον τομέα του τουρισμού», υπογραμμίζει.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Νικόλ Καζαντζίδου

www.ana.gr