Η εβδομάδα 18 – 25 Αυγούστου στο Σαν Φρανσίσκο ήταν γεμάτη από έντονες εμπειρίες, ενδιαφέρουσες συναντήσεις, γόνιμες συζητήσεις και συνεργασίες. Η αποστολή του «Δημόκριτου» περιελάμβανε επίσης τον Βασίλη Κυλίκογλου, διευθυντή του Ινστιτούτου Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας, και τον Βαγγέλη Καρκαλέτση, διευθυντή του Ινστιτούτου Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών.
Ξεκινήσαμε βεβαίως με το Global Singularity University Summit, μοναδική εμπειρία για όλη την έμπνευση και την ατμόσφαιρα της data-driven αισιοδοξίας που μεταφέρει. Με γλαφυρές, φουτουριστικές παρουσιάσεις αναδεικνύονται οι εκθετικά εξελισσόμενες τεχνολογίες και πώς μπορούν να ξεπεραστούν τα αδιέξοδα του πλανήτη για τη φτώχεια, την ενέργεια, τα τρόφιμα, την κλιματική αλλαγή. Φέτος, πέρα από τις εμπνευσμένες διαλέξεις του Ray Kurzweil και του Peter Diamantis, τις γεμάτες συγκίνηση αναφορές του David Roberts, βρήκα συναρπαστική την παρουσίαση του John Rogers για τα ψηφιακά οχήματα και την επερχόμενη επανάσταση στις μεταφορές. Παρουσίασε ηλεκτροκίνητα, αυτόνομα οχήματα που σχεδιάζονται με ανοικτές ψηφιακές παρεμβάσεις και παρασκευάζονται από τρισδιάστατους εκτυπωτές χρησιμοποιώντας υλικά από ανακύκλωση. Η βιομηχανική παραγωγή γίνεται σε ειδικά «μικρο-εργοστάσια» που χτίζονται εύκολα και αναζωογονούν περιοχές όπου παλαιότερα ανθούσαν αυτοκινητοβιομηχανίες.
Εντονη παρουσία είχαν φέτος οι πολιτικοί, με σημαντικότερη κατά τη γνώμη μου την ομιλία του πρώην κυβερνήτη της Μασαχουσέτης Patrick Deval για τη σχέση των νέων τεχνολογιών με πολιτικές ενάντια στους κοινωνικούς αποκλεισμούς. Μεγάλη είδηση και η ανακοίνωση της στρατηγικής συνεργασίας του Singularity University με το INSEAD Business School. Νιώθω πολύ ικανοποιημένος που ξεκίνησαν ήδη συζητήσεις για ανάλογη συνεργασία με τον «Δημόκριτο».
Το πρόγραμμα για το υπόλοιπο της εβδομάδας περιελάμβανε επισκέψεις σε startups, στις εγκαταστάσεις της Apple και της Google, επισκέψεις – συζητήσεις με στελέχη από εταιρείες venture capital που επενδύουν «μυθικά» για τα ελληνικά δεδομένα ποσά σε νέα innovation-driven επιχειρηματικά σχήματα. Είναι εντυπωσιακό μέσα από αυτές τις συζητήσεις να διαπιστώνει κανείς την ταχύτητα των αποφάσεων, την απουσία κάθε γραφειοκρατίας ή χρονοτριβής. Τα κονδύλια για επενδύσεις στην καινοτομία είναι σήμερα μεγάλα και είναι ακριβώς αυτή η δυνατότητα χρηματοδότησης που κάνει την τεχνολογία να τρέχει με διαρκώς αυξανόμενους ρυθμούς.
Στο Πάλο Αλτο η ομάδα του «Δημόκριτου» είχαμε την ευκαιρία συνεργασίας με την ΕΥ Global Services με την οποία πολύ πρόσφατα ο «Δημόκριτος» ανακοίνωσε μεγάλη επένδυση για τη δημιουργία Κέντρου Αριστείας στην Τεχνητή Νοημοσύνη, σε πεδία σχετικά με την ευφυή διαχείριση κειμένων. Αποφασίσαμε την επέκταση της συνεργασίας και στην εκπαίδευση στελεχών της EY απ’ όλον τον κόσμο σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης, με ειδικά προγράμματα που θα παρέχονται στις εγκαταστάσεις του «Δημόκριτου».
Η επιτυχημένη μεταφορά τεχνολογίας από τα ερευνητικά εργαστήρια σε επιχειρήσεις και, εντέλει, στις αγορές είναι ένα μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί για την ελληνική οικονομία. Ολα τα μέλη της αποστολής μείναμε πραγματικά εντυπωσιασμένοι από τις συναντήσεις μας σε καινοτόμους επιχειρήσεις, που ιδρύθηκαν από ταλαντούχους Ελληνες ερευνητές όπως η Φαίη Χριστοδούλου (Miroculus) και ο Ανδρέας Ραπτόπουλος (Matternet). Προσωπικά, όμως, ένιωσα ιδιαίτερα σημαντική την επίσκεψή μας στο SRI (Stanford Research Institute), ένα ερευνητικό κέντρο «πρότυπο» θα έλεγα για τον «Δημόκριτο». Το SRI έχει για πολλές συνεχείς δεκαετίες πετύχει λαμπρά αποτελέσματα στη μεταφορά τεχνολογίας και μάλιστα σε ένα μεγάλο εύρος επιστημονικών πεδίων, από το «ποντίκι» των ηλεκτρονικών υπολογιστών μέχρι την εφαρμογή αναγνώρισης λόγου «SIRI» που υπάρχει στα iPhones. Προσβλέπουμε σε πολύ στενή συνεργασία με το SRI, με στελέχη του όπως η Δήμητρα Βεργύρη, και ελπίζουμε ότι στο άμεσο μέλλον θα έχουμε πολύ ενδιαφέρουσες εξελίξεις στην κατεύθυνση αυτή.
Για την αξέχαστη εβδομάδα στο Σαν Φρανσίσκο μόνο μεγάλα ευχαριστώ μπορεί κανείς να εκφράσει στη Νίκη Συροπούλου από το Singularity University Greece και το επιτελείο της. Μας κατέπληξαν με την αποτελεσματικότητα και τις επιλογές τους.
* O κ. Γιώργος Νούνεσης είναι διευθυντής και πρόεδρος του Δ.Σ. του «Δημόκριτου».
ΠΗΓΗ: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ – Γιώργος Νούμεσης