Επιλογή Σελίδας

Πεζοπορία στην Πάρνηθα, Πικ Νικ στο πάρκο κι ένα ολοήμερο Φεστιβάλ με πρωταγωνιστές τα Παιδιά.

Αφήσαμε στο χαρτοκιβώτιο στην αποθήκη τα βατραχοπέδιλα και τις μάσκες και φορέσαμε τις σάκες. Αποχαιρετήσαμε το λαμπερό καλοκαίρι και καλωσορίσαμε τον δροσερό Σεπτέμβρη που αφού μας άνοιξε τις πόρτες για τη γνώση και τη μάθηση, μας προτείνει και πολλές ενδιαφέρουσες ψυχαγωγικές δράσεις στην πόλη για να μη βαριόμαστε.

Θα παίξουμε με τις σκιές, θα ανηφορίσουμε στην Πάρνηθα, θα πειραματιστούμε στην κουζίνα, θα γίνουμε μικροί κινηματογραφιστές πάνω από ένα χάρτη τραπεζομάντηλο και θα ταξιδέψουμε σε έναν άλλο πλανήτη, τον Π100 που επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις.

«Ο σκοπός της τέχνης είναι να δώσει στη ζωή σχήμα» – Σαίξπηρ

Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου – 10.30
Παίζοντας με τις σκιές, Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων
Για όλη την οικογένεια

Μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα “Παίζοντας με τις σκιές”, που αντλεί έμπνευση από την περιοδική έκθεση στο Κέντρο Τεχνών στο πλαίσιο της έκθεσης “Πέρα από τη σκιά σου. Τέσσερις τρόποι να περιγράψεις έναν άνθρωπο”. Οι συμμετέχοντες παρατηρώντας τα έργα των Στηβ ΓιαννάκουΓιώργου ΛάππαΑπόστολου Γεωργίου και Μάκη Θεοφυλακτόπουλου, καλούνται να εκφραστούν μέσω αυτοσχεδιασμών και να δημιουργήσουν τα δικά τους εικαστικά έργα.

Η έκθεση παρουσιάζει χαρακτηριστικά έργα των τεσσάρων ζωγράφων, μέσα από τα οποία ο καθένας αποδίδει με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο την ανθρώπινη μορφή. Στην τέχνη της ζωγραφικής, όπως την ξέρουμε από την Αναγέννηση και μετά, η σκιά δίνει στα έργα τη διάσταση του χώρου, την αληθοφάνεια της εικόνας και την ψευδαίσθηση της πρόσληψής της. Τα σώματα σταδιακά καταλήγουν από τη σκιαγράφηση τους στην αφαίρεσή τους και η ανθρώπινη μορφή εξαφανίζεται μέσα στη γενική μορφή του έργου. Η παρουσία γίνεται ένα με την απουσία σαν μια αμφίδρομη ροή και η ζωγραφική μετατρέπεται σε κίνηση του φωτός και αποτυπώνει αυτόν που βλέπει τη ζωγραφική.

Στόχος της έκθεσης είναι να μεταδώσει στον θεατή την ένταση που χαρακτηρίζει το πέρασμα από τη γραφή και τη χειρονομία, έξω από το χώρο του πίνακα, θέτοντας το δίλημμα της παρουσίας και της απουσίας.

Επιμέλεια έκθεσης: Ντένης Ζαχαρόπουλος
Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι δωρεάν.
Απαραίτητη η κράτηση θέσης στα τηλ. 210 7248150 και 210 723260, από Δευτέρα έως Παρασκευή, 10:00 – 13:00.

Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων, Πάρκο Ελευθερίας, στάση Μετρό: Μέγαρο Μουσικής

Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου, 10.30
Πεζοπορία στην Πάρνηθα – Καταφύγιο Φλαμπούρι
Παιδιά 8+

Πεζοπορία από το καταφύγιο Φλαμπούρι, στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας για να γνωρίσετε το βουνό, να έρθετε πιο κοντά στη φύση και να βελτιώσετε τη φυσική σας κατάσταση και υγεία. Η διαδρομή είναι κυκλική με σημείο εκκίνησης και τερματισμού το Φλαμπούρι.

Ώρα συνάντησης στο καταφύγιο Φλαμπούρι 10:30
Ώρα εκκίνησης πεζοπορικής βόλτας από το Φλαμπούρι 11:00
Διάρκεια πεζοπορικής βόλτας ~3:00′ ώρες.

Βασικός εξοπλισμός: ορειβατικά μποτάκια ή αθλητικά παπούτσια, σακίδιο πλάτης, αντιανεμικό-αδιάβροχο, φαρμακείο. Λαμβάνουμε υπόψη ότι στην Πάρνηθα η θερμοκρασία είναι 5-6 βαθμούς πιο χαμηλή από την πόλη.

Καταφύγιο Φλαμπούρι

Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου, 11.00 – 15.00
Κινητό «Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανακύκλωσης», Παιδικό Μουσείο
Για όλη την οικογένεια

Ένα διώροφο λεωφορείο περιμένει όλη την οικογένεια στον εξωτερικό χώρο του Παιδικού Μουσείου της Αθήνας, για να φέρει σε επαφή παιδιά και ενήλικες, με την έννοια της ανακύκλωσης και της προστασίας του περιβάλλοντος με βιωματικό και διαδραστικό τρόπο.
Το πρότυπο αυτό εκπαιδευτικό κέντρο, συμβάλλει στην καλλιέργεια της περιβαλλοντικής συνείδησης μικρών και μεγάλων και τους ευαισθητοποιεί για τους τρόπους με τους οποίους, αλλάζοντας συνήθειες καθένας στη ζωή του, κάνει ένα ουσιαστικό βήμα για την προστασία του περιβάλλοντος. Ένα ταξίδι που έχει ξεκινήσει από το 2018, και μέχρι σήμερα έχει επισκεφτεί 18 Δήμους της Ελλάδας,

Απευθύνεται σε μαθητές νηπιαγωγείου – Γ΄ Λυκείου
Παιδιά 5+
Είσοδος ελεύθερη

Παιδικό Μουσείο της Αθήνας, Ρηγίλλης & Βασ. Γεωργίου Β΄ 17-19 (Κτήριο Ωδείου Αθηνών)

Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου, 17.00
Επιστημονικά μαγειρέματα, Ίδρυμα Ευγενίδου
Παιδιά 12+

Πρόγραμμα εκπαιδευτικών και διασκεδαστικών πειραμάτων για να ανακαλύψουν τα παιδιά τον ρόλο που παίζει η επιστήμη… στην κουζίνα. Πολλές δόσεις Χημείας, μία δόση Βιολογίας και… μία πρέζα Φυσικής! Τα παιδιά, βλέπουν τις ιδιότητες που έχουν διάφορες ουσίες που καταναλώνουμε καθημερινά και γνωρίζουν τα μυστικά της σωστής διατροφής, όπως γιατί δεν μπορούμε να χωνέψουμε τις ίνες των λαχανικών και γιατί πρέπει να τρώμε φρούτα διαφορετικών χρωμάτων.

Πώς μπορεί ένας δοκιμαστικός σωλήνας να μυρίζει σαν φρεσκομαγειρεμένο φαγητό, πώς το γάλα μετατρέπεται σε παγωτό, πώς το ζελέ γίνεται χαβιάρι αλλά και να γνωρίσουμε τον τρόπο με τον οποίο το σώμα μας ανταποκρίνεται στη… μοριακή κουζίνα

Εισηγητές: Στέλλα Κρητικού, Δημήτρης Σταθόπουλος, Μαρία Ντερτιλή, Κώστας Μουστάκας
Για την συμμετοχή σας στο εργαστήριο είναι απαραίτητη η συμπλήρωση της αίτησης συμμετοχής/υπεύθυνης δήλωσης και η αποστολή της στο logistics@eef.edu.gr.
Μέγιστος Αριθμός Συμμετεχόντων: 100 άτομα

IFrame

Ίδρυμα Ευγενίδου, Λ. Συγγρού 387 – 175 64 Π.Φάληρο- Τηλ: 210 9469600

Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου, 13.00
Η αυτοεκτίμησή μου είναι η δύναμή μου, Μουσείο Συναισθημάτων
Παιδιά 7-12 ετών

Βιωματικά εργαστήρια που στόχο έχουν να ενθαρρύνουν μικρούς και μεγάλους να γνωριστούν και να γνωρίσουν καλύτερα τον εαυτό τους και τον κόσμο των συναισθημάτων με έναν ιδιαίτερα δημιουργικό τρόπο μέσα από το παιχνίδι, τη ζωγραφική, τα παραμύθια, τα χρώματα, τους ήχους.

Εγείρονται ερωτήματα όπως με τι μοιάζουν τα φανταστικά πλάσματα; Αφού τα φανταστικά πλάσματα είναι φανταστικά και δεν υπάρχουν τότε γιατί τα φοβόμαστε; Για να αντιμετωπίσουμε τα φανταστικά πλάσματα μήπως χρειαζόμαστε φανταστικές λύσεις;
Ένα εργαστήριο για τον φόβο των φανταστικών πλασμάτων.

Είσοδος εργαστηρίου: για την είσοδο στα εργαστήρια τηρείται σειρά προτεραιότητας χωρίς να γίνονται κρατήσεις.
Εισιτήριο εργαστηρίου: 8 ευρώ
(στην τιμή των εργαστηρίων προσφέρεται και η είσοδος στην έκθεση του μουσείου)

Μουσείο Συναισθημάτων, Καρατζά 7, Φιλοπάππου, Αθήνα 117 41

Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου, 18.30
Πικ νικ στο Πάρκο, Συνάντηση κινηματογραφιστών, ΚΠΙΣΝ
Παιδιά 4+

Βιωματικό και διαδραστικό παιχνίδι με αφορμή ένα πικ νικ όπου ο χάρτης-τραπεζομάντηλο μετατρέπεται σε έναν οδηγό για σεναριογράφους. Ένα παιχνίδι που δίνει την έμπνευση για δημιουργία κινηματογραφικών καρέ. Γυρνώντας βέλη πάνω στον χάρτη-τραπεζομάντηλο, σκηνές και αντικείμενα της καθημερινότητας καθοδηγούν τις κινήσεις των παιδιών και του ήρωά τους. Συνεργάζονται, ανταλλάσσουν κινηματογραφικές ιδέες, γνωρίζουν με τη βοήθεια των παιδαγωγών του Playroom τα εργαλεία του κινηματογράφου και αξιοποιούν το υλικό που κρύβεται στα καλάθια του πικ-νικ για να εικονογραφήσουν το δικό τους σενάριο.

Θα επαναληφθεί στις 29/09
Έως 40 συμμετοχές ανά 30 λεπτά
Δωρεάν συμμετοχή

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Λεωφόρος Ανδρέα Συγγρού 364, Καλλιθέα , 176 74

Παιδικό ολοήμερο Φεστιβάλ

Σάββατο 21 και Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου, 11.00
Π100 – Πλανήτης Τεχνόπολη

Διασκεδαστικό, εκπαιδευτικό και πολιτιστικό φεστιβάλ που για δεύτερη χρονιά διοργανώνεται στην Αθήνα με πρωταγωνιστές τα παιδιά και υπόσχεται ένα διήμερο που θα θυμόμαστε για καιρό.

Χρώματα, σχήματα, παιχνίδια, μουσικές… και ποικίλες δράσεις περιμένουν μικρούς και μεγάλους στην οδό Πειραιώς 100, Ιάκχου και Περσεφόνης. Τι θα συμβαίνει στις 21 και 22 Σεπτεμβρίου στον πλανήτη Τενχόπολη;

Μαζί με το kids cooking club, τα παιδιά θα φτιάξουν πεντανόστιμες και φουλ θρεπτικές συνταγές -ιδανικές για το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας- με πολυδημητριακά μπισκότα και μπουκιές πρωινού. Θα μπορούν να ασχοληθούν με τα σπορ: να παίξουν τένις, να σκαρφαλώσουν σε τοίχους αναρρίχησης, να χοροπηδήσουν πάνω σε bungee τραμπολίνα, να ισορροπήσουν, μα και να ακονίσουν τη φαντασία τους στον… αέρα και στο υπερσύγχρονο Skywalk! Και για τους πιο περιπετειώδεις τύπους του Π100 –και όχι μόνο, στην Κεντρική Αυλή θα εκτυλίσσεται (για πολύ καλό σκοπό!) μια γεμάτη σασπένς μάχη με laser tags από το Make-A-Wish Greece (Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος). Φυσικά, ξεχωριστή θέση (και) στο φετινό πρόγραμμα έχουν τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου που έχουν αγαπηθεί από μικρούς και μεγάλους και μας συντροφεύουν όλη τη χρονιά.

Τα παιδιά, πιάνουν τα πινέλα και τις γλάστρες μας για να γίνουν «Μικροί κηπουροί με πινέλα», να πειραματιστούν με χρώματα και νέες τεχνικές «Στην αυλή του εργοστασίου, να λύσουν ανεξιχνίαστα μυστήρια συντροφιά με τον Ντετέκτιβ Κλουζ, και να ανακαλύψουν το εργοστάσιο φωταερίου… αλλιώς μέσα από παράξενα (στην όψη) κίτρινα κουτιά.

Και μιας και φέτος ο Πλανήτης Τεχνόπολη είναι… green, μια διαδραστική έκθεση που μας αφορά όλους, με θέμα τη φύση και το περιβάλλον, μας περιμένει στο Innovathens powered by Samsung. Τίτλος της; Greenability for kids! Σε συνεργασία με αναγνωρισμένους φορείς και εταιρίες, θα μιλήσουν … περί ανέμων και υδάτων για να γνωρίσουν καλύτερα τα καιρικά φαινόμενα, να φτιάξουν αρκουδάκια, να ρίξουν τα ζάρια για να αλλάξουν τις συνήθειες τους επιλέγοντας άλλες πιο «φιλικές» προς τη φύση, να γίνουν φτερωτοί ταξιδιώτες, να δημιουργήσουν το δικό τους κύμα τσουνάμι και να κάνουν mix and match με ορυκτά.

Επίσης, το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου προσεδαφίζεται, για πρώτη φορά, στον Π100 μαζί με ένα συναρπαστικό έργο τέχνης. Δημιουργία του διεθνούς εικαστικού Μαρκ Χατζηπατέρα, που έχει διακριθεί για τις site-specific εγκαταστάσεις του σε δημόσιους χώρους, το μεγάλο παιχνίδι Building Hope καλεί τα παιδιά να οικοδομήσουν πολύχρωμες γέφυρες, κτίρια και πολιτείες.

Ακόμη, μαζί με την ActionAid Hellas θα ξεδιπλώσουν την πορεία του πλανήτη μας (όχι του Π100, του… άλλου πλανήτη μας, της Γης) σε έναν μεγάλο καμβά και ζωγραφίζουμε τη βιώσιμη πόλη στην οποία θέλουμε να ζήσουμε. Μέσα από την εικαστική δράση «Πορεία με στόχο», θα φτιάξουν τα δικά τους μηνύματα για έναν δίκαιο πλανήτη και θα τα μεταφέρουν σε όλο τον Πλανήτη Τεχνόπολη.

Κι αν κάποια στιγμή βαρεθούν τα… επίγεια, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών φέρνει ένα Φορητό Πλανητάριο για να κάνουν ένα μαγευτικό ταξίδι στα άστρα και στους αστερισμούς. Και για το τέλος, το καλύτερο: η μέρα ολοκληρώνεται, και το Σάββατο και την Κυριακή, με δύο παραστάσεις. Για το κλείσιμο των ημερών, εκτός από θεατρικές παραστάσεις με τον Ομάδα Κοπέρνικος, το Θέατρο Σκιών του Ηλία Καρελλά, έχει οργανωθεί συναυλία με «Τραγούδια… από άλλο πλανήτη!». Τα πιο όμορφα παιδικά τραγούδια της ελληνικής μουσικής, τραγούδια διαλεχτά που τα αγαπάμε πολύ όλοι, έρχονται στον Π100 με τις φωνές του Σπύρου Γραμμένου και της Σαββέριας Μαργιολά, αλλά και τη συμμετοχή παιδικών χορωδιών και μουσικών.

Ένα αβοκάντο με καρδιά αγκινάρα, ένας τεμπέλης δράκος, αχινοί μικρά παιδιά που στην άμμο χτίζουν κάστρα, η Ρόζα-Ροζαλία, ένα χοντρό μπιζέλι – εξπέρ στο τσιφτετέλι, το καρδερινάκι, ο κύριος Γρουσουζέλος, κάποιοι ιππότες που πίναν πότε-πότε, ένα λουλουδάκι που το λεν’ χρυσαλιφούρφουρο, δέκα καβουράκια, εφτά ποτάμια, μια καραμέλα που δεν κρατά ποτέ ομπρέλα, το ελεφαντάκι, μα κι η άγρια φυλή των Λιλιπούα έρχονται στον πλανήτη μας. Τη μουσική καθοδήγηση αναλαμβάνουν ο Θωμάς Κοντογεώργης και ο Χρίστος Θεοδώρου, ενώ την καλλιτεχνική επιμέλεια του προγράμματος ο Αλέξανδρος Καραμαλίκης και ο Θωμάς Κοντογεώργης.

Το κλείσιμο του φεστιβάλ αναλαμβάνει φέτος ο Μορμόλης, ο φανταστικός φίλος των παιδιών που φέτος γίνεται 45 και ξεφωνίζει ελεύθερα αυτά που δεν μπορούν να πουν οι μικροί στους μεγάλους. Τον Μορμόλη δεν μπορείς ούτε να τον συλλάβεις, ούτε να τον τιμωρήσεις, ούτε να τον καταστρέψεις, είναι άτρωτος, όπως και τη φαντασία των παιδιών. Μπορείς όμως να τον γνωρίσεις και να τον απολαύσεις σε μία μοναδική παράσταση από τη Συντεχνία του Γέλιου, που υπογράφουν οι Παναγιώτης Σκούφης και Βασίλης Κουκαλάνι.

Τιμές εισιτηρίων:
Προπώληση-Ημερήσιο 7€, Ταμείο-Ημερήσιο 9€,
Διήμερο εισιτήριο 12€ (ισχύει μόνο για την προπώληση),
Ανέργων-Α.Μ.Ε.Α 5€ (ισχύει για τα ταμεία μόνο και με την επίδειξη κάρτας ή πάσου), ομαδικό εισιτήριο 6€ (minimum αγορά 8 εισιτηρίων, ισχύει μόνο για την προπώληση).
Πολύτεκνοι-Τρίτεκνοι 6€ (ισχύει για τα ταμεία μόνο με επίδειξη του αντίστοιχου δικαιολογητικού).

ΠΗΓΗ: EλCULTURE –  Πέπη Νικολοπούλου