Επιλογή Σελίδας

Σε μεγάλες, σύγχρονα εξοπλισμένες τάξεις, σε μικρά κοντέινερ ή σε αυτοσχέδιες σκηνές οι εκπαιδευτικοί σε όλο τον πλανήτη έχουν την τύχη αλλά και την ευθύνη να εργάζονται με παιδιά. Χαρά, γέλιο, δημιουργικότητα αλλά και κούραση, φασαρία, άχγος χαρακτηρίζουν το επάγγελμα. Η UNESCO καθιέρωσε το 1994 την Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών για να υπευνθυμίσει τον καθοριστικό ρόλο του/της εκπαιδευτικού κι έκτοτε γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Οκτωβρίου. Κι αφού έχουμε την τιμητική μας ας δούμε 14 βιβλία “κομμένα και ραμμένα” για εμάς που έγιναν 15 και κάθε χρόνο θα πληθαίνουν όταν εντοπίζουμε κάποιο αξιόλογο.

Ο γίγαντας

του Θοδωρή Παπαϊωάννου

Ο Θοδωρής Παπαϊωάννου γράφει μια ευρηματική ιστορία για έναν άντρα δάσκαλο όπως τον ξεκρίνει ο λογισμός ενός μικρού παιδιού. Και ως άντρας νηπιαγωγός, μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως έτσι ακριβώς κοιτούν τα δίχως αντίστοιχη προηγούμενη εμπειρία μικρά παιδιά έναν δάσκαλο. Ειδικά όταν ολόκληρη η κοινωνία -κυρίως μέχρι πρότινος- τα προετοίμαζε για τη… δασκάλα που θα συναντήσουν στο νηπιαγωγείο ή στην πρώτη δημοτικού, τουλάχιστον ως γίγαντα βλέπουν τον μαντραχαλά που τους προέκυψε. Ο εξωτικός και εξωπραγματικός κύριος, ο γίγαντας του Θοδωρή Παπαϊωάννου, είναι η οπτική του αγχωμένου μικρού στον μεγάλο άγνωστο, που μοιάζει απλησίαστος, τρομακτικός.

Όλα για τη δασκάλα μου 

της Σουζάννα Ματτιάντζελι​, Εκδόσεις Πατάκης

Η ευφάνταστη, ευρηματική, παιχνιδιάρικη εικονογράφηση της Κιάρα Καρρέρ απογειώνει το κείμενο της Σουζάννα Ματτιαντζέλι. Ένα κείμενο με άφθονο χιούμορ, ρεαλισμό, νοσταλγική διάθεση, που σηκώνει στις σελίδες του το κορυφαίο επάγγελμα του κόσμου, εκείνο της δασκάλας/δασκάλου, του ανθρώπου που περνά από τη ζωή εκατοντάδων παιδιών και προσπαθείνα σηκώσει τη δική τους ζωή ένα σκαλί ψηλότερα, να κοιτάξουν ένα αστέρι περισσότερο.

Δεν έκανα τα μαθήματά μου γιατί…

του Ντάβιντε Καλί, Εκδόσεις Πατάκης

Έξυπνη, χιουμοριστική, ανατρεπτική ιστορία με τις πιο ευφάνταστες δικαιολογίες που μπορεί να ακούσει ένας δάσκαλο ή μία δασκάλα! Άλλωστε πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα!

​Η κυρία με τις καμήλες

της Μάρως Σφακιανοπούλου, Εκδόσεις Πατάκης

Όταν αναστενάζει η μικρή Λενιώ, κάτι μαγικό συμβαίνει: αμέσως βρίσκεται σε κόσμους αλλόκοτους κι αστείους, που την προφυλάσσουν από κάθε λύπη, μεγάλη ή μικρή. Έτσι συνέβη κι εκείνη τη μέρα στο σχολείο. «Αχ!» αναστέναξε η Λενιώ κι αμέσως μεταφέρθηκε στην μπλε έρημο με τις πενήντα εφτά καμήλες…​ Πολύ ωραία εικονογράφηση από την αγαπημένη Ί.Σαμαρτζή!

Η δασκάλα μου είναι τέρας

του Πήτερ Μπράουν, Εκδόσεις Πατάκης

Ο Τέλης έχει ένα πρόβλημα, που μεταξύ μας, πιθανόν να έχουν κι άλλα παιδιά. Η δασκάλα του είναι ΤΕΡΑΣ! Είναι πράγματι; Γιατί καμιά φορά τα φαινόμενα απατούν! Έξυπνη ιστορία κι ενδιαφέρουσα εικονογράφηση.

Ο δάσκαλός μας είναι πειρατής

της Αλεξάνδρας Μητσιάλη, Εκδόσεις Πατάκης

Όταν έχει κανείς την τύχη να έχει για δάσκαλο έναν πειρατή κάθε μέρα στην τάξη είναι και μια περιπέτεια. Η Δάφνη και οι συμμαθητές της κάθε μέρα εύχονται αυτό το ταξίδι να μην τελειώσει ποτέ! Μπορούμε να καταλάβουμε γιατί! Στο διαδίκτιο υπάρχει και συνοδευτικό εκπαιδευτικό υλικό για το βιβλίο.

Η δασκάλα που το κεφάλι της έγινε καζάνι

της Σοφίας Μαντουβάλου, Εκδόσεις Πατάκης

Μια απολαυστική, έξυπνη, τρυφερή, χιουμοριστική ιστορία που κρύβει μέσα της όμως μεγάλες αλήθειες για την εκπαιδευτική διαδικασία, το σύστημα, τους εκπαιδευτικούς και τα παιδιά. Μερικοί από μας τους εκπαιδευτικούς διαβάζοντάς την σίγουρα θα «ψαχουλεύσουμε» το κεφάλι μας ψάχνοντας για κανένα… καπάκι!

Ο δάσκαλος με τα όνειρα στα μάτια

της Σοφίας Μαντουβάλου, Εκδόσεις Πατάκης

Βιβλίο καλογραμμένο, έξυπνο, με χιούμορ και ευαισθησία. Αλλά κυρίως είναι ένα βιβλίο που μέσα από τους ζωντανούς διαλόγους του καταφέρνει να μεταφέρει  στο χαρτί την οπτική τόσο του δασκάλου, όσο και των μαθητών.

Τα ζωγραφιστά μυστικά

της Αντιόπης Φραντζή, Εκδόσεις Μεταίχμιο

Εικονογράφηση Νίκος Γιαννόπουλος. ​Κάποια παιδιά προτιμούν να ζωγραφίζουν αντί να γράφουν. Αυτό συμβαίνει και με τον Ιάσονα. Όταν όμως, έρχεται στο σχολείο ένας καινούριος δάσκαλος, ο κύριος Πετράν, το μάθημα γίνεται διασκέδαση και τα γράμματα και οι αριθμοί αποκτούν μια άλλη, πιο διασκεδαστική εικόνα στα μάτια των παιδιών!

Η δασκάλα των χρωμάτων

της Κατερίνας Δημόκα, Εκδόσεις Μεταίχμιο

Ο Βασιλιάς Μονόχρωτος έχει απαγορέψει όλα τα χρώματα εκτός από το γκρίζο στο Βασίλειό του. Στην Γκρίζα Πολιτεία όμως, εμφανίζεται η ξακουστή δασκάλα Δόνα Ανεζίνα. Με την αγάπη της και τις γνώσεις της για τους διαφορετικούς πολιτισμούς θα τα ανατρέψει όλα!

Όχι, κυρία!

του Αντώνη Παπαθεοδούλου, Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Είμαι δασκάλα, μάλιστα αυτό που έχω εγώ δεν είναι τάξη! Σκέτη αταξία είναι! Μια χιουμοριστική, ανατρεπτική ιστορία, βραχείας φόρμας. ΓΙατί οι δασκάλες δεν τα ξέρουν όλα κι είναι γνωστό σε όλα τα παιδιά ότι το ρόδο είναι ένα λουλούδι που έχει… ρόδες!
Ένα τριαντάφυλλο για τη δασκάλα μου της Ιωάννας Μπαμπέτα, Εκδόσεις Λιβάνη. Όταν έχεις την καλύτερα δασκάλα του κόσμου, θέλεις να ξέρει πως την αγαπάς. Θέλεις να της χαρίζεις τα πιο όμορφα λουλούδια. Κιαν δεν έχεις; Μια τρυφερή, καλογραμμένη ιστορία από την αγαπημένη συγγραφέα Ιωάννα Μπαμπέτα.

Μια φλόγα στο σκοτάδι- Η συγκλονιστική ιστορία της Έλεν Κέλερ

της Μαρίας Ρουσάκη, Εκδόσεις Κέδρος

Η Μαρία Ρουσάκη αφγείται με γλαφυρό τρόπο την πραγματική ιστορία της Έλεν Κέλερ και της νεαρής δασκάλας της, Ανν Σάλιβαν. Με λόγο κοφτό, όπως η ζωή της Έλεν μέσα στο σκοτάδι γνωρίζουμε την πραγματικά συγκλονιστική ιστορία ενός παιδιού που έχει χάσει κάθε επαφή με τον κόσμο από βρέφος σχεδόν.

 Η τελεία

του Πίτερ Ρέινολντς, Εκδόσεις Αίσωπος

Πρόκειται για ένα από τα παγκόσμια αριστουργήματα που θα (ίσως και να έχετε ήδη) διαβάσετε στη ζωή σας. Ένα από τα 20-30 κορυφαία βιβλία που έχουν γραφτεί παγκοσμίως. Ένα βιβλίο που σε κάνει καλύτερο άνθρωπο, σε διδάσκει την ομορφιά, την καλοσύνη, την ενσυναίσθηση, την κατανόηση, τη μέγιστη αξία του ρόλου του δασκάλου μέσα από το προσωπικό παράδειγμα κι όχι μέσω κατήχησης και υψωμένου δαχτύλου. Γιατί αυτό το ελάχιστο, ταπεινό σημάδι μας στον κόσμο, η τελεία, η απλή αυτή κουκίδα με τα πολλά ονόματα (τελεία, κουκίδα, βούλα, στίγμα) είναι η πρώτη αρχή να νιώσεις ότι μπορείς να αποτυπώσεις κάτι, να δημιουργήσεις, να αισθανθείς βιωματικά πως μπορείς να τα καταφέρεις, να πιστέψεις σε σένα. Αρκεί ασφαλώς να υπάρχει πλάι σου ένας δάσκαλος, ένας άνθρωπος να κάνει το όχι και τόσο αυτονόητο τελικά: να σου δώσει το χώρο και τη δύναμη να πιστέψεις ότι αυτό που κάνεις είναι κάτι, ότι δεν είναι για πέταμα και για τη λησμονιά του κόσμου.

Ο κύριός μου

της Ζωρζ Σαρή, Εκδόσεις Πατάκης

Ένα πολύ ωραίο βιβλίο για την εκπαίδευση, την αγάπη, την εκτίμηση, την αποδοχή και την κατανόηση που αξίζει να διαβάσει κανείς.

​Οι λέξεις των ποιητών

της Φραντζέσκας Αλεξοπούλου Πετράκη, Εκδόσεις Mamaya

Η Επίλεκτη Ομάδα Σούπερ Δασκάλων εμπνέει όχι μόνο τον Θάνο αλλά και και τον πατέρα του, εισάγοντάς τον στον μαγικό κόσμο της ποίησης. Ένα βιβλίο αφιερωμένο σε τρεις υπέροχες, χαρισματικές δασκάλες, που τυχαίνει να γνωρίζουμε να εκτιμάμε και να θαυμάζουμε, αλλά και σε όλες τις δασκάλες που εμπνέουν της μαγεία της ζωής στα παιδιά!

ΠΗΓΗ: ELNIPLEX – Μαίρη Μπριμπίλη