Επιλογή Σελίδας

Βόλεμα, συντεχνιασμός, διαχειριστική ανικανότητα και πολιτικός καιροσκοπισμός αποτελούν τους κύριους λόγους των ετήσιων ελλείψεων εκπαιδευτικών στα δημόσια σχολεία, ακόμη και αρκετούς μήνες μετά την επίσημη έναρξη των μαθημάτων. Επί χρόνια, και δη την εποχή της δανεικής ευημερίας, οι ηγεσίες του υπουργείου Παιδείας επαναπαύονταν στον κατά προσέγγιση υπολογισμό των κενών. Αυτό τους επέτρεπε να είναι… χουβαρντάδες στον αριθμό των προσλήψεων. Το εύρος του προβλήματος καταδεικνύεται από το γεγονός ότι –πλην ολίγων υπουργικών εξαιρέσεων– κάθε χρόνο γίνονται προσλήψεις αναπληρωτών κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, ακόμη και τον Ιανουάριο! Χθες, το υπουργείο Παιδείας προγραμμάτιζε περίπου 4.700 προσλήψεις για να καλύψει τα κενά, την καταγραφή των οποίων ολοκλήρωσε το επιτελείο της αρμόδιας υφυπουργού Σοφίας Ζαχαράκη δύο μήνες μετά το πρώτο κουδούνι του Σεπτεμβρίου.

Η αλλαγή της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας περιέπλεξε ακόμη περισσότερο την κατάσταση, καθώς, όπως τονίζουν έμπειρα στελέχη του υπουργείου, υπήρξε δυσπιστία ανάμεσα στο νέο, νεοδημοκρατικό επιτελείο του υπουργείου και τα διοικητικά στελέχη που θήτευσαν την τετραετία του ΣΥΡΙΖΑ. Ετσι, δεν βρέθηκαν εύκολες γέφυρες συνεννόησης για ένα θέμα που αφορά τη λογιστική αποτύπωση των κενών. Και, όπως λέει ένας «αιχμηρός»  φίλος, με τους αριθμούς οι Ελληνες δεν τα πάνε καλά…

Βεβαίως, υπάρχει το myschool, το πληροφοριακό σύστημα όπου καταγράφονται στοιχεία όπως οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί, τα τμήματα κάθε σχολείου, με σκοπό οι υπηρεσίες να γνωρίζουν την κατάσταση σε κάθε σχολείο. Φευ! Στο υπουργείο υποστηρίζουν ότι υπάρχουν παράθυρα μη πλήρους αποτύπωσης της κατάστασης στο myschool, με κύριο στόχο τη διευκόλυνση των εκπαιδευτικών, και δη των παλαιότερων, να μείνουν στο ίδιο σχολείο και να μην ξεβολευτούν διδάσκοντας και σε ένα άλλο, εάν αυτό χρειάζεται για να συμπληρώσουν το υποχρεωτικό τους εβδομαδιαίο ωράριο.

Εως χθες υπήρχαν ελλείψεις καθηγητών σε Πειραματικά Σχολεία, σε Μουσικά Σχολεία, σε Γυμνάσια και Λύκεια, ακόμη και της Αττικής. Καίριο επίσης ερώτημα είναι τι κάνει το υπουργείο Παιδείας για να ελέγξει εάν γίνεται πραγματική αναπλήρωση των χαμένων ωρών, για την απώλεια των οποίων ευθύνεται το ίδιο. Μήπως στέλνει τους εκπαιδευτικούς καθυστερημένα στα σχολεία, και εν ολίγοις τους λέει «κόψτε τον λαιμό σας να βγάλετε την ύλη. Και εάν δεν το κάνετε, ουδείς θα σας ελέγξει. Να ’ναι καλά τα φροντιστήρια…»

ΠΗΓΗ: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ – Απόστολος Λακασάς