Επιλογή Σελίδας

Η μεγαλύτερη νεανική και παιδική κινηματογραφική γιορτή της χώρας είναι πανέτοιμη να υποδεχθεί και φέτος, από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 7 Δεκεμβρίου, το πιο «δύσκολο» και απαιτητικό κοινό: τα παιδιά και τους εφήβους.

      Το 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους ξεκινά το Σάββατο 30 Νοεμβρίου σε Πύργο και Αμαλιάδα και εξακτινώνεται σε πολλές ακόμα πόλεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου: Αγρίνιο, Αίγιο, Καλαμάτα, Κόρινθο, Μεσολόγγι, Λεχαινά, Ζαχάρω, Γαστούνη, Σπάρτη, Στυμφαλία, Δημητσάνα, καθώς και σε δεκάδες χωριά. Για πρώτη φορά φέτος, θα προβληθούν ταινίες και σε τέσσερα μεγάλα νησιά της χώρας μας: Κω, Λέσβο (Πλωμάρι), Σαντορίνη και Ζάκυνθο.

      Η επίσημη τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 30/11, στις 8.30 μμ, στον κινηματογράφο Απόλλων, στον Πύργο, την καρδιά του Φεστιβάλ. Στην τελετή θα προβληθεί η βραβευμένη ταινία animation του Αντώνη Νούσια «Βίαιη Εξίσωση» (2019), καθώς και η πρώτη ταινία του Κώστα Φέρρη, τιμώμενου σκηνοθέτη του φεστιβάλ, με τίτλο «Τα ματόκλαδά σου λάμπουν».

      Την Κυριακή 1/12 στις 11 πμ η εναρκτήρια προβολή του 22ου Φεστιβάλ Ολυμπίας θα είναι η πολυβραβευμένη ταινία «Supa Modo», ο περσινός μεγάλος νικητής της διοργάνωσης. Την ίδια ώρα, στο cine Cinema της Αμαλιάδας, εναρκτήρια ταινία θα είναι το ντοκιμαντέρ «Όταν ο Βάγκνερ συνάντησε τις ντομάτες» της Μαριάννας Οικονόμου, ελληνική υποψηφιότητα στα Όσκαρ 2020.

      Στο φετινό Φεστιβάλ διαγωνίζονται 86 ταινίες από 59 χώρες. Οι ταινίες αυτές συμμετέχουν στα διαγωνιστικά τμήματα Μεγάλου Μήκους μυθοπλασίας (12), Μικρού Μήκους Μυθοπλασίας (20), Μικρού Μήκους Animation (25) και Ντοκιμαντέρ / Kids & Docs, μικρού και μεγάλου μήκους (29).

      Στα διάφορα διαγωνιστικά του προγράμματα φέτος το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας, θα προβάλλει 86 ταινίες επαγγελματιών σκηνοθετών από 59 χώρες (μεγάλου και μικρού μήκους, μυθοπλασίας, animation και ντοκιμαντέρ) που έχουν διακριθεί στα μεγαλύτερα φεστιβάλ του κόσμου -ταινίες κατάλληλες για όλες τις ηλικίες: από νηπιαγωγείο μέχρι Λύκειο, αλλά εξίσου απολαυστικές και για τους ενήλικες. Ταυτόχρονα, στη δημοφιλή Camera Zizanio, ένα ξεχωριστό φεστιβάλ μέσα στο Φεστιβάλ, θα προβληθούν 239 ταινίες που έχουν γυρίσει παιδιά από 48 χώρες, μόνα τους ή σε σχολεία. Όπως κάθε χρόνο, ένα πλήθος κινηματογραφικών εργαστηρίων καταφέρνουν κάτι μαγικό: για λίγες μέρες μετατρέπουν τον νεαρό θεατή σε δημιουργό ή/και πρωταγωνιστή της δικής του ταινίας. Την ίδια στιγμή δάσκαλοι και καθηγητές επισκέπτονται το φεστιβάλ απ’ όλη την Ελλάδα, για να μάθουν πώς μπορούν να αξιοποιήσουν μια ταινία ως εκπαιδευτικό εργαλείο αλλά και ως μέσο κοινωνικής αφύπνισης.

      Σημειώνεται ότι το υπουργείο Παιδείας ενθαρρύνει, με έγγραφό του προς όλα τα σχολεία της Ελλάδας, τη συμμετοχή των μαθητών στις εκδηλώσεις που διοργανώνονται στον Πύργο.

Το φετινό διαγωνιστικό πρόγραμμα επέλεξε, όπως κάθε χρόνο, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ολυμπίας Δημήτρης Σπύρου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ