Ο επαγγελματικός προσανατολισμός και η επιχειρηματικότητα είναι μεταξύ των θεματικών αντικειμένων που θα εισαχθούν στο πρόγραμμα σπουδών των ελληνικών σχολείων. Αυτό ανακοίνωσε, χθες, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στο πρώτο Ελληνογερμανικό Φόρουμ Καινοτομίας, με τίτλο «Η καινοτομία ως μοχλός ανάπτυξης – Μία ελληνογερμανική συνεργασία», που διοργανώθηκε από την πρεσβεία της Γερμανίας στην Αθήνα και το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.
Ειδικότερα, η κ. Κεραμέως ανέφερε ότι «οι τεχνολογικές εξελίξεις εκτυλίσσονται παγκοσμίως με ιλιγγιώδεις ρυθμούς και δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για την πρόοδο και την ανάπτυξη της οικονομίας και της κοινωνίας μας. Παράλληλα, όμως, αποτελούν και μεγάλη πρόκληση, καθώς η δομή των εκπαιδευτικών συστημάτων, της αγοράς εργασίας καθώς και η διασύνδεση των δύο πρέπει να προσαρμοστούν στις νέες απαιτήσεις. Μεταξύ των βασικών στόχων του υπουργείου Παιδείας είναι η γεφύρωση του χάσματος ανάμεσα στις ανάγκες της αγοράς εργασίας και στις δεξιότητες που καλλιεργεί το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα». Ετσι θα προωθηθούν νέες θεματικές ενότητες στο σχολικό πρόγραμμα σπουδών. «Η επιχειρηματικότητα αποτελεί μία από τις θεματικές που το υπουργείο σκοπεύει να εντάξει στο νέο αυτό πρόγραμμα. Ηδη, βλέπουμε πολλούς μαθητές και φοιτητές να διαπρέπουν σε διαγωνισμούς καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, με νέες ιδέες που αφορούν τομείς όπως η πράσινη ανάπτυξη, η ψηφιακή εκπαίδευση και η ρομποτική, μεταξύ άλλων», τόνισε η υπουργός.
Από την άλλη, η υπουργός επεσήμανε ότι «δεν αρκεί να έχουμε μονάχα ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό σύστημα και μία καινοτόμο αγορά εργασίας: η τελική πρόκληση που αντιμετωπίζουμε αφορά τη διασύνδεση των δύο, προκειμένου η καινοτομία να λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης». Στον σκοπό αυτό «θα συμβάλουν η συστηματική καλλιέργεια του σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού, η πρακτική άσκηση μαθητών και φοιτητών, η διά βίου μάθηση».
Στο ίδιο πλαίσιο, η κ. Κεραμέως εξήγγειλε την ενίσχυση της καλλιέργειας ψηφιακών και ήπιων δεξιοτήτων. «Οι ψηφιακές δεξιότητες θα διδάσκουν στους μαθητές πώς να χειριστούν και να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που τους παρέχει η τεχνολογία, ενώ οι ήπιες δεξιότητες, όπως η κριτική σκέψη, η ομαδική δουλειά, η συνεργατικότητα, θα τους εφοδιάσουν με την απαραίτητη ευελιξία για τη διαχείριση ψηφιακών και άλλων εργαλείων που σήμερα ούτε μπορούμε να φανταστούμε», είπε η υπουργός Παιδείας.
Πηγή: Η Καθημερινή