Επιλογή Σελίδας

29 & 30.11.2019

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και η παιδαγωγική ομάδα για την προώθηση της παιδαγωγικής Freinet στην Ελλάδα Το Σκασιαρχείο, διοργανώνουν σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Α’, Β’, Γ’, Δ’ Αθήνας, Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής και Πειραιά, δύο ημέρες συναντήσεων για τον εορτασμό των 30 χρόνων της Διεθνούς Σύμβασης για τα δικαιώματα του παιδιού.

Η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του παιδιού υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του οργανισμού ηνωμένων Εθνών στις 20.11.1989 και νομιμοποίησε το δικαίωμα της δημοκρατικής συμμετοχής των παιδιών.

Ο Célestin Freinet, όπως και ο Janusz Korczak, υπήρξε υπέρμαχος της ιδέας της αυτoοργάνωσης των μαθητριών/μαθητών και της ενεργού συμμετοχής τους στις αποφάσεις που αφορούν την εργασία τους, τις δραστηριότητές τους και την οργάνωση της συλλογικότητας. Αυτή η δημοκρατική συμμετοχή των παιδιών στη λήψη αποφάσεων και στις υπευθυνότητες συνεπάγεται την οργάνωση της πληροφόρησης, των μέσων, των χώρων και της αναγκαίας υποστήριξης, ανάλογα με την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους. Η δημοκρατική και συνεργατική οργάνωση με τους θεσμούς της, τις διαδικασίες της και τους κανόνες της, αποτελεί μία προοδευτική, συνετή και ελεγχόμενη διαδικασία.

29.11.2019 | Auditorium Theo Angelopoulos – IFG

18.00 ́-18.30′

Προβολή ταινιών μικρού μήκους με θέμα τα δικαιώματα των παιδιών
Δημιουργία μαθητών – νεανική δημιουργία

18.30 ́-20.30 ́ | Στρογγυλό Τραπέζι
«30 χρόνια από τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του παιδιού. ποια πρόοδος σημειώθηκε;»

Με τη συμμετοχή των:

Μαρία Παγώνη (Γαλλία), καθηγήτρια Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου της Lille, μέλος της ερευνητικής ομάδας CIREL με αντικείμενο έρευνας το δημόσιο σχολείο Freinet της Mons-en–Barœul.

Marc Hilger (Λουξεμβούργο), ιδρυτής της σχολής Eis Schoul, δημόσιο σχολείο του Λουξεμβούργου, βασισμένο στην παιδαγωγική της συμπερίληψης, στη νέα παιδαγωγική και στο μοντέρνο σχολείο – παιδαγωγική Freinet Γιώργος μόσχος (Ελλάδα), πρώην βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού στην Ελλάδα

Μπάμπης Μπαλτάς, Ασπασία Καλησώρα (Ελλάδα), μέλη της παιδαγωγικής ομάδας Το Σκασιαρχείο, εκπαιδευτικοί σε τάξεις Freinet, στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος επιμόρφωσης και εφαρμογής της παιδαγωγικής Freinet σε δημόσια σχολεία της Ελλάδας

Συντονισμός: Σοφία Λάχλου, ιδρυτικό μέλος της παιδαγωγικής ομάδας Σκασιαρχείο και του πιλοτικού προγράμματος επιμόρφωσης και εφαρμογής της παιδαγωγικής Freinet στην Ελλάδα

Είσοδος ελεύθερη, ταυτόχρονη μετάφραση

Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης

30.11.2019, 09.00 ́-14.30 ́
Στρογγυλή τράπεζα, διάλεξη & εργαστήρια

09.00 ́-11.00 ́ | Στρογγυλή Τράπεζα

Auditorium Theo Angelopoulos – IFG

«30 χρόνια από τη Σύμβαση Για τα Δικαιώματα του παιδιού. Τι ακριβώς γιορτάζουμε;»

Μια συζήτηση για τα δικαιώματα των πιο ευάλωτων προσώπων: των παιδιών μεταναστών/μεταναστριών και προσφύγων, των ασυνόδευτων ανηλίκων, των παιδιών στις διαδρομές του «σωφρονιστικού» συστήματος, των παιδιών των φυλακισμένων, των παιδιών Ρομά, των παιδιών που μεγαλώνουν χωρίς ιθαγένεια, των παιδιών στις στέγες ανηλίκων. Ένα στρογγυλό τραπέζι με ανθρώπους που ασχολούνται μ’ αυτές τις θεματικές και γνωρίζουν τα ζητήματα σε βάθος.

Με την συμμετοχή των:

Πάνος Χριστοδούλου, πρόεδρος του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Πάνος Λάμπρου, δημοσιογράφος, συγγραφέας και ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Πέτρος Δαμιανός, διευθυντής του σχολείου των φυλακών Αυλώνα

Κωστής Παπαϊωάννου, εκπαιδευτικός, πρώην πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, πρώην πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Συντονισμός: Χάρης Παπαδόπουλος, συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου και μέλος της παιδαγωγικής ομάδας Το Σκασιαρχείο

Είσοδος ελεύθερη, στα ελληνικά

11.00′-11.30′ | Διάλειμμα


11.30 ́-14.30 ́ | Διάλεξη & εργαστήρια «Η Συμμετοχική Δημοκρατία Στο Σχολείο»

11.30′-12.30′: Διάλεξη της Μαρίας Παγώνη, «Η επαγγελματοποίηση των εκπαιδευτικών στο πλαίσιο των συνεργατικών συμβουλίων»

12.30′-14.30: Παράλληλα εργαστήρια

«Ελευθερία και συνεργασία στην τάξη Freinet. H αυτοδιαχείριση της τάξης»,  με τον ΜarcHilger (στα γαλλικά με μετάφραση στα γαλλικά | Αίθουσα G. Vivier – Κτίριο A, 1ος όροφος)

«Δημοκρατική συμμετοχή στην τάξη Freinet. Tο συνεργατικό συμβούλιο», με τους Γιώργο Μόσχο και Ασπασία Καλησώρα (Αίθουσα Montparnasse – Κτίριο A, ισόγειο)

«Ελεύθερη έκφραση στην τάξη Freinet. Από το ελεύθερο κείμενο στη σχολική εφημερίδα»,  με τους Μαρία Καντούρου και Ζωή Μώρου (Auditorium Theo Angelopoulos)

Είσοδος ελεύθερη κατόπιν εγγραφής

Για τη συμμετοχή στα εργαστήρια είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής ηλεκτρονικά μέχρι την …., ώρα 10.30 πμ : https://docs.google.com/forms

Οι ενδιαφερόμενοι δηλώνουν στη φόρμα την Δ/νση και το σχολείο τους αν ανήκουν στην Π/θμια εκπ/ση ή στο πεδίο ΑΛΛΟ δηλώνουν το σχολείο τους ή άλλο φορέα όπου ανήκουν. Στο ίδιο πεδίο, μπορούν να δηλώσουν, επίσης, αν είναι μέλη της Παιδαγωγικής ομάδας «Το Σκασιαρχείο».

Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής

Πηγή: ifa.gr