Στις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου παιδείας είναι μετά την εξαντλητική διαβούλευση και τη μέγιστη συναίνεση , το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση να έλθει στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων και εν συνεχεία για ψήφιση στη Βουλή στο πρώτο τρίμηνο του 2020.
Τη δήλωση αυτή έκανε ο υφυπουργός Παιδείας Β. Διγαλάκης.
Οπως ήδη έχει δηλώσει η υπουργός Νίκη Κεραμέως πριν το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση (σ.σ. σύμφωνα με πληροφορίες την άλλη εβδομάδα ή αρχές Δεκεμβρίου) θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή ένα άλλο νομοσχέδιο που θα περιέχει διατάξεις και από τις τρεις βαθμίδες εκπαίδευσης.
Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο “σκούπα” που θα περιέχει διατάξεις με όλες τις εκκρεμότητες του υπουργείου Παιδείας που απαιτούν άμεση νομοθετική ρύθμιση.
Στο νομοσχέδιο “σκούπα” δεν αποκλείεται να συμπεριληφθούν:
Α. Διατάξεις επαναφοράς του θεσμού του Σχολικού Συμβούλου, αλλά κι ενδεχομένων για το σύνολο της διαδικασίας επιλογής των στελεχών εκπαίδευσης, προκειμένου οι νέες κρίσεις να έχουν ολοκληρωθεί πριν το Μάιο.
Β. Διατάξεις για την επιμόρφωση και την αξιολόγηση σχολικών μονάδων
Η διαδικασία που θα ακολουθήσει η υπουργός Παιδείας είναι:
Α. Να θέσει το νομοσχέδιο σε ολιγοήμερη δημόσια διαβούλευση
Β. Να κατατεθεί προς συζήτηση στη Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής και στη συνέχεια να εισαχθεί , προς ψήφιση, στην Ολομέλεια της Βουλής.
Χρονοδιάγραμμα
Επιδίωξη της Ν. Κεραμέως είναι το νομοσχέδιο αυτό να έχει ψηφιστεί πριν τις εορτές των Χριστουγέννων.
Το τρίτο νομοσχέδιο
Αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπως ήδη έχει ανακοινωθεί από την πολιτική ηγεσία, θα ακολουθήσει το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Το νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει:
α. το Νέο Λύκειο,
β. Το νέο σύστημα πρόσβασης στα ΑΕΙ, και,
γ. το νέο σύστημα αξιολόγησης και επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών
που θα φέρει την “σφραγίδα” του νέου ΙΕΠ που θα μετονομαστεί σε Εθνικό Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας και Τεκμηρίωσης.
Το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ θα το “εγκαινιάσουν” οι μαθητές που του χρόνου θα φοιτήσουν στην Α Λυκείου, θα εφαρμοστεί δηλαδή μετά από τρία σχολικά έτη, και θα κληθεί να το εφαρμόσει η Κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επόμενες εθνικές εκλογές, καθώς η θητεία της νυν κυβέρνησης θα έχει λήξει έως τότε.
Το νέο Λύκειο που σχεδιάζει η υπουργός Παιδείας θα έχει την εξής μορφή:
1. Καθιερώνεται το Εθνικό Απολυτήριο-Σύνδεση των πιστοποιητικών Γλωσσομάθειας με την απόκτηση του Απολυτηρίου Λυκείου.
2. Η επιτυχής ολοκλήρωση του Λυκείου θα οδηγεί στην απόκτηση Εθνικού Απολυτηρίου.
3. Για τον προσδιορισμό του βαθμού του Εθνικού Απολυτηρίου , θα συνυπολογίζονται οι βαθμοί των τριών τάξεων του Λυκείου με ειδικό συντελεστή ανά τάξη.
4. Θεσμοθετούνται γραπτές προαγωγικές εξετάσεις από τάξη σε τάξη για όλες τις τάξεις του Λυκείου.
5. Η επιλογή των θεμάτων θα γίνεται από Τράπεζα Θεμάτων διαβαθμισμένης δυσκολίας
6. Θεσμοθετείται ελάχιστη βάση εισαγωγής στα τριτοβάθμια ιδρύματα.Την βάση ανά τμήμα ενδεχομένως να την καθορίζουν τα Πανεπιστήμια.
7. Ο αριθμός εισακτέων θα καθορίζεται από τα τμήματα των Πανεπιστημίων.
8. Η πιστοποιημένη γνώση τουλάχιστον μιας ξένης γλώσσας σθα συνδέεται με την απόκτηση του Εθνικού Απολυτηρίου. Εξυπακούεται ότι η απόκτηση του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας εντός του σχολείου.
Πηγή: esos.gr