Επιστημονικός πόλος έλξης το πανεπιστήμιο της Θράκης
Επιστημονικός πόλος έλξης είναι το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, κι αυτό αποδείχθηκε στην τελετή έναρξης διεθνούς συνεδρίου. Συγκεκριμένα, το πρωί της Παρασκευής 22 Νοεμβρίου ξεκίνησε τις εργασίες του το 4ο συνέδριο Νεοελληνιστών των Βαλκανικών Χωρών με τίτλο: «Ελληνισμός και Βαλκάνια – αμφίδρομες σχέσεις: γλώσσα, ιστορία, λογοτεχνία, πολιτισμός (1453-2019», το οποίο θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 24/22.
Το συνέδριο διοργανώνει το τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Νεοελληνικών Σπουδών, οργανώνει το 4ο Συνέδριο των Νεοελληνιστών. Τα προηγούμενα τρία συνέδρια, από το 2001 έως σήμερα, πραγματοποιήθηκαν σε Σόφια και Βουκουρέστι, ενώ το συνέδριο ήρθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στην Θράκη.
Στο περιθώριο του συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν συνολικά 43 συνεδρίες και θα γίνουν 175 ανακοινώσεις από 202 συνέδρους από 18 χώρες: Βουλγαρία, Ρουμανία, Τουρκία, Σερβία, Αλβανία, Πολωνία, Γεωργία, Ρωσία, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, Αγγλία, Σουηδία, Ελβετία, Αυστρία, Κύπρο, Ελλάδα.
Την έναρξη του συνεδρίου σήμανε ο χαιρετισμός από τον πρόεδρο του τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας Μανόλη Βαρβούνη, ενώ ακολούθησε χαιρετισμός από τον Πρωτοσύγκελο της μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής κο Βαρθολομαίο Ιατρίδη και τον πρύτανη του Δ.Π.Θ. Αλέξανδρο Πολυχρονίδη ο οποίος -εκτός των άλλων- έκανε μία σύντομη παρουσίαση του πανεπιστημίου για να το γνωρίσουν καλύτερα οι σύνεδροι του εξωτερικού. Ακολούθησαν χαιρετισμοί από αρκετούς ακαδημαϊκούς και η έναρξη του επιστημονικού μέρους του συνεδρίου.
Πηγή: xronos.gr – Διονύσης Βοργιάς