Επιλογή Σελίδας

«ΤΡΙΗΡΕΙΣ ΤΑ «ΞΥΛΙΝΑ ΤΕΙΧΗ» ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ»

Σε μία σεμνή Τελετή στο Ζάππειο Μέγαρο o Πρωθυπουργός της χώρας κύριος Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κύριου Προκόπη Παυλόπουλου, της υπουργού Πολιτισμού, κυρίας Λίνας Μενδώνη, του Υπουργού Εσωτερικών κυρίου Τάκη Θεοδωρικάκου και του ζεύγους Βαρδή και Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη, κήρυξε την έναρξη των επετειακών εκδηλώσεων για τα 2500 χρόνια από την διεξαγωγή της ιστορικής ναυμαχίας της Σαλαμίνας.

Η ναυμαχία της Σαλαμίνας υπήρξε αναμφισβήτητα ένα από τα σημαντικότερα σημεία καμπής, της μακραίωνης Ιστορίας του τόπου μας, μα και ολόκληρου του τότε γνωστού Κόσμου.

Υπήρξε η σύγκρουση δύο διαφορετικών Κόσμων, διαφορετικών Ιδεών, διαφορετικών πολιτισμών.

Υπήρξε ο τιτάνιος αγώνας της Ελευθερίας ενάντια στην σκλαβιά, Ελεύθερων ανθρώπων ενάντια σε υποτελή έθνη. Ο αγώνας των λίγων που αμύνονταν τα Πάτρια εδάφη ενάντια στους πολλούς που ήθελαν να τα κατακτήσουν.

Ο αγώνας του φωτός ενάντια στο σκοτάδι, ο αγώνας της ΛΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ενάντια στην ΑΠΟΛΥΤΑΡΧΙΑ.

Η περίλαμπρη νίκη της ΕΝΟΤΗΤΑΣ ενάντια στον ΔΙΧΑΣΜΟ.

Ήταν η νίκη που «Γέννησε» τον «Χρυσό Αιώνα» των Γραμμάτων, των Αρχών, της Δημοκρατίας και της Φιλοσοφίας, κατά την κλασική Αρχαιότητα.

Με μία μοναδική σε σπανιότητα εκθεμάτων και παρουσίαση δεδομένων έκθεση μέρους της συλλογής “Ταξίδι στα κύματα της Ιστορίας» του υπό σύσταση Microshipbuilding Museum ξεκινά ένα ξεχωριστό ταξίδι στον χρόνο και την Ιστορία, προσεγγίζοντας πολυδιάστατα την λαμπρή νίκη των Ενωμένων Ελλήνων ενάντια στον Περσικό επεκτατισμό.

Η έκθεση αποτελεί ουσιαστικά ένα πρόγραμμα με τρία σημεία παρουσίας και πολλούς διαφορετικούς αποδέκτες, όπως μαθητές όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, ανθρώπους της θάλασσας, Ιστορικούς ερευνητές, ξένους διπλωμάτες, ανθρώπους της διεθνούς ναυτιλιακής κοινότητας και δεκάδες χιλιάδες ξένων επισκεπτών που κατακλύζουν κάθε χρόνο τους Αρχαιολογικούς μας χώρους .

Α) Ξεκινά από τον Δήμο Νίκαιας Αγίου Ιωάννη Ρέντη στον φιλόξενο χώρο του Village shopping & more με την μορφή εκπαιδευτικών δράσεων, όπου ήδη έχουν προγραμματιστεί επισκέψεις 8000 και πλέον μαθητών από την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά.

Διάρκεια: Νοέμβριος 2019-Απρίλιος 2020.

Δήμος Νίκαιας Αγίου Ιωάννη Ρέντη

Village shopping & more

Β) Θα μεταφερθεί στην συνέχεια στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, όπου θα την επισκεφθούν εκατοντάδες Διπλωμάτες, και χιλιάδες εκπρόσωποι της διεθνούς ναυτιλιακής κοινότητας στα πλαίσια της ναυτιλιακής έκθεσης «ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ 2020».

Διάρκεια: Μάιος – Ιούλιος 2020.

Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Γ) Κατά την περίοδο της αποκορύφωσης των επετειακών εκδηλώσεων Αύγουστος – Σεπτέμβριος 2020, τιμάται με την φιλοξενία της, από την Εφορία Αεχαιοτήτων Πόλης Αθηνών, στον Αρχαιολογικό χώρο της « «ΣΤΟΑΣ ΤΟΥ ΑΤΤΑΛΟΥ», όπου θα την επισκεφθούν δεκάδες χιλιάδες τουριστών και μαθητών ολόκληρης της Χώρας.

Διάρκεια: Αύγουστος – Δεκέμβριος 2020.

Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα και υποστήριξη:

Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Γενικού Επιτελείου Ναυτικού

Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών

Δήμου Νίκαιας Αγίου Ιωάννη Ρέντη

Δήμου Παλαιού Φαλήρου

Village Shopping & more

Εκδόσεις ΑΡΤΕΟΝ

Liberia Espaniola Books – Νικολοπουλος

Τα εκθέματα

Τα εκθέματα φιλοξενούνται σε δύο Αίθουσες,

Α) Η πρώτη φιλοξενεί την διαδραστική μακέτα της Ιστορικής Ναυμαχίας της Σαλαμίνας, αλλά και πίνακες (Αφίσες ) με την εξέλιξη της Τριήρους, από την Άφρακτη πρώτη Τριήρη του μεγάλου Κορίνθιου ναυπηγού Αμεινοκλή, έως την κατάφρακτη Τριήρη του Πελοποννησιακού πολέμου. Διατομές που δείχνουν αναλυτικά την εσωτερική δομή του πλοίου και χάρτες με τις φάσεις της Ναυμαχίας.

Η μεγάλων διαστάσεων μακέτα 2.50 μέτρα επί 5.50 μέτρα με τρισδιάστατη απεικόνιση του χώρου όπου εκτυλίχθηκε η περίφημη Ναυμαχία της Σαλαμίνας και περισσότερες από 1ΟΟ μινιατούρες πλοίων, «αφηγούνται» με έναν μοναδικό τρόπο την αρχή, την εξέλιξη «φάσεις», την στρατηγική και την περίλαμπρη νίκη των Ελλήνων κατά των Περσών.

Ο επισκέπτης θεατής έχει μία μοναδική ευκαιρία να γίνει ο ίδιος Ναυμάχος και συντελεστής της νίκης των Ελλήνων με την συμμετοχή του στις φάσεις και την εξέλιξη της Ναυμαχίας.

Η μακέτα: Η είσοδος του Περσικου στόλου στα στενά
Τα πλοία προσορμισμένα στην Κυνόσουρα
Η παράταξη των αντίπαλων στόλων «δυνάμεων

Η σύγκρουση, η κυκλωτική κίνηση των Ελλήνων, απανικός και η φυγή των Φοινίκων.

Η καταδίωξη και η καταστροφή του Περσικού στόλου.

Β) Η δεύτερη αίθουσα φιλοξενεί μικροναυπηγημένα μοντέλα πλοίων, πρωταγωνιστών εκείνης της περιόδου. α) ΜίαΤριακόντορο έργο της συλλογής που φιλοξενείται μόνιμα στο Δημαρχείο του Παλαιού Φαλήρου, και παραχώρησε για τις ανάγκες της έκθεσης ο Δήμαρχος κύριος Ιωάννης Φωστηρόπουλος β) Την περίφημη Τριήρη, τον μεγάλο πρωταγωνιστή της Ιστορικής Ναυμαχίας, γ) Μία Φοινικική Διήρη, τον πρόγονο των Φοινικικών πλοίων που υπηρετούσαν τον Πέρση Μονάρχη, μοναδικό ίσως αντίγράφρ σε ολόκληρο τον κόσμο, δ) Μακέτα με την κατασκευή της γέφυρας του Ξέρξη στον Ελλήσποντο, ε) Μακέτα ναυπηγείου της αρχάιότητας Στ) Εναν μνημειακό πίνακα (ελαιογραφία) 2.15 μέτρα επί 3.24 μέτρα που απέικονίζει ναυμαχία της Ελληνιστικής περιόδου, τη ναυμαχία στην Σαλαμίνα της Κύπρου μεταξύ του Πτολεμαίου και του Δημήτριου του επονομαζόμενου «Πολιορκητή»

α) Τριακόνταρος
β) Τριήρης
γ) Διήρης των Φοινίκων
δ) Η γέφυρα του Ξέρξη στον Ελλήσποντο
ε) Ναυπηγείο της Αρχαιότητας
στ) Πίνακας που αναπαριστά τη Ναυμαχία στην Σαλαμίνα της Κύπρου 306πχ

Στο πρώτο της μέρος, 1 Νοεμβρίου – 10 Απριλίου, η έκθεση αφορά εκπαιδευτικές δράσεις στις οποίες μπορούν να συμμετέχουν σχολεία και μαθητές όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης απ’ ολόκληρη την Χώρα, με προγραμματισμένες επισκέψεις, σε συνεννόηση με την Διεύθυνση Παιδέίας τόυ Δήμου Νίκαιας ΑΓ. Ι. Ρέντη. Αλλά και ελεύθερη είσοδο για το κοινό, κάθε Τετάρτη 18:00 -20:00 και Κυριακή 11:00 – 13:00, όπου οι επισκέπτες θεατές θα βιώσουν την μοναδική εμπειρία της συμμετοχής τους, (μέσα από την διαδραστική μακέτα), στην Ιστορική Ναυμαχία της Σαλαμίνας,

Με εκτίμηση, Ευάγγελος Νέστορας Γρυπιώτης

ΤΙΜΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΛΛΟΓΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥΣ

Ο Πρωθυπουργός Κύριος Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Κύριος Ιωάννης Πλακιωτάκης ξεναγούνται από τον Ευάγγελο Γρυπιώτη στα έργα της συλλογής στο αίθριο του Υπουργείου Ναυτιλίας

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κύριος Προκόπης Παυλόπουλος, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού Κύριος Νικόλαος Τσούνης και ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος — Ελληνικής Ακτοφυλακής Κύριος Θεόδωρος Κλιάρης, ξεναγούνται από τον Ευάγγελο Γρυπιώτη στα έργα της συλλογής.

Πηγή: microshipbuilding.com