Επιλογή Σελίδας

Λογικό να ζυγίζουν τη ζωή τους με την απελευθερωτική ελαφρότητα της «ενήλικης μετεφηβείας». Είναι 20 χρόνων παιδιά, κουρασμένα (κατά πολλούς γονείς, και παρά τη ευρωστία της νιότης) μετά  τον αγχωτικό μαραθώνιο προς τις πανελλήνιες εξετάσεις. Αλλά έστω, κουράστηκαν αλλά πέτυχαν. Ομως, αλήθεια, νιώθουν επιτυχημένα ή μήπως τα τρώει το σαράκι ότι κάνουν κάτι το οποίο δεν τους ταιριάζει, δεν ανταποκρίνεται στις κλίσεις τους; Και αν αυτό συμβαίνει, γιατί δεν το αλλάζουν; Η κατάληψη της σχολής τους είναι λύση;

Την ίδια στιγμή, δίπλα σε εκείνους τους φοιτητές που βάζουν λουκέτο στη σχολή με απόφαση μιας τσουρούτικης, κατ’ επίφασιν δημοκρατικής γενικής συνέλευσης, υπάρχουν άλλοι φοιτητές που μετέχουν στα μαθήματα, σε προγράμματα της σχολής, σε διεθνείς διαγωνισμούς, που γενικότερα υιοθετούν ένα ακαδημαϊκό πρόγραμμα  το οποίο λειτουργεί μόνο υπό τον όρο ότι η σχολή θα είναι ανοιχτή.

Για παράδειγμα, η φοιτητική ομάδα του ΑΠΘ iGEM Thessaloniki, που κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στον παγκόσμιο διαγωνισμό συνθετικής βιολογίας iGEM 2019 μεταξύ 5.000 διαγωνιζομένων από κορυφαία πανεπιστήμια (ΜΙΤ, Cambridge, Oxford, Harvard κ.ά.), λέτε να μπορούσε να δουλέψει με κλειστό ίδρυμα; Δεν σημαίνει πως δεν είναι μαχητικοί για ένα καλύτερο πανεπιστήμιο – αλλά το πολιτικό μήνυμα της επιτυχίας τους υπέρ του έργου που επιτελεί το δημόσιο ΑΠΘ είναι πολύ πιο σημαντικό από το πολιτικό αδιέξοδο των καταλήψεων.

Το τελευταίο διάστημα, μερίδα φοιτητών έχει κηρύξει αγώνα κατά ορισμένων αλλαγών που περιλαμβάνονται στις εξαγγελίες του υπουργείου Παιδείας για τα πανεπιστήμια. Δεκτές οι θεσμικές διαφωνίες των φοιτητικών παρατάξεων, έστω και αν πίσω από αυτές κρύβονται κόμματα με ιστορία στον αγώνα κατά του ευτελούς καπελώματος των φοιτητών. Δυστυχώς, φαίνεται, ήλθε η σειρά των ΑΕΙ να βιώσουν την αδυναμία κομμάτων της Αριστεράς, όπως το ΚΚΕ, να αποφύγουν την εύκολη ριζοσπαστικοποίηση.

Τι σημαίνει μια κατάληψη σχολής το 2019 για έναν 20χρονο; Πρόκειται για πολιτική πράξη; Είναι ένας μετεφηβικός τσαμπουκάς των 20άρηδων ή αποτελεί παιχνίδι εξουσίας των κομμάτων στον εμβληματικό χώρο των πανεπιστημίων; Αναρωτήθηκαν οι θιασώτες των καταλήψεων ποιος πλέον υπολογίζει την ιδεολογικο-πολιτική σημειολογία των καταλήψεων, εάν τους έχει απομείνει κάποια; Εντέλει, αναρωτήθηκαν μήπως αποτελούν πιόνια μιας πολιτικής που πριμοδοτεί τα ιδιωτικά ΑΕΙ;

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ