Στην διασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών και στην ενίσχυση της παρουσίας τους στο χώρο της δικαιοσύνης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, στο πλαίσιο εκπαιδευτικού σεμιναρίου με τίτλο «Φιλική προς τα παιδιά Δικαιοσύνη», που διοργάνωσε το Χαμόγελο του Παιδιού και πραγματοποιείται με την υποστήριξη της πρεσβείας των Η.Π.Α.
«Σε μία σύγχρονη δημοκρατική πολιτεία είναι συνεχής η προσπάθεια επικαιροποίησης του σχεδίου δράσης για τα δικαιώματα του παιδιού κι οφείλω να πω ότι παρότι υπάρχουν καθυστερήσεις στην υλοποίηση ενός προηγμένου νόμου, η προσπάθεια που γίνεται σήμερα από το υπουργείο Δικαιοσύνης είναι να καταστήσουμε μία διαφορετική πραγματικότητα, που θα ενισχύει και θα βοηθάει την παρουσία των παιδιών στο χώρο της δικαιοσύνης αλλά πολύ περισσότερο θα διασφαλίζει τα δικαιώματα κι όλα αυτά τα οποία οφείλει να κάνει η πολιτεία», επισήμανε ο κ. Τσιάρας, ενώ πρόσθεσε ότι «η συμβολή του Χαμόγελου του Παιδιού είναι σπουδαία, σε αυτή την μεγάλη προσπάθεια της πολιτείας να δημιουργήσει όρους, κανόνες και συνθήκες που προσιδιάζουν σε μία ευρωπαϊκή πραγματικότητα».
Επιπλέον ο υπουργός Δικαιοσύνης, κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού στην έναρξη της εκδήλωσης, τόνισε ότι «με τον νόμο 4491/2017 συστάθηκε ένας μηχανισμός σχεδιασμού παρακολούθησης και εκτίμησης του σχεδίου δράσης για τα δικαιώματα του παιδιού. Κεντρικό μέλημα του νεοσύστατου μηχανισμού η συνδρομή της Κοινωνίας των Πολιτών, αλλά και των ιδίων των παιδιών στη διαδικασία διαρκούς διαβούλευσης για την επικαιροποίηση του σχεδίου δράσης για τα δικαιώματα του παιδιού, ώστε να λαμβάνει υπ’ όψιν όλες τις κοινωνικές- οικονομικές μεταβολές που συντελούνται πλέον με κατακλυσμιαίους ρυθμούς, αλλά βεβαίως και τις θεσμικές αλλαγές που υλοποιούνται τόσο σε διεθνές επίπεδο όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δυστυχώς δύο χρόνια μετά την ψήφιση του νόμου δεν έχουν παραχθεί τα αναμενόμενα αποτελέσματα ειδικά για το ζήτημα της πρόσβασης των ανηλίκων στις δικαστικές διαδικασίες. Είναι μία πραγματικότητα που λίγο πολύ όλοι μας την αναγνωρίζουμε».
Παράλληλα σημείωσε: «Οι οικονομικές εγγυήσεις για τη διασφάλιση της συμμετοχής των παιδιών στις δίκες παραμένουν ανεπαρκείς είτε τα παιδιά είναι θύματα είτε είναι μάρτυρες και αυτό γιατί είναι περιορισμένη η πρόσβασή τους στη δικαιοσύνη και πολλαπλασιάζονται αναμφισβήτητα με αυτό τον τρόπο οι κίνδυνοι της δευτερογενούς θυματοποιήσής τους. Αυτό το έλλειμμα επαρκών εγγυήσεων είναι ακόμα μεγαλύτερο στις αστικές υποθέσεις για τις οποίες, ο FRA, η αρμόδια διεύθυνση για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχει ήδη προτείνει την ενίσχυση του θεσμού της διαμεσολάβησης, ένας θεσμός που από την περασμένη εβδομάδα αποτελεί νόμο του ελληνικού κράτους και από τις 15 Ιανουαρίου 2020 θα εφαρμόζεται η υποχρεωτική προσπάθεια διαμεσολάβησης στις οικογενειακές υποθέσεις ως αντίβαρο στις πολυετείς ενδοοικογενειακές διενέξεις που προσβάλλουν πολλές φορές βάναυσα τον ψυχισμό των παιδιών», ενώ συμπλήρωσε ότι «ανάλογο έλλειμμα εγγυήσεων παρατηρείται και στην επαρκή πληροφόρηση των παιδιών αλλά και την εξέταση της ωριμότητάς τους, όταν συμμετέχουν ως μάρτυρες στις δικαστικές υποθέσεις, έλλειμμα που υπαγορεύει την ανάγκη να επιταχύνουμε την προσαρμογή της χώρας μας στις ευρωπαϊκές βέλτιστες πρακτικές και να ακολουθήσουμε ακόμα πιο πιστά το παράδειγμα της εισαγωγής των πιο κατάλληλων δεικτών για τον έλεγχο του επιπέδου της ωριμότητας και της πληροφόρησης των παιδιών που συμμετέχουν στις δικαστικές διαδικασίες. Τέτοιοι δείκτες άλλωστε εφαρμόζονται στις πιο προηγμένες χώρες της Ευρώπης με χαρακτηριστικά παραδείγματα στη Φινλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο που αποτελούν πυξίδα τόσο για τη δυνατότητα όσο και για την ικανότητα της συμμετοχής των νέων σε ποινικές και αστικές διαδικασίες που πραγματοποιούνται στις δικαστικές διαδικασίες».
Σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης ο κ. Τσιάρας υπογράμμισε ότι «έχουν ήδη περιέλθει στα χέρια μας προτάσεις προκειμένου στην επικείμενη νομοθετική μας πρωτοβουλία για τη σύσταση ειδικών τμημάτων στα δικαστήρια να προωθηθεί η θέσπιση εξειδικευμένων τμημάτων για ανάλογη ειδίκευση στα δικαιώματα του παιδιού. Τμήματα φιλικά προς τα παιδιά εντός των υφιστάμενων δικαστηρίων, που θα επιταχύνουν την απονομή της δικαιοσύνης σε υποθέσεις στις οποίες εμπλέκονται παιδιά και ανήλικοι. Εγχείρημα ομολογουμένως δύσκολο για τη σημερινή δομή και τη χωροταξία της δικαιοσύνης, εγχείρημα όμως που θα βοηθούσε να διασφαλιστεί, ότι υποθέσεις στις οποίες εμπλέκονται παιδιά εκδικάζονται σε περιβάλλον φιλικό προς τους ανηλίκους, αποτελεί, υπέρτατη υποχρέωση της πολιτείας να διασφαλίζει ότι οι υπηρεσίες υποστήριξης για την πρόσβαση των παιδιών στη δικαιοσύνη διατίθενται σε όλα τα παιδιά που συμμετέχουν σε ποινικές και αστικές διαδικασίες σε όλα τα στάδια της διαδικασίας». Αναφερόμενος στην σημερινή εκδήλωση τόνισε ότι «αυτή τη θεσμική υποχρέωση που διαχρονικά αθετεί η επίσημη πολιτεία, έρχεται να θεραπεύσει η πρωτοβουλία του Χαμόγελου του Παιδιού, με την διοργάνωση σεμιναρίων, ώστε να παρέχει δηλαδή μέσω της τεχνοκρατικής του επάρκειας ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο ενημέρωσης των εμπλεκομένων φορέων που θα εξασφαλίζουν την προστατευτική υποστήριξη των παιδιών σε όλα τα στάδια της διαδικασίας την αστυνομία, τους δικαστικούς λειτουργούς και στους επαγγελματίες στο πεδίο της προστασίας των ανηλίκων».
Όσον αφορά το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, ο υπουργός Δικαιοσύνης γνωστοποίησε ότι «ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης, ο κ. Αλεξανδρής έχει προβεί στις αναγκαίες ενέργειες για την επικαιροποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα δικαιώματα του Παιδιού, επιδιώκοντας τη συμμετοχή παραγόντων της δημόσιας διοίκησης, των ανεξαρτήτων οργάνων όπως ο Συνήγορος του Παιδιού και η Εθνική Επιτροπή για τα Ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και της Κοινωνίας των Πολιτών, των μη κυβερνητικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της προστασίας των δικαιωμάτων του Παιδιού». Παράλληλα ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι έχει ζητήσει από τον κ. Αλεξανδρή να πράξει ό,τι είναι δυνατόν, προκειμένου να ενσωματωθούν κατά τον ταχύτερο δυνατό τρόπο οι προτεραιότητες του νέου σχεδίου και οι 33 προτάσεις της διεύθυνσης θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως διατυπώθηκαν στην τελευταία κοινή έκθεση του FRA της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Δεδομένου των περιορισμένων πόρων που αφήνει πίσω της η βαθιά οικονομική κρίση στην Ελλάδα, η κρίση των τελευταίων 10 ετών, αλλά και ενόψει των προκλήσεων στο πλαίσιο της εντεινόμενης μεταναστευτικής κρίσης, η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης παραμένει προσηλωμένη στους βασικούς άξονες ενός σύγχρονου και ρεαλιστικού σχεδίου δράσης για τα δικαιώματα του Παιδιού. Ένα σχέδιο που αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τα φαινόμενα της παιδικής φτώχειας και ανακουφίζει τα παιδιά από τις αρνητικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης που αφήνουμε πίσω μας, που προστατεύει στο πλαίσιο της προσφυγικής κρίσης, τις αξιοπρέπειες και τις προσωπικότητες των παιδιών χωρίς διακρίσεις χρώματος, καταγωγής ή θρησκευτικών πεποιθήσεων, που εξασφαλίζει όρους πρόσβασης των παιδιών σε αξιόπιστες υπηρεσίες παροχής υγείας και στο εθνικό μας σύστημα υγείας, που διασφαλίζει το αναφαίρετο δικαίωμα στην εκπαίδευση και την πρόσβασή τους στο εκπαιδευτικό σύστημα, που ενδυναμώνει τους θεσμούς αλλά και τους μηχανισμούς της πολιτείας για προστασία των παιδιών, που προωθεί τις αναγκαίες οριζόντιες δράσεις για τα δικαιώματα των παιδιών με αναπηρία και τέλος που θεσμοθετεί φιλικές δικαστικές διαδικασίες που προστατεύουν τα παιδιά και τον ψυχισμό τους διευκολύνοντας παράλληλα και την πρόσβαση των ανηλίκων στην ελληνική δικαιοσύνη», σημείωσε.
«Έχει ωριμάσει και ο χρόνος και νομίζω ότι βρισκόμαστε πλέον σε συνθήκες αναγκαίων πρωτοβουλιών, αναγκαίων συμφωνιών, προκειμένου αυτά τα οποία λέμε και τα οποία στο παρελθόν αποτέλεσαν κυρίως ευχή να τα δούμε να πραγματοποιούνται βήμα βήμα. Νομίζω ότι με τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων και τη δική σας συνεργασία θα μπορέσουμε σε μικρό χρονικό διάστημα να έχουμε αναμορφώσει και το θεσμικό πλαίσιο και να έχουμε δημιουργήσει τους κανόνες της πραγματικής προστασίας όλων των παιδιών, της πραγματικής αναμόρφωσης του χάρτη των δικαιωμάτων του παιδιού», κατέληξε ο κ. Τσιάρας.
Πηγή: thenewspaper