Στο πλαίσιο της ημερίδας «Μια οικογένεια για κάθε παιδί: η νέα πολιτική για την αναδοχή και την υιοθεσία » που έλαβε χώρα χθες στο Ζάππειο Μέγαρο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέπτυξε τους επτά άξονες της κυβερνητικής πολιτικής για την ενίσχυση του θεσμού της αναδοχής και της υιοθεσίας, που όπως επισήμανε αν γίνουν με τον σωστό τρόπο αλλάζουν προς το καλύτερο την ζωή των παιδιών.
Κάθε παιδί να μπορεί να απολαύσει την αγάπη μιας οικογένειας
Όπως επεσήμανε ο πρωθυπουργός η μέριμνα των παιδιών που βρίσκονται υπό την προστασία του κράτους είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης και θα γίνουν όλες οι απαραίτητες διεργασίες προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ασφαλές και λειτουργικό πλαίσιο για να μπει επιτέλους ένα τέλος στην αναμονή οικογενειών που περιμένουν για ένα παιδί και στα παιδιά που μένουν στα ιδρύματα και στερούνται την αγκαλιά μιας οικογένειας. Γιατί ακόμη και τα ιδρύματα που λειτουργούν με τις καλύτερες συνθήκες δεν υποκαθιστούν ένα σπίτι, μια ανθρώπινη αγκαλιά.
Πλήρης καταγραφή όλων των παιδιών που βρίσκονται σε ιδρύματα και δομές προστασίας
Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως μέχρι το τέλος του 2020 θα υπάρχει συνολικός έλεγχος της πληροφορίας με την αναγραφή όλων των παιδιών που εμπίπτουν στο ηλεκτρονικό μητρώο αναδοχής και υιοθεσίας και βρίσκονται υπό την προστασία του κράτους. Μάλιστα, είπε πως όποιος φορέας δεν συμμορφώνεται με τη στοιχειώδη αυτή υποχρέωση, θα του αφαιρείται το δικαίωμα να φροντίζει παιδιά. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η εκδήλωση αποδεικνύει «τη δέσμευση της κυβέρνησης να οργανώσει ένα λειτουργικό και ασφαλές σύστημα, ώστε κάθε παιδί να μπορεί να αποκτήσει μια οικογένεια. Με ενεργοποίηση των νόμων, με θέσπιση προδιαγραφών και με νέες πολιτικές που θα δημιουργήσουν ένα σύστημα σύγχρονο και στιβαρό. Κυρίως όμως, ενημερώνοντας και βοηθώντας τους πολίτες να γίνουν ανάδοχοι, χωρίς να νιώθουν ανασφάλεια».
Αυτά είναι τα 7 μέτρα της κυβέρνησης για την αναδοχή και την υιοθεσία
- Μείωση της γραφειοκρατίας για υιοθεσία και αναδοχή
- Πλήρης καταγραφή έως το τέλος του 2020 όλων των παιδιών που ζουν σε δομές φιλοξενίας με την αφαίρεση της άδειας των φορέων που δεν συμμετέχουν στην καταγραφή
- Καθιέρωση ενιαίου πλαισίου για τις δομές φιλοξενίας
- Ειδική μέριμνα για τα παιδιά με αναπηρία
- Ημιαυτόνομη διαβίωση για τους εφήβους
- Διασύνδεση με το εξωτερικό για υιοθεσία από και προς την χώρα μας
- Ειδική μέριμνα για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα η οποία επίσης θα περιλαμβάνει τη δημιουργία θέσης ειδικής συντονίστριας για το θέμα, και οργανικών θέσεων εισαγγελέων ανήλικων σε όλα τα σημεία της χώρας όπου υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση προσφύγων και μεταναστών.
Από πλευράς της, η αρμόδια υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, ανακοίνωσε :
- Την αποτελεσματικότερη εποπτεία των δομών προστασίας, με την θέσπιση ενιαίων, ελάχιστων προδιαγραφών λειτουργίας, τόσο στον Δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.
- Την υποχρεωτική καταχώρηση του συνόλου των φιλοξενούμενων παιδιών, στο εθνικό μητρώο για την αναδοχή και την υιοθεσία.
- Την ενίσχυση των φορέων διοικητικής εποπτείας των δομών φιλοξενίας, για την εκπαίδευση υποψηφίων αναδόχων, με περίπου 300.000 ευρώ.
- Την οικονομική ενίσχυση από 325 έως 1060 ευρώ το μήνα (από τις αρχές του 2020), προς τους ανάδοχους γονείς.
- Την ανάπτυξη δικτύου αναδόχων σε ολόκληρη τη χώρα, με όρους γεωγραφικής εγγύτητας μεταξύ παιδιού και αναδόχου.
- Την αξιοποίηση ιδιωτών κοινωνικών λειτουργών.
- Θα δοθεί ειδικό βάρος στην αποιδρυματοποίηση των περισσότερο ευάλωτων παιδιών, όπως τα παιδιά με αναπηρία, με αυξημένη οικονομική ενίσχυση των ανάδοχων γονέων και υιοθεσία από οικογένειες του εξωτερικού.
anynet.gr: Η ηλεκτρονική πλατφόρμα αναδοχής και υιοθεσίας
Το anynet.gr είναι το πληροφοριακό σύστημα αναδοχής και υιοθεσίας στο οποίο θα καταχωρίζονται ηλεκτρονικά τα δεδομένα, στοιχεία και αρχεία, που αφορούν το Εθνικό και τα Ειδικά Μητρώα Ανηλίκων, το Εθνικό και τα Ειδικά Μητρώα Υποψήφιων Αναδόχων Γονέων, το Εθνικό και τα Ειδικά Μητρώα Εγκεκριμένων Αναδοχών Ανηλίκων, το Εθνικό και τα Ειδικά Μητρώα Υποψήφιων Θετών Γονέων, το Εθνικό Μητρώο Υιοθεσιών και το Ειδικό Μητρώο Επαγγελματιών Αναδόχων.
Τα εθνικά μητρώα εξασφαλίζουν ότι ο κάθε υποψήφιος ανάδοχος ή θετός γονέας μπορεί να βρει το παιδί που περιμένει ανάμεσα σε όλα τα παιδιά που αναζητούν οικογένεια σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας, ανεξάρτητα από το που έχει υποβάλει την αίτησή του.
Μπορείτε να δείτε την πλατφόρμα πατώντας εδώ
Πηγή: Αμεα Care