Επιλογή Σελίδας

Τα παιδιά εμπνεύστηκαν και πειραματίστηκαν με τον άνθρωπο και το περιβάλλον στο επίκεντρο, δημιουργώντας τα δικά τους ρομπότ.

Περίπου 300 μαθήτριες και μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου από διάφορες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, δημιούργησαν και προγραμμάτισαν χτες, μέσα σε λίγες ώρες, τα δικά τους ρομποτικά συστήματα και σύνολα.   Από το ρομποτικό μπαστούνι για παιδιά με προβλήματα όρασης, μέχρι αυτόματες σκάλες για άτομα με αναπηρία, που μετατρέπονται αυτόματα σε ράμπα, και από τους “έξυπνους” ενεργειακά αυτόνομους κάδους απορριμμάτων μέχρι τις εφαρμογές “έξυπνου” νοσοκομείου, τα παιδιά εμπνεύστηκαν και πειραματίστηκαν με τον άνθρωπο και το περιβάλλον στο επίκεντρο.  

Τα παιδιά, που είχαν στη διάθεσή τους τέσσερις ώρες για να δημιουργήσουν και να προγραμματίσουν τη ρομποτική τους δημιουργία, χωρίς προπονητές, συμμετείχαν στο 6ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ρομποτικής στη Θεσσαλονίκη, που διοργανώθηκε χτες. Στο φεστιβάλ συμμετείχαν και τα παιδιά του ειδικού σχολείου Κιλκίς (ΕΕΕΕΚ) και του νηπιαγωγείου Νεοχωρούδας.      

Συνολικά συμμετείχαν 49 ομάδες από δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια και Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Στην τελετή έναρξης παρουσιάστηκε θέατρο σκιών, με θέμα: «Ο Καραγκιόζης πάει ρομποτική….» από τον μαθητή – καραγκιοζοπαίχτη, απόφοιτο του Πειραματικού Γυμνασίου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Κώστα Ξηραδάκη, ενώ τα παιδιά του Ε.Ε.Ε.ΕΚ Κιλκίς παρουσίασαν το χορευτικό δρώμενο σε ρυθμό “ΟΜΑΛ” με στίχους από το μεταφρασμένο στην ποντιακή διάλεκτο “Χρυσόμαλλο Δέρας” με τίτλο “Χρυσόμαλλο ποστ”.  

Ακολούθησε η επίδειξη του έργου τους στην κριτική επιτροπή η οποία τους έθεσε ερωτήσεις, μπροστά στο κοινό, με συνολικό χρόνο τα πέντε λεπτά για παρουσίαση και απάντηση στις ερωτήσεις.Απονεμήθηκαν αναμνηστικά και έπαιοι σε όλες τις ομάδες που έλαβαν μέρος στο εκθεσιακό μέρος, με δημιουργίες που αφορούσαν ενδιαφέρουσες και καινοτόμες ιδέες για την προστασία του περιβάλλοντος, τη διευκόλυνση της ζωής ανθρώπων με αναπηρίες, τη διάσωση ναυαγών.

Πηγή: lifo