Επιλογή Σελίδας
Αναρωτιέστε πώς να βοηθήσετε τα παιδιά σας να αισθανθούν κοντά την γιαγιά και τον παππού τους που βρίσκονται μακριά;

Οι σχέσεις με συγγενείς που βρίσκονται μακριά δεν είναι εύκολες! 

Σύμφωνα με έρευνα από την Αnn Buchanan από το τμήμα Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, τα παιδιά που μεγαλώνουν κοντά στους παππούδες τους είναι λιγότερο πιθανό να αντιμετωπίσουν προβλήματα στη συμπεριφορά αλλά και σε συναισθηματικές προκλήσεις όπως είναι η δυσκολία στο σχολείο, το άγχος και η κατάθλιψη.

Ο Arthur Kornhaber, ένας ψυχίατρος παιδιών στην Καλιφόρνια βρήκε ότι η σχέση ενός παιδιού με τους παππούδες του είναι μία ζωτικής σημασίας σύνδεση, η δεύτερη πιο σημαντική σχέση μετά από αυτή που έχει ένα παιδί με τους γονείς του.

Ακολουθούν λοιπόν 5 τρόποι για να κρατήσετε τα παιδιά σας σε επαφή με τους παππούδες:

Εκμεταλλευτείτε στο έπακρο την τεχνολογία

Ενώ η βιντεοκλήση είναι ένας από τους κλασικούς  τρόπους επικοινωνίας, η τεχνολογία είναι καλύτερη όταν χρησιμοποιείται με έναν  τρόπο που θεωρείται φυσικός. Συγκεκριμένα μπορούν οι παππούδες κατά τη διάρκεια αυτών των κλήσεων να λειτουργούν ακριβώς όπως αν πήγαιναν επίσκεψη από κοντά. Μπορούν να παίξουν και όχι απλά να κάθονται κοιτώντας την οθόνη του υπολογιστή. Μπορούν ακόμη να διαβάσουν βιβλία στα παιδιά ή να αφηγηθούν δικές τους ιστορίες. Είναι έτσι ένας καλός τρόπος να έχετε κι εσείς τον δικό σας χρόνο ώστε να πιείτε με την ησυχία σας τον καφέ σας ή να κάνετε κάτι άλλο που σας αρέσει.

Γίνετε δημιουργικοί

Φυσικά, οι παππούδες λατρεύουν να ακούνε τα πάντα σχετικά με τα εγγόνια τους, ιδιαίτερα για τις πιο σημαντικές τους στιγμές αλλά σ’ αυτούς συχνά λείπει το να είναι μέρος αυτών. Με σωστό σχεδιασμό είναι εφικτό να τους αφήσετε να συμμετέχουν σε αυτές τις ξεχωριστές στιγμές. Θα μπορούσαν οι παππούδες οι οποίοι είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία να κάνουν ακόμη και ένα βίντεο στο οποίο θα ενθαρρύνουν τα εγγόνια τους σε κάποιες δύσκολες στιγμές γι’ αυτά. Φανταστείτε ας πούμε τα παιδιά σας να έβλεπαν ένα τέτοιο βιντεάκι πριν από την πρώτη τους μέρα στο σχολείο ή πριν από ένα δύσκολο διαγώνισμα, ακόμη και πριν τις εξετάσεις. Μπορεί να φαίνεται λιγάκι αστείο ή να υποτιμούμε τη σημασία που θα είχε μια τέτοια κίνηση αλλά επιδρά πολύ θετικά στην ψυχολογία τους καθώς ενισχύεται το αίσθημα ασφάλειας.

Ιδιαίτερα δέματα

Ένα προσωποποιημένο πακέτο το οποίο θα σταλεί από τους παππούδες γεμάτο παιχνίδια, βιβλία ή ό,τι άλλο ενδιαφέρει τα παιδιά σας είναι πάντοτε καλοδεχούμενο. Μικρά χειρόγραφα σημειώματα και φωτογραφίες είναι αυτά που προκαλούν έκπληξη και συναρπάζουν. Σκεφτείτε ακόμη και τη δική σας αντίδραση στην θέα ενός δώρου στο πακέτο από τους γονείς σας.

Κρατήστε τους σε επαφή μέσω των φωτογραφιών

Οι φωτογραφίες είναι ένα αρκετά δυνατό εργαλείο για να είστε σε επαφή. Τα online άλμπουμ φωτογραφιών προσφέρουν μια πιο  διαδραστική εμπειρία και μπορούν να διανεμηθούν και να ενημερωθούν εύκολα. Ακόμη και η παρουσία τέτοιων φωτογραφιών μπορεί να λειτουργήσει σαν αφορμή για κουβέντα με τα παιδιά σχετικά με τις ρίζες τους αλλά και πληροφορίες από το παρελθόν τους ακόμη και αν οι παππούδες δεν είναι πια στη ζωή.

Δημιουργήστε συνήθειες που έχουν αντίκτυπο

Τα παιδιά μαθαίνουν μέσω επαναλαμβανόμενων διαδικασιών. Όσο περισσότερες τελετoυργίες δημιουργούμε και κρατάμε, τόσο πιο ισχυροί γίνονται οι δεσμοί. Μπορείτε σε ένα ημερολόγιο να σημειώνετε μαζί με το παιδί την μέρα ας πούμε που θα μιλήσουν  με τους παππούδες τους ή την μέρα που θα στείλουν έναν βίντεο ή φωτογραφίες. Όλες αυτές είναι μικρές χειρονομίες, αλλά δημιουργούν στα παιδιά προσδοκίες ώστε κάτι να περιμένουν.

Πηγή: kidotfestival