Το πρόγραμμα «Νέοι Πολίτες και Σύνταγμα» αποτελεί ιδέα και πρωτοβουλία του Ιδρύματος Τσάτσου – Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου και συγχρηματοδοτείται με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Συγκροτήθηκε με γνώμονα τις ανάγκες τους πάνω σε θέματα λειτουργίας της σύγχρονης δημοκρατίας
Το Νοέμβριο του 2019 το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Νέοι Πολίτες και Σύνταγμα» έκλεισε ένα χρόνο ζωής, έχοντας διενεργήσει 2 θεματικούς διαλόγους και 3 Σεμινάρια (Workshop) σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Θέμα των εκπαιδευτικών αυτών δράσεων είναι βασικές έννοιες και εκφάνσεις της δημοκρατίας όπως η πολιτική αντιπροσώπευση, η πολιτική συμμετοχή, η εθνική και λαϊκή κυριαρχία, το δικαίωμα συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία, η προστασία της προσωπικότητας στα νέα Μέσα επικοινωνίας, τα δικαιώματα αιτούντων άσυλο. Ζητήματα επίκαιρα, διαχρονικά αλλά και χρήσιμα για τη θεσμική σκέψη και επιχειρηματολογία καθώς και για τη δημιουργική εμπλοκή των νέων πολιτών στο δημόσιο διάλογο.
Το πρόγραμμα «Νέοι Πολίτες και Σύνταγμα» αποτελεί ιδέα και πρωτοβουλία του Ιδρύματος Τσάτσου – Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου και συγχρηματοδοτείται με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Απευθύνεται σε νέους ηλικίας 22-30 ετών από διαφορετικά γνωστικά πεδία και συγκροτήθηκε με γνώμονα τις ανάγκες τους πάνω σε θέματα λειτουργίας της σύγχρονης δημοκρατίας μετά την εκπόνηση ειδικής μελέτης. Είναι σχεδιασμένο με βάση τη «γλώσσα» των νέων πολιτών, αξιοποιώντας συνήθειες και «τάσεις» τους στο σύγχρονο ψηφιακό περιβάλλον.
Η πρώτη φάση του εκπαιδευτικού προγράμματος θα διαρκέσει έως τον Οκτώβριο του 2020, και θα «εμπλέξει» δημιουργικά 300 νέους πολίτες σε μια σειρά από ομαδοσυνεργατικές μαθησιακές δράσεις. Πρωταρχικός στόχος είναι οι συμμετέχοντες να αποκτήσουν γνώσεις, να καλλιεργήσουν δεξιότητες και να υιοθετήσουν αξίες και στάσεις που θα τους βοηθήσουν να αντιληφθούν την σημασία της συμμετοχής στο δημόσιο βίο.
Η πλατφόρμα Syntagma Watch ως Παρατηρητήριο Συνταγματικών Εξελίξεων
Βασικό εργαλείο του προγράμματος «Νέοι Πολίτες και Σύνταγμα» είναι το Παρατηρητήριο Θεσμικών και Συνταγματικών εξελίξεων www.syntagmawatch.gr, το οποίο δημιουργήθηκε με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Μια διαδραστική πλατφόρμα, στην οποία από τον Μάιο του 2019 έως σήμερα κορυφαίοι επιστήμονες αλλά και νέοι πολίτες διατυπώνουν απόψεις και προσεγγίσεις για θεσμικά ζητήματα καίριας σημασίας: Αναθεώρηση του Συντάγματος, νέος Νόμος για τα Προσωπικά Δεδομένα, Ευρωεκλογές, Αυτοδιοικητικές και Εθνικές Εκλογές 2019, Νόμος για τη Διεθνή Προστασία, Brexit, κατάργηση του Πανεπιστημιακού Ασύλου, αλλαγή του Εκλογικού Συστήματος κ.α.
Στόχος του Παρατηρητηρίου είναι η δημιουργία μιας πολυφωνικής «δεξαμενής» διαλόγου. Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται μέσα από ειδική αρθρογραφία και οπτικοακουστικό περιεχόμενο για τις θεσμικές διαστάσεις ζητημάτων που επηρεάζουν την καθημερινότητά τους και να θέτουν τα δικά τους ερωτήματά σχετικά με θέματα δικαιωμάτων, θεσμών, πολιτειακών αποφάσεων και εξελίξεων.
Νέες εκπαιδευτικές δράσεις
Η επόμενη εκπαιδευτική δράση του προγράμματος, που θα πραγματοποιηθεί το Φεβρουάριο του 2020, έχει ως επίκεντρο τη Λειτουργία του Κοινοβουλίου. Μέσα από μια διαδικασία προσομοίωσης οι νέοι θα κληθούν να γίνουν έστω και για μια ημέρα βουλευτές. Στόχος της δράσης είναι να βοηθήσει τους συμμετέχοντες να αντιληφθούν τη σπουδαιότητα του κοινοβουλευτικού ελέγχου, της νομοθετικής διαδικασίας και άλλων ειδικών διαδικασιών (π.χ. αναθεώρηση Συντάγματος, εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας), που διενεργούνται εντός της ελληνικής Βουλής, αλλά και να τους δοθεί η ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και επιχειρήματα.
Ένα ακόμα φιλόδοξο μαθησιακό εγχείρημα, που θα υλοποιηθεί τον Μάιο του 2020, είναι το λεγόμενο «Εργαστήριο για το Σύνταγμα των πολιτών», το οποίο θα εμπλέξει δημιουργικά τους συμμετέχοντες στη διεθνή πρακτική της συγγραφής Συντάγματος από τους ίδιους τους πολίτες.
Τον Μάρτιο του 2020 το πρόγραμμα «Νέοι Πολίτες και Σύνταγμα» θα ταξιδέψει στην Πάτρα όπου θα πραγματοποιηθεί άλλος ένας θεματικός διάλογος και ένα Σεμινάριο με επίκεντρο την ομαδοσυνεργατική προσέγγιση βασικών εννοιών και λειτουργιών του κράτους δικαίου. Τελευταίος σταθμός η Αθήνα όπου τον Ιούνιο του 2020 αναμένεται να διενεργηθούν οι δύο τελευταίες εκπαιδευτικές δράσεις με στόχο την ανάπτυξη δημιουργικής αλληλεπίδρασης για θέματα Δημοκρατίας μεταξύ των νέων πολιτών και εισηγητών από την Ακαδημαϊκή κοινότητα.
Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στις εκπαιδευτικές δράσεις του Προγράμματος «Νέοι Πολίτες και Σύνταγμα» μπορούν να επισκέπτονται την ενότητα «Δήλωσε Συμμετοχή» του Παρατηρητηρίου Συνταγματικών και Θεσμικών Εξελίξεων www.syntagmawatch.gr και να παρακολουθούν όλα τα σχετικά νέα στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (facebook: @syntagmawatch, twitter: @SyntagmaW, You Tube κανάλι: Syntagma Watch).
Πηγή: Protagon