Επιλογή Σελίδας

Μπορεί να μην υπάρχουν Ιδεατά εκπαιδευτικά συστήματα, όταν όμως υπάρχουν δάσκαλοι με φαντασία, δημιουργικότητα και όρεξη τότε σίγουρα μπορούμε να φτιάξουμε ένα σύστημα που να δίνει αξία στον τρόπο με τον οποίο μαθαίνει ένα παιδί και στο τι μαθαίνει ένα παιδί. Γιατί κάπως έτσι φτιάχνεται ένας καλύτερος κόσμος!

Σε δημόσιο δημοτικό σχολείο της Αττικής χάρη στην πολύτιμη συμβολή του διευθυντή το τελευταίο διάστημα επιτελείται ένα σπουδαίο εκπαιδευτικό έργο που αξίζει να διαδοθεί και να γίνει παράδειγμα προς μίμηση.

Ο λόγος για το 1ο Δημοτικό Σχολείο Πεύκης που στα διαλείμματα, την ώρα που οι μαθητές προαυλίζονται από τα μεγάφωνα ακούγονται υπέροχες μελωδίες των Χατζιδάκι, Burger Project και Μπετόβεν.

Η εν λόγω πρακτική που είναι άκρως διαδεδομένη στα σχολεία του εξωτερικού «ξυπνά» ευχάριστα συναισθήματα στους μαθητές, μειώνει το άγχος που δημιουργείται πολλές φορές μέσα στην τάξη, ελαχιστοποιεί την επιθετικότητα των μαθητών αλλά και τα ατυχήματα που γίνονταν στη διάρκεια των διαλειμμάτων.

Μάλιστα, όπως μάθαμε και από την Chryssa Xakopoulou που ανέδειξε αυτές τις όμορφες δράσεις του σχολείου, πριν λίγο καιρό το σχολείο απέκτησε ένα επιδαπέδιο σκάκι εσωτερικού χώρου και μεγάλων διαστάσεων ενώ σύντομα θα ξεκινήσει και το πρώτο ενδοσχολικό τουρνουά σκακιού.

Η κα Xakopoulou αναφέρθηκε και σε ένα ακόμα πρωτότυπο project που έλαβε χώρα στο σχολείο. Κάθε πόρτα τάξης έχει φιλοτεχνηθεί με εμβληματικά έργα σπουδαίων ζωγράφων που έχουν αφήσει το προσωπικό τους στίγμα στο χώρο της Τέχνης. Μέσω αυτής της πρωτοβουλίας, οι μαθητές έρχονται σε επαφή με τους ζωγράφους και τα μοναδικής αισθητικής έργα τους με τρόπο βιωματικό.

Γαΐτης, Πικάσο, Ακριθάκης, Σταθόπουλος, Φασιανός, Ιακωβίδης, Μονέ, Ρενουάρ, Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Τσαρούχης, Βαν Γκογκ, Ντα Βίντσι, Μόραλης και Κλιμτ είναι πλέον σε κάθε τάξη, δίνοντας μια καλλιτεχνική ματιά στην γκρίζα σχολική καθημερινότητα!

Όπως σημείωσε και η κ. Xakopoulou η επιλογή των έργων που θα στολίσουν κάθε πόρτα τάξης έγινε ως εξής: «Επιλέξαμε σπουδαίους ζωγράφους που εκπροσωπούν ξεχωριστά ρεύματα και εποχές, έτσι ώστε οι μαθητές να μάθουν και να αισθανθούν, να εμπνευστούν και να ταξιδέψουν στο χώρο και το χρόνοι μέσα από χρώματα, καμβάδες και πινέλα.

Πηγή: dinfo