Ο Δρ. Άλμπερτ Μπουρλά, CEO της φαρμακευτικής εταιρείας Pfizer, αναγορεύτηκε απόψε σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ
Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα τελετών της παλιάς Φιλοσοφικής του ΑΠΘ πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα η τελετή αναγόρευσης του Δρ. Άλμπερτ Μπουρλά, CEO της πολυεθνικής φαρμακευτικής εταιρείας Pfizer Inc. σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτελείου.
Η αναγόρευσή του Δρ. Μπουρλά γίνεται σε μια συγκυρία που ο φαρμακευτικός κολοσσός έχει ανακοινώσει τη δημιουργία του πρώτου κέντρου ψηφιακής καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη, κάτι για το οποίο -όπως τόνισε ο πρύτανης του ΑΠΘ στην ομιλία του- συνέβαλε και ο Άλμπερτ Μπουρλά (δείτε εδώ).
Ο κ. Μπουρλά ανέβηκε συγκινημένος, όπως είπε στο βήμα, καθώς στην ίδια αίθουσα πριν από 30 χρόνια είδε για πρώτη φορά τον πατέρα του να δακρύζει όταν αναγορεύτηκε διδάκτορας.
Όπως είπε αστειευόμενος, πολλοί από τους φίλους που ήταν τότε στην αίθουσα είναι και τώρα απλά πολλοί είναι πλέον με περισσότερα κιλά και λιγότερα μαλλιά.
Έχοντας διαγράψει μια λαμπρή καριέρα που τον οδήγησε στο τιμόνι μιας εκ των μεγαλύτερων φαρμακοβιομηχανιών του κόσμου, της Pfizer, παραδέχθηκε στην ομιλία του ότι η συμβολή του ΑΠΘ στην επιτυχία του υπερβαίνει τα όρια της επιστημονικής γνώσης καθώς καθηγητές και συμφοιτητές διαμόρφωσαν την προσωπικότητα του από τα 18 έως 28 του χρόνια, τη δεκαετία στην οποία φοίτησε στο πανεπιστήμιο.
«Η επαγγελματική δεοντολογία και οι κοινωνικές ευαισθησίες που απέκτησα στο ΑΠΘ με προετοίμασαν για τις μεγάλες ευθύνες που συνεπάγεται ο ρόλος μου […] Το ΑΠΘ και η ελληνικότητά μου με προετοίμασαν καλά για αυτές τις ευθύνες», τόνισε.
Ο κ. Μπουρλά μίλησε ακόμα για το μέλλον της φαρμακευτικής υποστηρίζοντας ότι ποτέ δεν υπήρξε καλύτερη περίοδος από την τωρινή για την παγκόσμια υγεία και την επιστημονική περίοδο. «Τα χρόνια που θα έρθουν θα δούμε συγκλονιστικές νέες θεραπείες», σημείωσε εφιστώντας ωστόσο την προσοχή στο ζήτημα της προσβασιμότητας των πολιτών στις νέες εξελιγμένες θεραπείες. Όπως τόνισε, οι συναντήσεις που έχει με πολιτικούς ηγέτες κατά καιρούς έχουν αυτον τον στόχο, τη διευκόλυνση της πρόσβασης των ασθενών στις θεραπείες αυτές. Ο επίτιμος πλέον διδάκτορας δεν παρέλειψε να εκφράσει και τη χαρά του για τη δημιουργία του πρώτου κέντρου ψηφιακής καινοτομίας της Pfizer στη Θεσσαλονίκη.
Στη χρονική αυτή συγκυρία αναφέρθηκε και ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου. «Είστε απόψε εδώ την ίδια στιγμή που ένα έργο μείζονος σημασίας λαμβάνει σάρκα και οστά χάρη και στη δική σας συμβολή», τόνισε προσθέτοντας ότι το κέντρο αυτό θα καταφέρει να κρατήσει ανθρώπινο κεφάλαιο στην πόλη δίχως αυτό να χρειαστεί να καταπιεί τη δημιουργικότητά του. Ο κ. Παπαϊωάννου χαρακτήρισε τον Άλμπερτ Μπουρλά «βέρο Θεσσαλονικιό» καθώς γεννήθηκε και σπούδασε στην πόλη ενώ η οικογένειά του μετράει έξι αιώνες ιστορίας στη Θεσσαλονίκη.
Στην ιστορία της οικογένεια του κ. Μπουρλά αναφέρθηκε και ο Θεόδωρος Δαρδαβέσης, Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας, ο οποίος ανέφερε ότι η οικογένεια Μπουρλά, οικογένεια Εβραίως Σεφαραδιτών, ήρθαν από την Ισπανία πριν από έξι περίπου αιώνες. Όντας κοσμηματοπώλες, εμπορεύονταν διαμάντια, κοσμήματα και ρολόγια σε όλα τα Βαλκάνια ενώ έχτισαν δύο σημαντικά κτήρια στην πόλη, ένα εκ των οποίων είναι η Έπαυλη του Μαρόκκου. «Ευχαριστούμε που τιμάτε το όνομα της πατρίδας μας στο εξωτερικό», τόνισε ο κ. Δαρδαβέσης,
Στο ίδιο πνεύμα ο πρόεδρος του τμήματος Ιατρικής, Αστέριος Καραγιάννης, εξέφρασε την ελπίδα του η αναγόρευση αυτή να αποτελέσει την αρχή μια στενότερης συνεργασίας. Σε πιο προσωπικό τόνο μίλησε ο καθηγητής Ιατρικής, Δημήτρης Κούβελας ο οποίος τόνισε πως δεν επαινεί τον Δρ. Άλμπερτ Μπουρλά αλλά τον Άκη. «Επαινώ τον δικό μας Άκη τον συνομήλικο, τον συμπατριώτη, τον μάγκα τον Σαλονικιό, που έπαιξε όπως όλα τα παιδιά του κέντρου στην πλατεία Ναυαρίνου». Απευθυνόμενος στον τιμώμενο, ο κ. Κούβελας είπε πως αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα που μπορούν να δουν ζωντανό τα παιδιά του.
Η πορεία του Δρ. Μπουρλά
Ο Δρ. Μπουρλά γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στην Κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από όπου αποφοίτησε το 1986. Ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή το 1991 στην ίδια Σχολή, στο αντικείμενο της Βιοτεχνολογίας της Αναπαραγωγής, υπό την καθοδήγηση του αείμνηστου καθηγητού Παύλου Τσακάλωφ.
Ο Δρ. Άλμπερτ Μπουρλά είναι ο νέος Chief Executive Officer (CEO) της εταιρείας Pfizer, της μεγαλύτερης φαρμακοβιομηχανίας του κόσμου.
Η Pfizer δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 100 χώρες ανά τον κόσμο και έχει 95.000 υπαλλήλους, μεταξύ των οποίων περίπου 15.000 στο τμήμα ερευνών. Η εταιρεία επενδύει ετησίως 8 δισ. δολάρια στην έρευνα και ανάπτυξη καινοτόμων θεραπειών στους τομείς της ογκολογίας, ανοσολογίας, σπανίων νοσημάτων, εμβολίων και γενικής ιατρικής.
Ο Δρ. Μπουρλά πρωτοξεκίνησε την καριέρα του στην εταιρεία Pfizer στην Ελλάδα το 1993 και 3 χρόνια αργότερα μετακινήθηκε στις Βρυξέλλες ξεκινώντας μια διεθνή καριέρα, κατά τη διάρκεια της οποίας εργάστηκε και στις πέντε ηπείρους, ενώ έζησε σε 8 διαφορετικές πόλεις, 5 διαφορετικών χωρών.
Το 2001 μετέβη στις ΗΠΑ, όπου ανέλαβε τη θέση του Διευθυντή Μάρκετινγκ. Το 2006 επανήλθε στην Ευρώπη και ανέλαβε Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Τμήματος της εταιρείας με έδρα το Παρίσι, ενώ αργότερα ορίστηκε ως υπεύθυνος για την Ασία, την Αφρική και τις χώρες του Ειρηνικού ωκεανού.
Το 2010 επέστρεψε στη Νέα Υόρκη ως επικεφαλής του Τμήματος «καθιερωμένων προϊόντων». Το 2014 ανέλαβε Πρόεδρος του Τμήματος Ογκολογικών προϊόντων και Εμβολίων και δύο χρόνια αργότερα ορίστηκε ως υπεύθυνος των καινοτόμων προϊόντων της Pfizer.
Το 2018 ορίστηκε Chief Operating Officer και εκλέχθηκε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας. Κατά τη θητεία του στη θέση αυτή ηγήθηκε των εμπορικών, στρατηγικών και κατασκευαστικών δραστηριοτήτων, καθώς και αυτών που αφορούν στο τμήμα της εταιρείας για τα προϊόντα με παγκόσμια κάλυψη. Παράλληλα, διετέλεσε Πρόεδρος της Επιτροπής Προτεραιότητας Χαρτοφυλακίου Έρευνας, της αρχαιότερης εκτελεστικής επιτροπής, η οποία κατανέμει πόρους στα ερευνητικά εγχειρήματα της Pfizer, ετησίως.
Το 2018, υπό την ηγεσία του, η εταιρεία Pfizer παρείχε βοήθεια σε 800 εκατομμύρια ασθενείς, για τη διαχείριση της κατάστασης της υγείας τους, χάρη στα φάρμακά της.
Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, εξελέγη ως Chief Executive Officer και ανέλαβε καθήκοντα τον Ιανουάριο του 2019. Τους πρώτους 7 μήνες, ως Διευθύνων Σύμβουλος, διενήργησε μία σειρά από επιχειρηματικές κινήσεις ώστε να επαναπροσδιορίσει την Pfizer ως μία βιοφαρμακευτική εταιρεία, ιδιαίτερα βασισμένη στην έρευνα. Πραγματοποίησε μία κοινοπραξία της Pfizer Consumer Health με την GlaxoSmithKline, δημιουργώντας το μεγαλύτερο και πλέον διαφοροποιημένο οργανισμό στον τομέα των υπηρεσιών υγείας, παγκοσμίως. Τέλος, προώθησε μία νέα φιλοσοφία εσωτερικών αξιών και έθεσε τη Pfizer σε μια πορεία με κύριο σκοπό την ανάπτυξη και καινοτομία, που αλλάζουν τις ζωές των ασθενών.
Ο Δρ. Μπουρλά είναι μέλος του φιλανθρωπικού ιδρύματος Pfizer Foundation, του Healthcare Leadership Council (HLC), ενός φόρουμ που αναπτύσσει πολιτικές, ιδέες και προγράμματα για να κάνουν την υγεία προσβάσιμη σε όλους τους πολίτες, καθώς και του International Federation of Pharmaceutical Manufacturers & Associations (IFPMA), ενός οργανισμού που αναπτύσσει αποτελεσματικές προσεγγίσεις σε θέματα υγείας.
Δείτε ΕΔΩ την αναγόρευση του Δρ. Μπουρλά
Πηγή: voria