Η Ρουθ Λιν Γιανγκ ήλθε από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα για να σπουδάσει στο αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Αθηνών Southeast European Studies European Studies: Politics, History and Economics, ένα εκ των πρώτων στο ίδρυμα, καθώς ιδρύθηκε το 1999.
Μετά δέκα μήνες σπουδών, με μία επιστολή της προς τους Ελληνες αρμοδίους η Ρουθ στιγματίζει την ελληνική γραφειοκρατία αφού ο αρμόδιος φορέας, ο ΔΟΑΤΑΠ (Διεπιστημονικός Οργανισμός Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης), δεν είχε ακόμη αναγνωρίσει το αμερικανικό πτυχίο της. Η περιπέτεια της Ρουθ αποτυπώνει τα στρεβλά στο σύστημα ακαδημαϊκής αναγνώρισης των ξένων τίτλων σπουδών από την Ελλάδα, τα οποία σκοπεύει να αντιμετωπίσει ένας νέος νόμος για τη λειτουργία του ΔΟΑΤΑΠ, ο οποίος είναι υπό μελέτη από το υπουργείο Παιδείας.
Ειδικότερα, η Ρουθ σε κάποιο σημείο της 1.590 λέξεων επιστολής της αναφέρει πως εάν ήξερε τα προβλήματα, ίσως να διάλεγε κάποια άλλη χώρα για σπουδές, παρότι το μεταπτυχιακό της ήταν υψηλού επιπέδου. Οπως εξήγησε, μιλώντας στην «Κ» η επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος κ. Εμμανουέλα Δούση, η Ελλάδα ζητεί οι ξένοι πτυχιούχοι να έχουν κάνει τουλάχιστον το μισό προπτυχιακό τους στο ίδιο ΑΕΙ, με αποτέλεσμα οι τίτλοι σπουδών του τύπου «joint degree», δηλαδή πτυχία διπλής εξειδίκευσης τους οποίους χορηγούν σε μεγάλο αριθμό τα αμερικανικά και ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, να μην αναγνωρίζονται. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει το πτυχίο της Ρουθ, η οποία πήρε τελικά την πολυπόθητη αναγνώριση από το ΔΟΑΤΑΠ και θα καταφέρει να ορκιστεί στις 22 Ιανουαρίου από το μεταπτυχιακό της στο ΕΚΠΑ. «Υπάρχουν ακόμη εννέα περιπτώσεις φοιτητών που τελειώνουν πλέον το πρόγραμμά μας, αλλά δεν έχουν λάβει ακόμη αναγνώριση από το ΔΟΑΤΑΠ», παρατηρεί η κ. Δούση.
Το υπουργείο Παιδείας έχει ήδη δρομολογήσει την αλλαγή θεσμικού πλαισίου για την αναγνώριση ξένων πτυχίων από την Ελλάδα, στο πλαίσιο και της διευκόλυνσης της εξωστρέφειας των ελληνικών ΑΕΙ που προσπαθούν να προσελκύσουν ξένους φοιτητές.
Σύμφωνα με την ειδική έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη που δημοσιοποιήθηκε στα μέσα Οκτωβρίου, το χρονικό διάστημα που συνήθως μεσολαβεί από την υποβολή της αίτησης έως και την παραλαβή της πράξης αναγνώρισης από το ΔΟΑΤΑΠ προσεγγίζει κατά μέσον όρο τους οκτώ μήνες. Βεβαίως, υπάρχουν διαμαρτυρίες ακόμη και για πάνω από δωδεκάμηνες αναμονές.
Το υπουργείο Παιδείας για το νέο θεσμικό πλαίσιο του ΔΟΑΤΑΠ θα ακολουθήσει και το πλαίσιο των προτάσεων της έκθεσης του Συνηγόρου του Πολίτη. Ενδεικτικά, σχεδιάζεται η χρονοβόρα αναγνώριση πτυχίου αλλοδαπών φοιτητών που θέλουν να σπουδάσουν σε μεταπτυχιακά ελληνικών ΑΕΙ να περάσει στα ίδια τα ΑΕΙ, με δεδομένο ότι δεν πρόκειται περί ισοτιμίας πτυχίου ξένου ΑΕΙ αλλά για έγκριση επάρκειας παρακολούθησης μεταπτυχιακών σπουδών στην Ελλάδα. Για το θέμα, η πρόταση της Συνόδου Πρυτάνεων είναι να επανέλθει η διάταξη του νόμου Διαμαντοπούλου. Από την άλλη, η έκθεση του Συνηγόρου εστιάζει στα προβλήματα που προκαλεί η αδυναμία αυτοτελούς αναγνώρισης των βασικών τίτλων σπουδών της αλλοδαπής τριετούς διάρκειας σπουδών. Αλλαγές, που θα δώσουν ένα ισχυρό εφόδιο στην προσπάθεια για προσέλκυση ξένων φοιτητών και για διεθνοποίηση των ελληνικών ΑΕΙ.
Ακόμα μία διευκρίνιση: ο πρύτανης αμέσως άκουσε το αίτημά μας για αλλαγή της νομοθεσίας για το ζήτημα αυτό. Υπάρχει σχετική πρόταση από τη Σύνοδο των Πρυτάνεων (εμείς είχαμε προτείνει να αποφασίζει το οικείο πανεπιστημιακό όργανο). Ακόμη όμως δεν έχει γίνει τίποτα.
Ενας σημαντικός πανεπιστημιακός
Το νέο θεσμικό πλαίσιο για τον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ) θα συνοδευθεί με αλλαγή και στην ηγεσία του Οργανισμού. Παρότι θεωρείται ότι η νυν πρόεδρός του κ. Ελένη Παπαδοπούλου, καθηγήτρια του Πολυτεχνείου Κρήτης, συνέβαλε, με δεδομένο το γραφειοκρατικό θεσμικό πλαίσιο, στην αντιμετώπιση των δυσλειτουργιών του ΔΟΑΤΑΠ, από την ηγεσία του υπ. Παιδείας κρίθηκε ότι η αλλαγή θεσμικού πλαισίου πρέπει να σηματοδοτηθεί και από την αλλαγή στην ηγεσία του φορέα. Υπενθυμίζεται ότι ο ΔΟΑΤΑΠ διαδέχθηκε το «αμαρτωλό» ΔΙΚΑΤΣΑ (Διαπανεπιστημιακό Κέντρο Αναγνώρισης Τίτλων Σπουδών Αλλοδαπής), το οποίο έχει στιγματιστεί από σκάνδαλα αλλά και από τα έντονα παράπονα των πτυχιούχων για μεγάλες καθυστερήσεις.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», μεταξύ των επικρατέστερων για την προεδρία του νέου ΔΟΑΤΑΠ είναι ο κ. Ορέστης Καλογήρου καθηγητής στο τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ. Ο κ. Καλογήρου, εκτός από το επιστημονικό του αποτύπωμα, είναι ένας πανεπιστημιακός που πολλές φορές έχει καταγγείλει τα στραβά των ΑΕΙ (π.χ. τα φαινόμενα βίας από φοιτητές, η παραβατικότητα κ.ά.). «Καλά δημόσια πανεπιστήμια επειγόντως» είναι μία από τις κύριες θέσεις του κ. Καλογήρου, όπως την εκφράζει στον δημόσιο λόγο του.
Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ – ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ