Μέχρι σήμερα και όπως αποκαλύπτουν οι πρώτες πληροφορίες, ενδιαφέρον για τις κλασικές σπουδές στην Ελλάδα έχουν δείξει νέοι και νέες από τις ΗΠΑ, την Κίνα, την Αυστραλία, τη Λατινική Αμερική, τον Καναδά και την Ινδία
Ανοίγει τις πύλες των πανεπιστημίων της η χώρα μας σε φοιτητές από τις ΗΠΑ, αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο. Το πρώτο προπτυχιακό πρόγραμμα στα αγγλικά και στο επιστημονικό πεδίο των κλασικών επιστημών που θα λειτουργήσει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών από την επόμενη χρονιά δέχτηκε ήδη τις πρώτες αιτήσεις φοιτητών από το εξωτερικό, ενώ το υπουργείο Παιδείας επιχορηγεί το ίδρυμα με 50.000 ευρώ για να το διαφημίσει σε ξένα μαζικά μέσα ενημέρωσης.
Μέχρι σήμερα και όπως αποκαλύπτουν οι πρώτες πληροφορίες, ενδιαφέρον για τις κλασικές σπουδές στην Ελλάδα έχουν δείξει νέοι και νέες από τις ΗΠΑ, την Κίνα, την Αυστραλία, τη Λατινική Αμερική, τον Καναδά και την Ινδία. Παράλληλα όμως και με δεδομένη την αλλαγή του σχετικού νόμου και την απελευθέρωση της ίδρυσης προπτυχιακών προγραμμάτων στα αγγλικά σε ελληνικά ΑΕΙ, ενδιαφέρον εκφράζουν για το θέμα κι άλλες σχολές του ιδρύματος.
Η «φυσική» γέφυρα
Οπως δήλωσε άλλωστε και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά το ταξίδι του στις ΗΠΑ τις προηγούμενες ημέρες, η εκπαίδευση αποτελεί μια «φυσική γέφυρα» για να προσελκύσει η χώρα μας φοιτητές αλλά και εκπαιδευτικούς από το εξωτερικό. Κατά τη διάρκεια της συζήτησής του με μέλη της ελληνικής Ομογένειας στις Ηνωμένες Πολιτείες στο περιθώριο της επίσκεψής του, ο Μητσοτάκης δήλωσε ότι «θεωρούμε ότι η εκπαίδευση είναι μια φυσική γέφυρα μεταξύ της Ομογένειας και της μητέρας πατρίδας, αλλά και ένα πολύ σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα το οποίο μπορούμε να αξιοποιήσουμε για να φέρουμε πολύ κόσμο και στην Ελλάδα». Και εξήγησε ότι για πρώτη φορά πολίτες από άλλες χώρες του κόσμου μπορούν να φοιτήσουν σε δημόσια ελληνικά πανεπιστήμια, τα οποία προσφέρουν ξενόγλωσσα προγράμματα επί πληρωμή. Η κυβέρνηση, δε, αναμένεται να επενδύσει πολύ στα προγράμματα παρουσίας νέων παιδιών στην Ελλάδα τα οποία μπορούν να λειτουργήσουν ως προγράμματα εκμάθησης γλώσσας.
Πάντως, το πρώτο προπτυχιακό πρόγραμμα στα αγγλικά άνοιξε την πλατφόρμα εγγραφής αιτήσεων πριν από τις γιορτές, και συγκεκριμένα στις 2 Δεκεμβρίου του περασμένου χρόνου (https://baag.uoa.gr/), ενώ ήδη δέχτηκε τέσσερις εγγραφές, με δέκα ακόμη υποψήφιους φοιτητές στη διαδικασία υποβολής. Οπως λέει η κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Ελένη Καραμολέγκου μιλώντας στα «ΝΕΑ», «το σημαντικό είναι να μάθει ο κόσμος ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα λειτουργεί πλέον στη χώρα μας».
Η προθεσμία υποβολής των σχετικών αιτήσεων λήγει τον Μάρτιο. Το ξενόγλωσσο τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής με τίτλο «ΒΑ Program in the Archaeology, History and Literature of Ancient Greece» θα λειτουργήσει από το ακαδημαϊκό έτος 2020-21 για εκτός Eυρωπαϊκής Eνωσης φοιτητές, με δίδακτρα 6.000 ευρώ ετησίως, και θα αφορά προγράμματα διδασκαλίας στην Αρχαιολογία, την Ιστορία και τη Λογοτεχνία της Αρχαίας Ελλάδας.
Η θεματολογία των μαθημάτων του προγράμματος θα καλύπτει εισαγωγικά στοιχεία των επιστημών της αρχαιολογίας, της ιστορίας και της φιλολογίας, τη συστηματική εξέταση των αρχαιολογικών καταλοίπων και της ιστορίας της τέχνης, την ιστορική εξέλιξη κατά την αρχαιότητα, τη μελέτη των κειμένων των κύριων αρχαίων συγγραφέων, την εξέταση παπύρων.
Οπως αναφέρουν οι υπεύθυνοι της Φιλοσοφικής Σχολής, θα περιλαμβάνει μαθήματα σε αίθουσα και επιτόπια μαθήματα, τα οποία θα διεξάγονται σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία συνδυαζόμενα με ειδική διδασκαλία σε τάξη, ενώ προβλέπεται συμμετοχή των φοιτητών σε πανεπιστημιακές αρχαιολογικές ανασκαφές. Στην ίδια κατεύθυνση, τη σημασία που αποδίδουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στη συνεργασία με την Ελλάδα σε θέματα παιδείας συζήτησε με την ελληνική αντιπροσωπεία ανώτατος αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε στη συνέχεια με τους δημοσιογράφους σε μια άτυπη ενημέρωση, χθες, στον Λευκό Οίκο. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις συνεργασίες εκπαιδευτικών ιδρυμάτων ΗΠΑ – Ελλάδας, ο αμερικανός αξιωματούχος αναφέρθηκε στις ενέργειες της ελληνικής πλευράς για συμμετοχή της στο πλαίσιο του ΙΙΕ (International Institute for Education) με στόχο την ενθάρρυνση των αμερικανικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων να εμβαθύνουν τους δεσμούς τους με την Ελλάδα.
Πηγή: tanea