Εως και την Παρασκευή, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να συνθέσουν τη δική τους μουσική, να φτιάξουν φανταστικά τοπία, να ανακυκλώσουν υλικά και να διερευνήσουν τον κόσμο της αρχιτεκτονικής και της βιωσιμότητας, παίζοντας, εξερευνώντας και δημιουργώντας σαν παιδιά.
Μέρος του οράματος του Κέντρου Πολιτισμού Iδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) είναι να καταστεί ένας χώρος γνώσης και ανάπτυξης για όλους. Στο πλαίσιο αυτό, από τον Σεπτέμβριο του 2016, πραγματοποιούνται σχολικά προγράμματα που απευθύνονται σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες και στηρίζονται σε τέσσερις άξονες: τη βιωσιμότητα, τον δημόσιο χώρο, την τέχνη και τον αθλητισμό. Μέχρι στιγμής, το ΚΠΙΣΝ έχει υποδεχθεί πάνω από 320.000 μαθητές. Εφέτος, και για τρίτη συνεχή χρονιά, πραγματοποιείται το πρόγραμμα Αεί Διδασκόμενοι, που αποτελεί προσαρμογή του αντίστοιχου εκπαιδευτικού προγράμματος για μαθητές, αποδεικνύοντας ότι στη γνώση δεν υπάρχουν ηλικιακοί περιορισμοί.
Ετσι, για την τρέχουσα εβδομάδα, έως και την Παρασκευή, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να συνθέσουν τη δική τους μουσική, να φτιάξουν φανταστικά τοπία, να ανακυκλώσουν υλικά και να διερευνήσουν τον κόσμο της αρχιτεκτονικής και της βιωσιμότητας, με τρόπο απλό, βιωματικό και ψυχαγωγικό: παίζοντας, εξερευνώντας και δημιουργώντας σαν παιδιά.
Ενδεικτικά, στο πλαίσιο του σημερινού προγράμματος, όσοι βρεθούν στο ΚΠΙΣΝ (10.00-11.30) με αφορμή τα σχέδια του Ρέντσο Πιάνο για το Κέντρο Πολιτισμού, θα περιδιαβούν τους φανταστικούς δρόμους συγγραφέων, σκηνοθετών και αρχιτεκτόνων, όπως οι Ιταλο Καλβίνο, Φριτς Λανγκ και Λε Κορμπιζιέ, που δημιούργησαν στο πέρασμα των χρόνων τις δικές τους φανταστικές πόλεις, και θα δημιουργήσουν το δικό τους Φαντ-Αστικό Τοπίο.
Για αύριο Πέμπτη, υπάρχουν δύο επιλογές: το πρόγραμμα «Το κλίμα αλλάζει» (10.00-11.30), στο πλαίσιο του οποίου οι συμμετέχοντες, με αφορμή τον μετεωρολογικό σταθμό και το Ενεργειακό Στέγαστρο του ΚΠΙΣΝ και με εργαλείο το πείραμα και την παρατήρηση μέσω ειδικών VR γυαλιών, θα ανακαλύψουν πώς ο άνθρωπος έχει επηρεάσει το κλίμα και πώς εξελίχθηκε η χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Επίσης, αύριο Πέμπτη (10.00-12.00), θα πραγματοποιηθεί ένα δημιουργικό πρόγραμμα, που θα δώσει στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα να φτιάξουν τη δική τους αυτοτελή έκδοση, το δικό τους ξεχωριστό artbook (one shot zine). «Βασικό περιεχόμενό του είναι η ατομική και συλλογική ταυτότητα. Πώς βλέπουμε τον εαυτό μας στο τώρα; Ποιοι νιώθουμε ότι είμαστε; Απαντάμε στα παραπάνω ερωτήματα με εικαστικούς όρους και αναπαραστάσεις. Αξιοποιούμε αρχειακό υλικό του ΚΠΙΣΝ, συνθέτουμε και παρουσιάζουμε προσωπικές και ομαδικές αφηγήσεις και στο τέλος στήνουμε, τυπώνουμε και δένουμε τη δική μας χειροποίητη έκδοση (zine)», λέει το Κέντρο.
Την Παρασκευή, επίσης, υπάρχουν δύο προγράμματα. Στο πρώτο (10.00-11.30), με αφετηρία το ακρωνύμιο του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, οι συμμετέχοντες θα ανακαλύψουν το ΚΠΙΣΝ με οδηγό τα 24 γράμματα της αλφαβήτου. «Μέσα από παιχνίδια παρατήρησης, κίνησης και συνεργασίας περιηγούμαστε στις εγκαταστάσεις, καταγράφουμε λέξεις που μας κάνουν εντύπωση, γινόμαστε γραμματοσυλλέκτες και τέλος, συνθέτουμε και φιλοτεχνούμε συλλογικά, ως αναμνηστικό, το δικό μας πρωτότυπο αλφαβητάρι του ΚΠΙΣΝ», αναφέρει το πρόγραμμα. Την ίδια ώρα, επίσης, όσοι πάρουν μέρος στο πρόγραμμα για τον βιώσιμο πλανήτη, θα εξετάσουν τις επιπτώσεις που έχει ο σύγχρονος τρόπος ζωής στο περιβάλλον.
Το πρόγραμμα Αεί Διδασκόμενοι, καθώς και όλα τα σχολικά προγράμματα του ΚΠΙΣΝ, πραγματοποιούνται χάρη στην αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Περισσότερες πληροφορίες και ηλεκτρονική προεγγραφή στην ιστοσελίδα SNFCC.org.