Επιλογή Σελίδας

Τον παρακολούθησαν ακόμη και καθισμένοι στα σκαλοπάτια ή έξω από την αίθουσα μέσα από οθόνες

Ακόμη και στα σκαλιά του αμφιθεάτρου 1 της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης ή έξω από την αίθουσα μέσα από οθόνες, βρέθηκαν άνθρωποι που ήθελαν να παρακολουθήσουν την ομιλία – διάλεξη του Κωνσταντίνου Δασκαλάκη. Ο διεθνούς φήμης Έλληνας επιστήμονας και καθηγητής του ΜΙΤ βρέθηκε στην Ξάνθη το απόγευμα της Παρασκευής σε μία εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και ο Δήμος Ξάνθης, σε συνεργασία με τα Διεθνή Βραβεία Giseppe Sciacca.

Η ομιλία του είχε θέμα «Υπολογιστική επανάσταση: Πώς οι ψηφιακές τεχνολογίες αλλάζουν τον κόσμο γύρω μας» και εν ολίγοις ο κος Δασκαλάκης επιχείρησε να εξηγήσει με απλά λόγια, αλλά χωρίς να στερούνται νοήματος τη σημασία των αλγορίθμων στις ζωές όλων μας.

«Ο λόγος που είμαι εδώ είναι γιατί μου αρέσει να κοινωνώ την επιστήμη στο ευρύτερο κοινό, ιδιαίτερα σε μία καμπή της ιστορίας που η τεχνολογία μπαίνει όλο και περισσότερο στη ζωή μας. Άρα πρέπει όλοι να γνωρίζουμε πώς λειτουργεί η τεχνολογία», είπε στην αρχή της ομιλίας του, ενώ απαντώντας σε ερώτηση από το κοινό τόνισε ότι «η Ελλάδα πρέπει να επενδύσει πολύ περισσότερο στις νέες τεχνολογίες, γιατί προς το παρόν είμαστε μετρίως παραγωγικοί».

Είπε ακόμη ότι οι αλγόριθμοι υπάρχουν παντού «στα κοινωνικά δίκτυα, την επιστήμη για συλλογή δεδομένων, στην τέχνη που δημιουργούν καινούργιες εικόνες, και στη δημοκρατία, όπου η χειραγώγηση των αλγορίθμων μπορεί να έχει καταστροφικά αποτελέσματα». 

Η αίσθηση που άφησε εν τούτοις η ομιλία και η εν γένει παρουσία του κου Δασκαλάκη στην Ξάνθη είναι ότι πρόκειται για έναν επιστήμονα πολύ μεγάλου βεληνεκούς και ταυτοχρόνως για ένα πολύ ταπεινό άνθρωπο, ο οποίος έχει ακόμη πολλά να προσφέρει στην Ελλάδα, έστω και αν κάνει καριέρα στο εξωτερικό.

Πηγή: xronos – Θανάσης Φανφάνης