Περισσότερα από 18.000 παιδιά συμμετέχουν τα τελευταία χρόνια στους πανελλήνιους διαγωνισμούς εκπαιδευτικής ρομποτικής (αριθμός τετραπλάσιος σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν) και ένα στα πέντε σχολεία όλης της Ελλάδας διαγωνίζεται στις εθνικές και διεθνείς διοργανώσεις.
Στην Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής που διοργανώθηκε τον περασμένο Νοέμβριο στην πόλη Γκιορ της Ουγγαρίας, η ελληνική αποστολή εξασφάλισε τρία ασημένια μετάλλια, ένα χάλκινο και δύο διακρίσεις-θέσεις στην πρώτη οκτάδα, συγκεντρώνοντας τα περισσότερα μετάλλια – μαζί με τη Ρωσία. Ασημένια μετάλλια κατέκτησαν στο ποδόσφαιρο η ομάδα Bitbot (3ο και 4ο Γυμνάσιο Καλαμάτας) και στην κατηγορία Open για παιδιά γυμνασίου οι Smartbirds (Πειραματικό Γυμνάσιο Λάγγουρα – 2ο Γυμνάσιο Πατρών) και το χάλκινο μετάλλιο απενεμήθη στην ομάδα JoBi Team (4ο και 5ο Δημοτικό Αγίας Παρασκευής).
Τον κατάλογο των διακρίσεων για τα ελληνικά χρώματα συμπλήρωσαν η τέταρτη θέση στην κατηγορία Open senior που κατέλαβε η ομάδα λυκειόπαιδων Minders, η έβδομη θέση της Teamwork Optimum του Γενικού Λυκείου Καστριτσίου, η 63η θέση της Teamwork Happiness του 49ου Δημοτικού Πατρών, η 61η θέση της Youngbloods από το Ράλειο Γυμνάσιο Θηλέων Πειραιά, η 78η θέση της Teamwork Dream του 13ου Γυμνασίου Πατρών και η 9η θέση της φοιτητικής ομάδας Esda Lab.
Οι δέκα ομάδες από σχολεία όλης της Ελλάδας και οι είκοσι οκτώ μαθητές (11 κορίτσια και 17 αγόρια) συναγωνίστηκαν 2.500 μαθητές (423 ομάδες) από 73 χώρες, παρουσιάζοντας πρότζεκτ με θέμα «Εξυπνες πόλεις». Η προετοιμασία μηνών που προηγήθηκε και η αγωνιστική δράση στη διάρκεια της Ολυμπιάδας των ομάδων Bitbot, JoBi Team, Minders, Smartbirds, Teamwork Optimum και Youngbloods παρουσιάζονται στο ντοκιμαντέρ «The Real Robokids», παραγωγής Cosmote TV, που ανέβηκε στο YouTube το Σάββατο 18/1 και έχει ήδη περισσότερες από 800.000 προβολές – θα φιλοξενηθεί στο πρόγραμμα της Cosmote TV την Παρασκευή 24/1 στις 15.00 (Cosmote Cinema 1HD), ενώ είναι διαθέσιμο στην υπηρεσία Cosmote TV Plus.
Η cosmote ήταν από τους πρώτους ιδιωτικούς φορείς που επένδυσαν στην προώθηση της εκπαιδευτικής ρομποτικής και του STEM στα ελληνικά σχολεία, ως στρατηγικός συνεργάτης του εκπαιδευτικού φορέα WRO Hellas την τελευταία εξαετία. «Η ανάγκη να ενισχυθούν οι επαγγελματικές δεξιότητες των νέων γύρω από την επιστήμη και την τεχνολογία ήταν συμβατή με τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ομίλου ΟΤΕ. Ως εταιρεία τεχνολογίας θέλουμε να συμβάλουμε στη μείωση του ψηφιακού χάσματος στη χώρα μας, ώστε όλο και περισσότεροι άνθρωποι να έχουν πρόσβαση στα οφέλη των νέων τεχνολογιών», τονίζει η κ. Ντέπη Τζιμέα, executive director εταιρικής επικοινωνίας του ομίλου ΟΤΕ. «Η παλιά σχολή του επιχειρείν, όπου η κερδοφορία και τα αποτελέσματα αποτελούσαν βασικό σκοπό μιας εταιρείας, ενώ η εταιρική υπευθυνότητα ήταν μία ακόμη δράση ανάμεσα σε άλλες, δεν μπορεί να λειτουργήσει πλέον. Σήμερα, οι επιχειρήσεις στρέφονται όλο και περισσότερο σε αυτό που αποκαλούμε “shared value opportunity”, δηλαδή ένα μοντέλο ανάπτυξης που ενσωματώνει θετικές πρακτικές για την κοινωνία και το περιβάλλον.
Οι επιχειρήσεις ευημερούν και ταυτόχρονα συνεισφέρουν θετικά στο περιβάλλον όπου λειτουργούν. Αυτό το μοντέλο έχουμε επιλέξει στον όμιλο ΟΤΕ». Η προώθηση της βιώσιμης ατζέντας στις επιχειρήσεις έχει αρκετές προκλήσεις, μεταξύ τους την αλλαγή της εταιρικής κουλτούρας. «Στον όμιλο ΟΤΕ έχουμε κάνει μεγάλη πρόοδο σε θέματα κουλτούρας. Θα σας δώσω το παράδειγμα της πρωτοβουλίας #zeroplastic για τη σταδιακή κατάργηση της χρήσης πλαστικών μιας χρήσης στα κτίρια και στα καταστήματά μας. Μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο μειώθηκε η χρήση πλαστικού μπουκαλιού κατά 62%, ενώ καταργήθηκαν τα πλαστικά ποτήρια μιας χρήσης στα βασικά μας κτίρια και η πλαστική σακούλα στο δίκτυο καταστημάτων του ομίλου. Ευτυχώς, όλο και περισσότερες επιχειρήσεις στην Ελλάδα επιδιώκουν πλέον τη βιώσιμη ανάπτυξη και στρέφονται σε πιο βιώσιμα μοντέλα λειτουργίας», καταλήγει.
Πρόσφατα, η υπουργός Παιδείας, κ. Νίκη Κεραμέως, με την ευκαιρία της βράβευσης των φετινών Ολυμπιονικών ρομποτικής από τον πρωθυπουργό, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται την εισαγωγή θεματικών που έχουν να κάνουν με την εκπαιδευτική ρομποτική στο σχολείο. «Τα προϊόντα που θα κυριαρχήσουν σε αυτόν τον αιώνα είναι προϊόντα καινοτομίας και θα υπάρχει ζήτηση για ανθρώπους που διαθέτουν συνδυαστικά όλες τις ειδικότητες που απαιτεί η εκπαιδευτική ρομποτική. Τα παιδιά που ασχολούνται με το αντικείμενο αποκτούν soft skills όπως η συνεργατικότητα, η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, η αυτοπεποίθηση, η επιμονή», απαντά ο πρόεδρος του οργανισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και Επιστήμης WRO Ελλάς κ. Γιάννης Σομαλακίδης, που αισθάνεται υπερήφανος για τις επιδόσεις αλλά και τα πρότζεκτ των Ελλήνων μαθητών: «Στην Ελλάδα συμβαίνει να υπάρχουν εκπαιδευτικοί που διαχέουν τη γνώση δωρεάν, κάτι το οποίο δεν γίνεται στις άλλες χώρες, γι’ αυτό και ανεβαίνει το επίπεδο. Επίσης, δεν έχουμε μόνο ομάδες από την Αθήνα, αλλά και από Λάρισα, Κρήτη, Ξάνθη, Καλαμάτα· δεν είναι θέμα μιας ελίτ. Το επίπεδο είναι υψηλότατο και δεν είναι ευρέως γνωστό» σημειώνει και ομολογεί ότι θα είναι θετική εξέλιξη η εισαγωγή της εκπαιδευτικής ρομποτικής στο διδακτικό πρόγραμμα των σχολείων.
Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ