Η οπτικοακουστική εγκατάσταση «Πικάσο: Γαλάζια και ροζ περίοδος» στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Ο Πάμπλο Πικάσο υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους και επιδραστικότερους καλλιτέχνες του 20ού αιώνα. Συγχρόνως ήταν και ένας από τους πιο παραγωγικούς, με τον αριθμό των συνολικών δημιουργιών του να ξεπερνά τις 50.000 και να μην υπάγονται μόνο στον χώρο της ζωγραφικής, αλλά και της χαρακτικής, της γλυπτικής και της κεραμικής. Δεν ήταν, όμως, μόνο η ποσότητα που τον ξεχώρισε, αλλά και η ποικιλία, αφού στα 70 περίπου χρόνια καλλιτεχνικής του δημιουργίας πέρασε από πέντε βασικά διαφορετικά ρεύματα-φάσεις· τη γαλάζια περίοδο, τη ροζ περίοδο, την αφρικανική περίοδο, τον αναλυτικό κυβισμό και τον συνθετικό κυβισμό, με τους δύο τελευταίους να αποτελούν «παιδιά» δικά του και του Ζορζ Μπρακ.
Από πού, λοιπόν, ξεκίνησε ο Ισπανός για να καταλήξει να στιγματίσει την τέχνη του 20ού αιώνα; Αυτό αρχίσαμε να ανακαλύπτουμε με την έκθεση «The Young Picasso», που με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος παρουσιάστηκε στο Fondation Beyeler της Ελβετίας. Η συνέχεια του «ταξιδιού» θα μάς πάει στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και την Αίθουσα Πολλαπλών Προβολών της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, όπου θα έχουμε την σπάνια ευκαιρία να γνωρίσουμε, από κοντά στην Αθήνα, το έργο του Πικάσο από το 1900 έως το 1907.
Εκεί θα ανακαλύψουμε όχι μόνο τη δημιουργική διαδικασία του καλλιτέχνη, αλλά και το ιστορικό πλαίσιο που τον περιέβαλε, διαμορφώνοντας τα πρώτα χρόνια καλλιτεχνικής δράσης του. Συγκεκριμένα, θα «μπούμε» στη γαλάζια και τη ροζ περίοδο του Πάμπλο Πικάσο. Τα έργα και των δύο είναι ιδιαίτερα συναισθηματικά φορτισμένα, με τη γαλάζια περίοδό του να σφραγίζεται από την αυτοκτονία ενός φίλου του και τη μετέπειτα μελαγχολία, οδηγώντας τον στο να ζωγραφίζει αποκλειστικά με αποχρώσεις του γαλάζιου. Από την άλλη, η πιο ευαίσθητη ροζ περίοδός του, με τα έργα του να βάφονται μόνο στις αποχρώσεις του ροζ και του κόκκινου, στιγματίζεται από τη Φερνάντ Ολιβιέ, την τότε ερωμένη του.
Pablo Picasso Autoportrait 1901, Musée national Picasso, Paris
Πώς θα βουτήξουμε στην πρώιμη αυτή εποχή του καλλιτέχνη; Μέσα από την «Πικάσο: Γαλάζια και ροζ περίοδος», μία οπτικοακουστική εγκατάσταση αποτελούμενη από δύο διαδραστικά βιβλία. Ένα μέρος των βιβλίων θα είναι αναλογικό, τυπωμένο, ενώ στην πλειοψηφία θα εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες που οι ψηφιακές τεχνολογίες μάς χαρίζουν. Μόνο με ένα άγγιγμα του επισκέπτη, ο κόσμος του Πικάσο αρχίζει να ζωντανεύει, παρουσιάζοντας μάς όλη την στιλιστική ανάπτυξή του μέσα σε μία επταετία. Κινούμενες εικόνες ξεπροβάλλουν, τα χρώματα των έργων του αλλάζουν χρώμα ή τα προσχέδια τους μάς αποκαλύπτονται, συνδυαστικά με ηχητικά στοιχεία, ενώ χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο διαδραστικός χάρτης του Παρισιού, που εμφανίζει φωτογραφίες από γκαλερί, στούντιο ή εστιατόρια ανάλογα το σημείο που θα ακουμπήσουμε.
Την όλη εμπειρία έρχεται να συμπληρώσει μία ταινία, για να μάς θέσει το ιστορικό πλαίσιο, εντός του οποίου έδρασε ο καλλιτέχνης. Γιατί έχει σημασία; Διότι μέσα από τα δέκα της κεφάλαια θα διαπιστώσουμε την άρρηκτη σύνδεση που υπήρχε μεταξύ της ζωής και της τέχνης του. Συγκεκριμένα, οι επισκέπτες θα δουν αποσπάσματα από φιλμ της περιόδου που δείχνουν το Παρίσι, τη Βαρκελώνη και την Γκοσόλ, σημαντικούς πίνακες σε close-up, αλλά και κείμενα στα ελληνικά και τα αγγλικά.
Σε περίπτωση που θέλετε να εντρυφήσετε ακόμα περισσότερο στο δημιουργικό μυαλό του Πικάσο, το ΚΠΙΣΝ έχει προσβλέψει. Όσο η εγκατάσταση θα παραμένει στον χώρο του (3 Φεβρουαρίου έως 31 Μαΐου), θα πραγματοποιείται ένας κύκλος διαλέξεων με διαφορετικό ομιλητή κάθε μήνα, επικεντρωμένος σε διαφορετικές πτυχές του καλλιτέχνη. Η αρχή θα γίνει στις 18 Φεβρουαρίου στις 19:00, με την καθηγήτρια Ιστορίας της Σύγχρονης Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Τεχνών της Αμιέν, Άντρι Μιχαήλ, η οποία θα βρεθεί στον Πύργο Βιβλίων, ώστε να επιχειρήσει μία νέα προσέγγιση του έργου του.
Οι δράσεις, ωστόσο, δεν τελειώνουν εκεί. Μέσα στο ίδιο διάστημα θα πραγματοποιούνται σχολικά προγράμματα για όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, αλλά και καλλιτεχνικά εργαστήρια που απευθύνονται όχι μόνο σε παιδιά, αλλά και σε ενήλικες.
Περισσότερες Πληροφορίες:
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ),Αίθουσα Πολλαπλών Προβολών, Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος
3 Φεβρουαρίου έως 31 Μαΐου
Ωράριο λειτουργίας: 03/02–12/04: Δευτέρα – Παρασκευή 13.00-22.00 και Σάββατο – Κυριακή 9.00-22.00, 13/04–26/04: Δευτέρα – Κυριακή 9.00-22.00, 27/04–31/05: Δευτέρα – Παρασκευή 13.00-22.00 και Σάββατο – Κυριακή 9.00-22.00
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη
Πηγή: athensvoice