Πέντε εκατομμύρια φοιτητές σπουδάζουν μακριά από τη χώρα τους ανά τον κόσμο και η δυναμική της διεθνοποίησης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι εντυπωσιακή. Μέσα σε σχεδόν 15 χρόνια, από το 2000 έως το 2014, ο αριθμός των ξένων φοιτητών στις διάφορες χώρες –πρώτες όλων οι ΗΠΑ και Βρετανία– είχε διπλασιαστεί. Ωστόσο, η Ελλάδα είναι απούσα. Με βάση τα πλέον πρόσφατα (του 2017) στοιχεία της UNESCO, στην Ελλάδα σπουδάζουν περίπου 2.500 πολίτες χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως έχει χαρακτηρίσει εθνικό στόχο τη διεθνοποίηση των ΑΕΙ, και μία ακόμη απόδειξη για έμπρακτη στήριξη από την κυβέρνηση της προσπάθειας των ελληνικών ΑΕΙ να προσελκύσουν ξένους φοιτητές, αποτελεί η ημερίδα του διοργανώνεται την Παρασκευή στις 10 π.μ. από τα υπουργεία Εξωτερικών και Παιδείας (σε αίθουσα του ΥΠΕΞ), με μεγάλο αριθμό προσκεκλημένων.
Στην ημερίδα εκπρόσωποι ελληνικών ΑΕΙ θα παρουσιάσουν τα ξενόγλωσσα προγράμματά τους, ενώ θα υπάρχουν παρουσιάσεις από το ΙΚΥ και το Study in Greece. Μέχρι στιγμής έχουν απαντήσει θετικά ως προς την παρουσία τους στην εκδήλωση 42 μέλη της διπλωματικής κοινότητας από τις πρεσβείες των Αιγύπτου, Κροατίας, Αφγανιστάν, Αργεντινής, Κούβας, Χιλής, Μολδαβίας, Ινδονησίας, Κατάρ, Πακιστάν, Καναδά, Ισραήλ, Γερμανίας, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Αργεντινής, Ιταλίας, ΗΠΑ, Λιθουανίας, Βρετανίας, Ολλανδίας, Παναμά Πολωνίας, Σλοβακίας, Σουηδίας, Τσεχίας και Φινλανδίας. Θετικά έχουν ανταποκριθεί τα Ιδρύματα Γκαίτε και Fulbright, το Γαλλικό Ινστιτούτο και το Βρετανικό Συμβούλιο. Ιδιαίτερης σημασίας είναι και η πρόσκληση που έχει απευθυνθεί στους 168 ανταποκριτές ξένου Τύπου στην Ελλάδα, ενώ η εκδήλωση θα καλυφθεί από την ΕΡΤ.
Εξωστρεφές αφήγημα
Σύμφωνα με μελέτη της Μαίρης Βαξεβανίδου, προϊσταμένης Διεύθυνσης Διεθνούς Επικοινωνίας του ΥΠΕΞ, για την προσέλκυση ξένων φοιτητών έχει αποδειχθεί ότι μετρούν η διεθνής κατάταξη του ΑΕΙ, η γλώσσα του προγράμματος, το κόστος ζωής και σπουδών, η έλλειψη γραφειοκρατίας, η ύπαρξη υποτροφιών. Oπως ανέφερε στην «Κ» ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Διπλωματίας, κ. Κωνσταντίνος Αλεξανδρής, «η γενική γραμματεία Δημόσιας Διπλωματίας είναι νεοσύστατη δομή στο υπ. Εξωτερικών. Στόχο έχει τη συντονισμένη και στοχευμένη προβολή της εικόνας της χώρας μας στο εξωτερικό.
Στο πλαίσιο αυτό ξεκινήσαμε μία σειρά από δράσεις που στοχεύουν στην προβολή του νέου εξωστρεφούς αφηγήματος της Ελλάδας. Η εκδήλωση στις 24 Ιανουαρίου αποτελεί την πρώτη μας για το 2020. Η χώρα μας διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα στον τομέα αυτόν. Αποτελεί την κοιτίδα του δυτικού πνεύματος και πολιτισμού και αυτό από μόνο του συνιστά μια συναρπαστική εμπειρία για έναν νέο φοιτητή που έρχεται να σπουδάσει εδώ. Πέραν αυτού, ο ξένος φοιτητής θα έχει την ευκαιρία να σπουδάσει σε μία ασφαλή, δημοκρατική χώρα, που διαθέτει ένα υψηλά καταρτισμένο ακαδημαϊκό προσωπικό. Η Ελλάδα προσελκύοντας ξένους φοιτητές έχει να κερδίσει όχι μόνο από οικονομικής απόψεως, αλλά πολύ περισσότερο σε επίπεδο διεθνούς εικόνας και προβολής, καλλιεργώντας άτυπους δεσμούς ζωής με πολίτες άλλων χωρών».
Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ – ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ