Επιλογή Σελίδας

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2020

Είσοδος Ελεύθερη | Ώρα έναρξης: 19.00
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας (Ώρα προσέλευσης: 18:30)
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Νεοφύτου Δούκα 4
Auditorium, 5ος όροφος

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τις διαλέξεις μέσω live-streaming εδώ

Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου
«ΠΕΤΡΑΣ, ΣΗΤΕΙΑ: Το ασύλητο ελίτ νεκροταφείο μιας ανακτορικής Μινωικής θέσης. Ένας διαχρονικός τόπος μνήμης (2900-1750) π.Χ.»

Αεροφωτογραφία του νεκροταφείου του Πετρά © ΥΠΠΟΑ 

Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου, 19:00  | Είσοδος Ελεύθερη
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας (Ώρα προσέλευσης: 18:30)

Ομιλητής: 
Δρ. Μεταξία Τσιποπούλου, Επίτιμη Διευθύντρια ΥΠΠΟΑ

Ο Πετράς ερευνάται ανασκαφικά και με επιφανειακές έρευνες υπό τη διεύθυνση της Μεταξίας Τσιποπούλου από το 1985. Η κατοίκηση στην περιοχή διήρκησε από το 3400 π.Χ. αδιάκοπα μέχρι το 1200 π.Χ.  Οι δύο χαμηλοί λόφοι του μνημειακού συνόλου ήταν χερσόνησοι στην αρχαιότητα, εκατέρωθεν στενού κόλπου. Ο Πετράς υπήρξε η πύλη εισόδου πρώτων υλών, αλλά και ιδεών από την Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και από το Αιγαίο για περισσότερες από δύο χιλιετίες, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των πολύτιμων κτερισμάτων, αλλά και από τους εμφανείς στο νεκροταφείο κοινωνικούς ανταγωνισμούς.

Περισσότερα// English

Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου
«…Δρήρος, πόλις κρητική». Νέες έρευνες στη Δρήρο (2009-2019)​

Image result for Συνεχίζεται ο κύκλος Αρχαιολογικών Διαλέξεων με θέμα την Κρήτη στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Άποψη της εισόδου στην Αγορά της Δρήρου © ΥΠΠΟΑ, Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου & Γαλλική Σχολή Αθηνών

Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου, 19:00  | Είσοδος Ελεύθερη
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας (Ώρα προσέλευσης: 18:30)

Ομιλητές:
Alexandre Farnoux,
Καθηγητής Ελληνικής Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης στη Σορβόννη, Βασιλική Ζωγραφάκη, Αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου

Η δεύτερη φάση των ερευνών, που πραγματοποιείται τα τελευταία χρόνια από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου σε συνεργασία με τη Γαλλική Σχολή Αθηνών, έχει οδηγήσει στην αποκάλυψη νέων δημόσιων αλλά και ιδιωτικών χώρων της αρχαίας πόλης, επιβεβαιώνοντας παλιότερα συμπεράσματα, ανατρέποντας, ίσως, κάποια άλλα και εμπλουτίζοντας τις γνώσεις μας για τη ανθρώπινη παρουσία και δραστηριότητα στη Δρήρο.

Περισσότερα // English

Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου «Ξεδιπλώνοντας την Ιστορία του Ανακτόρου των Μαλίων​»

Image result for «ΠΕΤΡΑΣ, ΣΗΤΕΙΑ: Το ασύλητο ελίτ νεκροταφείο μιας ανακτορικής Μινωικής θέσης. Ένας διαχρονικός τόπος μνήμης (2900-1750) π.Χ.»

Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου, 19:00 | Είσοδος ελεύθερη
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας (Ώρα προσέλευσης: 18:30)
*Η διάλεξη θα γίνει στα αγγλικά

Ομιλητής: 
Δρ. Maud Devolder, Αναπληρώτρια Ερευνήτρια της Ερευνητικής Ομάδας AEGIS του Καθολικού Πανεπιστημίου της Louvain (Βέλγιο)

Μετά την ανακάλυψή του από τον Ιωσήφ Χατζηδάκη το 1915, το Μινωικό Ανάκτορο των Μαλίων ανασκάφθηκε από τη Γαλλική Σχολή Αθηνών έως το 1935. Μετά από δύο δεκαετίες εκτεταμένων ανασκαφών, η θέση εξακολουθούσε να αποτελεί το επίκεντρο της αρχαιολογικής έρευνας και, ως εκ τούτου, μεταξύ του 1936 και του 1992, πραγματοποιήθηκαν τομές για να εξερευνηθούν τα πρωιμότερα επίπεδα κάτω από το οικοδόμημα. Αρκετές γενιές αρχαιολόγων με επικεφαλής, διαδοχικά, τον Fernand Chapouthier, τον Pierre Demargne και τον Olivier Pelon, εξερεύνησαν ένα μνημειακό ανακτορικό οικοδόμημα, η κλίμακα του οποίου ταιριάζει με εκείνη των Ανακτόρων της Κνωσού και της Φαιστού. Οι διεξοδικές ανασκαφές εντός και κάτω από το κτήριο και τα περίχωρά του στην πόλη των Μαλίων υπέδειξαν μια μακρά και σύνθετη ιστορία χρήσης. Ωστόσο, πολλά ερωτήματα παρέμειναν αναπάντητα και το Ανάκτορο των Μαλίων αποτελεί σήμερα το επίκεντρο ενός νέου ερευνητικού προγράμματος.Η διάλεξη αυτή συζητά μια σειρά νέων υποθέσεων σχετικά με την εξέλιξη του κτηρίου κατά τη διάρκεια της Παλαιοανακτορικής και της Νεοανακτορικής περιόδου (περ. 1900-1700 και 1700-1450 π.Χ.).

Περισσότερα // English