Επιλογή Σελίδας

Ο πολυαναμενόμενος πολιτιστικός πόλος της Αθήνας, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, ανοίγει επιτέλους τις πύλες του, στις 24 Φεβρουαρίου. Για ένα μήνα το κοινό θα έχει δωρεάν, ελεύθερη είσοδο!

Η πρώτη μεγάλη είδηση από τη χθεσινή εκδήλωση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος με θέμα τον Πολιτισμό ανακοινώθηκε από την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μανδώνη. Μία ακόμα ημερομηνία εγκαινίων ανακοίνωσε η υπουργός, και αυτή είναι η 25η Μαρτίου 2021, οπότε η Εθνική Πινακοθήκη θα ξεκινήσει να υποδέχεται τους πρώτους επισκέπτες της.

Στη χθεσινή εκδήλωση ο δημόσιος λόγος συναντήθηκε με τον ιδιωτικό, μια πρωτοποριακή στιγμή για τα ελληνικά δεδομένα σε ένα χώρο γεμάτο συμβολισμούς: στο εργοτάξιο της εισόδου Εθνικής Πινακοθήκης – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου, που σε λίγο καιρό θα μετατραπεί σε έναν σύγχρονο εντυπωσιακό χώρο υποδοχής με φόντο τη νέα πτέρυγα «Σταύρος Νιάρχος». Παρόντες στη χθεσινή εκδήλωση ανάμεσα σε άλλους ήταν ο απερχόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκοπής Παυλόπουλος και η σύζυγος του πρωθυπουργού Μαρέβα Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, οι προσπάθειες του ΙΣΝ δεν περιορίζονται σε έναν τομέα. Τουναντίον, διοχετεύονται σε ένα ευρύ φάσμα οργανισμών, θεσμών, δράσεων, σκοπών και ανθρώπων. Από το 1996 έως σήμερα το ΙΣΝ έχει διαθέσει για τον πολιτισμό 717.000.000 ευρώ για την υλοποίηση του ΚΠΙΣΝ και 95.000.000 για τις υπόλοιπες δωρεές στον πολιτισμό. Στο σύνολο των δωρεών αυτά τα 24 χρόνια παρουσίας έχουν υλοποιηθεί 243 δωρεές στην Κεντρική Ελλάδα και 190 στην υπόλοιπη ελληνική επικράτεια.

Αρχικά ο πρόεδρος του Ιδρύματος κ. Δρακόπουλος αναφέρθηκε στη μεγαλύτερη δωρεά του ΙΣΝ, στο ΚΠΙΣΝ, η κατασκευή του οποίου κράτησε επτά χρόνια. Ο διακεκριμένος Ιταλός αρχιτέκτονας Ρέντσο Πιάνο μίλησε για την έμπνευσή του «να κατασκευάσει ένα χώρο που οι πολίτες θα τον αισθάνονται δικό τους». Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε έρευνα του ΚΠΙΣΝ σχετικά με την ανταπόκριση του κοινού. Συγκεκριμένα, το 99% δηλώνουν εντυπωσιασμένοι από το έργο και τις παροχές του και το 62% εκφράζουν την επιθυμία τους να το επισκέπτονται τουλάχιστον μια φορά το μήνα το 2020.

Στη συζήτηση ακούστηκαν επίσης ιστορίες ανθρώπων που επηρεάζονται και εξελίσσονται μέσα από την παρουσία και υποστήριξη του ΙΣΝ. «Ο πολιτισμός δεν είναι μόνο οι συντελεστές και οι ιθύνοντες των οργανισμών, αλλά και οι άνθρωποι», υποστήριξε ο κ. Δρακόπουλος όταν μίλησε για τη μεγάλη δωρεά του ΙΣΝ στα μουσικά σχολεία της χώρας. Ανθρωποι σαν τον Κίμωνα, τον μαθητή του μουσικού σχολείου Παλλήνης ο οποίος, γράφοντας πριν από πέντε χρόνια τις εντυπώσεις του στο βιβλίο επισκεπτών, αποτέλεσε την αφορμή για να ξεκινήσει η μεγάλη δωρεά στα μουσικά σχολεία όλης της Ελλάδας. Ανάμεσα σε άλλες δράσεις – δωρεές αναφέρθηκαν το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, το πρώτο μη κρατικό μουσείο που έλαβε μόλις πριν λίγες ημέρες την κρατική πιστοποίηση, και το υπό κατασκευή Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης, το οποίο έχει αναλάβει ο Ιταλός αρχιτέκτονας Ρέντσο Πιάνο. Στη Λακωνία, όπως επισημάνθηκε, υπάρχουν ιδιαίτερες δράσεις που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της περιοχής. Πρόκειται για την ανέγερση της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής και Αγιογραφίας, καθώς και για την κατασκευή μουσείου ψηφιδωτών με σκοπό το καλοκαίρι να ανοίξει τις πόρτες του.

Ξεχωριστή στιγμή στη χθεσινή παρουσίαση ήταν η αναγέννηση της Βαμβακούς Λακωνίας, του τόπου καταγωγής του Σταύρου Νιάρχου. Πρόκειται για ένα χωριό που παρήκμασε όπως χιλιάδες άλλα χωριά της ελληνικής υπαίθρου. Το ΙΣΝ έβαλε τέλος στην ερήμωση του χωριού και με τη συμβολή πέντε νέων ανθρώπων με καταγωγή από τη Βαμβακού επήλθε η αναβίωσή της.

Η μεγάλη είδηση της χθεσινής εκδήλωσης είναι η έναρξη λειτουργίας του πολύπαθου ΕΜΣΤ. «Η μόνη πρωτεύουσα στον κόσμο που δεν έχει δικό της Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης είναι η Ελλάδα. Τα 3.000.000 ευρώ του ΙΣΝ ξεκλείδωσαν τα 44.000.000 ευρώ του έργου. Τον Σεπτέμβριο του 2019 προγραμματίσαμε τις εργασίες ώστε στις 24 Φεβρουαρίου να ξεκινήσει η λειτουργία του ΕΜΣΤ. Ο πρώτος μήνας λειτουργίας του θα είναι δοκιμαστικός, θα απευθύνεται κυρίως σε μαθητές και στη γειτονιά, για να εντοπίσουμε αν υπάρχουν παράπονα ή επισημάνσεις», τόνισε η κ. Μενδώνη, χαρακτηρίζοντας μάλιστα το ΕΜΣΤ ως «το Γεφύρι της Αρτας του σύγχρονου πολιτισμού». Αποκάλυψε επίσης ότι τον πρώτο μήνα λειτουργίας του μουσείου η είσοδος θα είναι ελεύθερη για όλους τους πολίτες.

Για τη μετάβαση στη νέα εποχή της Εθνικής Πινακοθήκης και Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου μίλησε η διευθύντρια Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα. «Το όραμα γίνεται πραγματικότητα. Τα 13.000.000 ευρώ του ΙΣΝ ξεκλείδωσαν την ολοκλήρωση του έργου», είπε μεταξύ άλλων η κ. Λαμπράκη-Πλάκα περιγράφοντας εν συντομία πώς θα είναι ο χώρος της υποδοχής του σύγχρονου και εξωστρεφούς μουσείου του αστικού ιστού. Η ημερομηνία της έναρξης λειτουργίας, στις 24 Μαρτίου 2021, δεν έχει επιλεχθεί τυχαία, καθώς παραπέμπει στον πυρήνα των έργων της Εθνικής Πινακοθήκης, εμπνευσμένων από την Ελληνική Επανάσταση.

Πηγή: eleftherostypos