Επιλογή Σελίδας

Σχολικές Μονάδες Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Διοργανωτής: Ίδρυμα Λαμπράκη Όμιλος για την Ιστορική Εκπαίδευση στην Ελλάδα (Ο.Ι.Ε.Ε.)

Ο στόχος της εκπαιδευτικής δράσης μπορεί να επιτευχθεί με την αξιοποίηση μεθοδολογικών εργαλείων της ιστορικής επιστήμης (τεκμήρια, αντικρουόμενες μαρτυρίες, πολυπρισματικές πηγές, διασταύρωση, αξιολόγηση, κατανόηση, ερμηνεία) έτσι ώστε να προσεγγίζουν κριτικά την πληροφορία και να αξιοποιούν γόνιμα την ιστορική γνώση στο δημόσιο λόγο.

Με αφορμή τον εορτασμό της επετείου 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, το Ίδρυμα Λαμπράκη πρόκειται να αναπτύξει σε συνεργασία με τον Όμιλο για την Ιστορική Εκπαίδευση στην Ελλάδα (Ο.Ι.Ε.Ε.) εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Το πρόγραμμα θα αξιοποιήσει τεχνικές της ρητορικής στην εκπαίδευση και θα αποτελείται από σειρά εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων αντιλογίας (debates) με αντικείμενο τη διαπραγμάτευση αμφισβητούμενων σημείων στη σχολική αφήγηση για την Επανάσταση του 1821.

Η θεματολογία των δράσεων αντιλογίας θα τροφοδοτηθεί από τα αποτελέσματα του διεθνούς συνεδρίου με τίτλο «Ελληνική Επανάσταση, Εκπαίδευση και Συλλογική Μνήμη – Μεταμορφώσεις της Σχολικής και της Δημόσιας Ιστορίας», που θα πραγματοποιήσoυν το Πάντειο Πανεπιστήμιο και το Ίδρυμα Λαμπράκη. Εκπαιδευτικοί που διδάσκουν το μάθημα της ιστορίας, οι οποίοι θα παρακολουθήσουν το συνέδριο, θα συμμετάσχουν σε μία πρώτη φάση δράσεων αντιλογίας, τις οποίες θα παρακολουθήσουν μαθητές. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν ανάλογες εκπαιδευτικές δραστηριότητες αντιλογίας μεταξύ μαθητών.  

Στόχος του προγράμματος αυτού είναι να ενισχυθεί μέσα από την ανάπτυξη της επιχειρηματολογίας που βασίζεται σε ιστορικά ερευνητικά τεκμήρια και επιστημονικές ερμηνείες η καλλιέργεια  της ιστορικής- κριτικής σκέψης και δημοκρατικής συνείδησης των μαθητών.

Επιστημονική Επιτροπή:

  • Βασιλείου Δημήτρης, MSc. Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία, Υποδιευθυντής Πειραματικού Γ.Ε.Λ. Αγ. Αναργύρων, αναπλ. μέλος Δ.Σ.  Ο.Ι.Ε.Ε.
  • Δεκατρή Ιωάννα, Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων, MSc. Διδακτική της Ιστορίας, Αντιπρόεδρος Ο.Ι.Ε.Ε.
  • Σακκά Βασιλική, Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου, Δρ. Ιστορίας και Εκπαίδευσης Ενηλίκων, Πρόεδρος Ο.Ι.Ε.Ε.

Πηγή: protovoulia21