Επιλογή Σελίδας

Τα πειράματα CMS, ATLAS και ALICE στο Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Σωματιδιακής Φυσικής (CERN) σε συνεργασία με το Perimeter Institute και με την υποστήριξη των ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών Research Infrastructure for Citizens in Europe (REINFORCE) και FRONTIERS διοργανώνουν για 5 η συνεχή χρονιά το καινοτόμο Θερινό Σχολείο με τίτλο «Παίζοντας με τα πρωτόνια» το οποίο απευθύνεται σε όλους τους μόνιμους και αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που εργάζονται στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα αλλά και σε αμιγή ελληνικά σχολεία του εξωτερικού και είναι δάσκαλοι ή καθηγητές θετικών επιστημών. Το Θερινό Σχολείο, το οποίο θα παρακολουθήσουν κατόπιν επιλογής 10 εκπαιδευτικοί, θα πραγματοποιηθεί από τις 24 έως 28 Αυγούστου 2020 στις εγκαταστάσεις του CERN στη Γενεύη της Ελβετίας.

Επισημαίνεται ότι όλα τα έξοδα (εισιτήρια, διαμονή και διατροφή) θα καλυφθούν από υποτροφίες που παρέχουν τα έργα REINFORCE και FRONTIERS.

Το Θερινό Σχολείο θα περιλαμβάνει διαλέξεις από μέλη της επιστημονικής κοινότητας του CERN και συνεργαζόμενων με αυτό πανεπιστημίων και ερευνητικών ινστιτούτων, επισκέψεις στις πειραματικές εγκαταστάσεις του Οργανισμού και κυρίως πολλά βιωματικά και διαδραστικά εργαστήρια όπου οι συμμετέχοντες δάσκαλοι θα έχουν την ευκαιρία να σχεδιάσουν πρωτότυπες και δημιουργικές εκπαιδευτικές δράσεις για τους μικρούς μαθητές τους με στόχο να αναπτύξουν το ενδιαφέρον τους για την έρευνα, την επιστημονική ανακάλυψη και την τεχνολογική καινοτομία.

Μετά από τέσσερα χρόνια εφαρμογής σε περισσότερα από 150 δημοτικά σχολεία στην Ελλάδα και στη Μ. Βρετανία, το πρόγραμμα, μέσω των εκπαιδευτικών που έχουν επιμορφωθεί στο CERN, έχει φέρει περίπου 9.000 μαθητές πιο κοντά στα επιστημονικά ερωτήματα και τις τεχνολογικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ερευνητές στο CERN, εξάπτοντας όχι μόνο την περιέργεια και το θαυμασμό των παιδιών για τη Φυσική αλλά ταυτόχρονα καλλιεργώντας βασικές δεξιότητες του 21ου αιώνα, όπως τη δημιουργικότητα, την κριτική σκέψη και την επικοινωνία, συμβάλλοντας έτσι στην προετοιμασία σκεπτόμενων, υπεύθυνων και ενεργών πολιτών. Η επιτυχία του προγράμματος, το οποίο οι ίδιοι οι συμμετέχοντες έχουν χαρακτηρίσει εμπνευσμένο και καινοτόμο, οφείλεται στην ικανότητά του να δημιουργεί συνέργειες φορέων και προσώπων με διάθεση να συνεισφέρουν ό,τι καλύτερο διαθέτουν.

Επίσης, η επιλογή του CERN να γίνει στην Ελλάδα η πρώτη συστηματική εφαρμογή δράσεων στις φυσικές επιστήμες στη δημοτική εκπαίδευση (με άξονα την έρευνα στη φυσική υψηλών ενεργειών και την κοσμολογία και τον ρόλο που μπορούν να παίξουν στην καλλιέργεια της δημιουργικότητας, της φαντασίας και του ενδιαφέροντος των μαθητών για τις επιστημονικές ανακαλύψεις) είναι και μια αναγνώριση του έργου των ελλήνων δασκάλων.

Η υποβολή αιτήσεων συμμετοχής στο Θερινό Σχολείο γίνεται αποκλειστικά και μόνο μέσω ηλεκτρονικής φόρμας. Οι ενδιαφερόμενοι/ες καλούνται να διαβάσουν προσεκτικά τους όρους και προϋποθέσεις συμμετοχής στο Θερινό Σχολείο πριν την συμπλήρωση της αίτησής τους. Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων είναι τα μεσάνυχτα (Ώρα Ανατολικής Ευρώπης) της 29ης Φεβρουαρίου 2020.

Συμπληρωματικές πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό

Πηγή: edu-gate.minedu