Επιλογή Σελίδας

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από τη Σχολή Νηπιαγωγών Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές της στο Wheelock College της Βοστώνης, όπου ειδικεύτηκε σε προγράμματα μουσείων για παιδιά προσχολικής ηλικίας. Το 1986 προσελήφθη στη Σχολή Μωραΐτη ως υπεύθυνη του προγράμματος Μουσειακής αγωγής των παιδιών του Νηπιαγωγείου, του οποίου τη διεύθυνση ανέλαβε το 2000. Γράφει βιβλία για παιδιά και είναι ιδρυτικό μέλος της αστικής, με κερδοσκοπικής εταιρείας Library4all. Είναι παντρεμένη και έχει τρία παιδιά. Στο Τελλόγλειο Ίδρυμα φιλοξενείται η έκθεση «Ένας αρκούδος μια φορά» όπου ουσιαστικά ζωντανεύει το βιβλίο της.

Η συγγραφέας Ελένη Γερουλάνου μιλά στην Μιλάντα Σαρικιαχίδου για την Κουλτουρόσουπα

Όταν ήσασταν παιδί, ποιο βιβλίο είχατε αγαπήσει πολύ και ποιον συγγραφέα;Ήμουν ένα παιδί που δεν διάβαζε και πολύ. Μου άρεσε περισσότερο να ασχολούμαι με τη φύση και να δημιουργώ με τα χέρια μου. Θυμάμαι όμως ότι διάβαζα μετά μανίας την Πολυάννα της Eleanor Porter και το ΜάλορυΤάουερ της Enid Blyton. 

Πείτε μας για ένα παιδικό βιβλίο που δεν έχετε γράψει εσείς και θα θέλατε να το είχατε γράψει.Θα ήθελα να έχω γράψει το «The museum of me» της Emma Lewis που πρόσφατα μεταφράστηκε στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πουά. Είναι ένα βιβλίο που ιδανικό για την εισαγωγή των μικρών παιδιών στον κόσμο των μουσείων. Η ιστορία ακολουθεί ένα μικρό κορίτσι σε ένα ταξίδι ανακάλυψης κατά τη διάρκεια του οποίου μαθαίνει τι είναι μουσείο και τι υπάρχει μέσα σε αυτό.  

Τι σας ώθησε να γράφετε παιδικά βιβλία;Η αγάπη μου για τα παιδιά και την τέχνη με έκανε να σκεφτώ να γράψω βιβλία που θα εισάγουν τα παιδιά στον κόσμο των μουσείων και των συλλογών. 

Πώς γεννήθηκε ο αρκούδος σας και ποια ήταν η πηγή έμπνευσης σας;Η φιλία του πατέρα μου με την Μαρία Αργυριάδη, συλλέκτρια, ερευνήτρια και δωρήτρια της συλλογής της στο Μουσείο Μπενάκη, ήταν η αφορμή να γνωρίσω την ιστορία του αγαπημένου της αρκούδου και να γράψω αυτό το παραμύθι. Ο αρκούδος για την Μαρία ήταν μοναδικός. Τον είχε βρει πεταμένο στα σκουπίδια και της έδωσε το έναυσμα για να δημιουργήσει τη συλλογή της, που είναι από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη. Για τον δε αρκούδο η Μαρία ήταν η οικογένειά του. Όταν μάλιστα τον αντίκρυσα για πρώτη φορά στη βιτρίνα του Μουσείου Μπενάκη Παιχνιδιών, μου έκλεισε πονηρά το μάτι και αυτό ήταν. Οι λέξεις άρχισαν να τρέχουν επάνω στο χαρτί όταν γύρισα στο σπίτι μου και γρήγορα η ιστορία του έγινε παραμύθι. Έτσι ο αρκούδος της Μαρίας έγινε και δικός μου, έγινε ο αρκούδος όλων μας τελικά. 

Το βιβλίο παρουσιάζει περισσότερα από 240 παιχνίδια από τη συλλογή της Μαρίας Αργυριάδη που βρίσκονται στο Μουσείο Μπενάκη Παιχνιδιών στο Παλαιό Φάληρο. Σε όλο το βιβλίο ο αρκούδος είναι ζωγραφιστός. Ζωντανεύει όταν πια έχει βρει την αγκαλιά που αναζητούσε και το καταφύγιό του μέσα στο Μουσείο. Στις σελίδες του βιβλίου οι φωτογραφίες των παιχνιδιών δένουν αρμονικά με την εικονογράφηση της Ίριδας Σαμαρτζή, που κεντάει με το ταλέντο της δισέλιδες εικόνες, δίνοντας ένα μοναδικό αποτέλεσμα. Το βιβλίο είναι μία συνέκδοση του Μουσείου Μπενάκη με τις εκδόσεις Πατάκη, που στόχο έχει να γνωρίσει στα παιδιά τους θησαυρούς του Μουσείου Μπενάκη Παιχνιδιών μέσα από την πορεία του αρκούδου προς το σπίτι του. 

Η Μαρία Αργυριάδη έφυγε από τη ζωή τον Νοέμβριο του 2018. Πρόλαβε να δει το Μουσείο ανοιχτό και γεμάτο παιδιά, γιόρτασε μαζί μας τα πρώτα του γενέθλια, πρόλαβε να δει και το βιβλίο της/μας. Μας άφησε γερή παρακαταθήκη για να πορευτούμε στο μέλλον.

Ποια η ευθύνη του συγγραφέα όταν γράφει ένα παιδικό βιβλίο;Να σέβεται τα παιδιά και να είναι αληθινός. Να τα οδηγεί σε πρωτότυπα μονοπάτια, να τους εξάπτει τη φαντασία με το κείμενό του. Κύριο μέλημα του συγγραφέα που απευθύνεται σε παιδιά πρέπει να είναι η χαρά της ανάγνωσης και όχι ο διδακτισμός. 

Πόσο σημαντική είναι η εικονογράφηση σε ένα παιδικό βιβλίο;Το μεγάλο στοίχημα ενός βιβλίου είναι να μιλάει ο συγγραφέας με τον εικονογράφο την ίδια γλώσσα, έτσι ώστε ο λόγος να αφηγείται την ιστορία αρμονικά μαζί με την εικόνα. 

Τα παιδιά διαβάζουν βιβλία σήμερα ή προτιμούν τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και τις εξωτερικές δραστηριότητες; Τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για να τα μυήσουμε στο μαγικό κόσμο των βιβλίων;Όλα χρειάζονται. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε τα παιδιά να αγαπήσουν το διάβασμα και να μπουν στον κόσμο των βιβλίων από νωρίς είναι να τους διαβάζουμε από μωρά, να διαβάζουμε μαζί τους, να υπάρχουν βιβλία παντού, να απολαμβάνουμε κι εμείς την ανάγνωση ενός παιδικού βιβλίου. Να σεβόμαστε τη στιγμή της ανάγνωσης και να τη μοιραζόμαστε χωρίς διακοπές και περισπασμούς. Να είναι η ανάγνωση δημιουργική, να εκμεταλλευόμαστε τις εικόνες για τον εμπλουτισμό της ιστορίας. Να φροντίζουμε να συναναστρέφονται τα παιδιά με ενεργούς αναγνώστες, να εξοικειώνονται με χώρους βιβλίων, όπως βιβλιοθήκες και βιβλιοπωλεία. Το διάβασμα ενός βιβλίου μαζί με το παιδί είναι ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλίσουμε ότι το ίδιο θα απολαμβάνει το διάβασμα και όταν μεγαλώσει. 

Στην πόλη μας από το Τελλόγλειο Ίδρυμα φιλοξενείται η έκθεση « Ένας αρκούδος μια φορά» όπου ουσιαστικά ζωντανεύει το βιβλίο σας. Πώς αισθάνεσθε γι’ αυτό;Αυτό που στήθηκε στο Τελλόγλειο Ίδρυμα δεν περιγράφεται με λέξεις. Ίσως θα έπρεπε να γράψω νέο λεξικό συναισθημάτων με αυτή την αφορμή! Όπως πήρε η Μαρία Αργυριάδη τον αρκούδο από το χέρι και ανέβηκαν την ξύλινη σκάλα του Πύργου των παιχνιδιών στο Φάληρο, έτσι και η ομάδα του Τελλογλείου Ιδρύματος τον πήραν από το χέρι και έστησαν, μαζί με 39 ακόμα παιχνίδια από τη συλλογή του Μουσείου Μπενάκη Παιχνιδιών, μία έκθεση γεμάτη αναμνήσεις. Νιώθω βαθιά συγκίνηση για την αγάπη που εισπράξαμε από την κυρία Αλεξάνδρα Βουτυρά, τη γενική γραμματέα του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος και την ακούραστη ομάδα της. 

Θα μπορούσατε να μας μιλήσετε για το Library4all;Το Library4all είναι μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2013, με σκοπό την ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας σε παιδιά σχολικής και προσχολικής ηλικίας, μέσω της υποστήριξης και της ενίσχυσης σχολικών βιβλιοθηκών με βιβλία. Ο ρόλος του είναι να λαμβάνει ενημέρωση για τις ανάγκες των σχολείων σε όλη την Ελλάδα και εν συνεχεία να τα βοηθά να δημιουργήσουν μία βιβλιοθήκη ή να διευρύνουν την υπάρχουσα συλλογή τους. Τα βιβλία που προσφέρουμε είναι καινούρια ή σε άριστη κατάσταση και προέρχονται από δωρεές ιδιωτών, σχολείων, εταιρειών, εκδοτών, συγγραφέων, εικονογράφων και άλλων μη κερδοσκοπικών φορέων. 

«Περισσότερα βιβλία για όλα τα παιδιά» είναι το βασικό σύνθημα και η κινητήρα δύναμη του Library4all. 

Από το 2013 μέχρι σήμερα, το Library4all έχει προσφέρει περισσότερα από 76.000 βιβλία σε 1.900 βιβλιοθήκες σχολείων στην Αττική και την περιφέρεια. Βιβλία έχουν ταξιδέψει στα ελληνικά σχολεία στην Ίμβρο, στην Κωνσταντινούπολη, στο Κατάρ, στην Τιφλίδα, στο Cambridge και στη Νέα Υόρκη. Επίσης έχουμε προσφέρει 100.000 βιβλία σε διάφορους φορείς σε όλη την Ελλάδα και 1.000 βιβλία σε επτά παιδιατρικά νοσοκομεία. Πρέπει να αναφερθεί ότι με το ξέσπασμα της προσφυγικής κρίσης, το Library4all φροντίζει και στέλνει ξενόγλωσσα βιβλία, κυρίως στην αγγλική και την αραβική γλώσσα, σε δομές φιλοξενίας προσφύγων και σε σχολεία που φοιτούν προσφυγόπουλα. 

Κάθε χρόνο το Library4all οργανώνει το bookwave, ένα κύμα βιβλίων. Με τη δράση αυτή, που πραγματοποιείται στο Μουσείο Μπενάκη στις αρχές Φεβρουαρίου και διαρκεί μια εβδομάδα, , συγκεντρώνουμε βιβλία μέσα από book drives που πραγματοποιούν κυρίως ιδιωτικά σχολεία και άλλοι ιδιωτικοί φορείς, με στόχο να καλύψουμε μεγαλύτερο αριθμό σχολείων στην Αττική και στην περιφέρεια σε σύντομο χρονικό διάστημα. Τα παιδιά των σχολείων φέρνουν στο bookwave τα βιβλία που έχουν συγκεντρώσει, μαθαίνουν για την αξία της προσφοράς και του εθελοντισμού και την ίδια στιγμή τα ίδια αυτά βιβλία φεύγουν για τα σχολεία που μας έχουν υποβάλλει αίτημα. 

Τέλος, μας ετοιμάζετε ένα νέο βιβλίο;Για την ώρα όχι. Έχω κάτι στο μυαλό μου, αλλά θα τα αφήσω λίγο ακόμα μέσα να ωριμάσει. Όταν δεν θα μπορώ να κοιμηθώ και να δουλέψω γιατί θα μπαίνει μπροστά μου, τότε θα είναι η ώρα να το μοιραστώ με όλους σας.

Πηγή: kulturosupa