Επιλογή Σελίδας

Η Αλεξάνδρα Αθανασίου μέχρι που τελείωσε τη Β΄ Λυκείου ήθελε να σπουδάσει Ιστορία-Αρχαιολογία. Εκείνο το καλοκαίρι διάβασε τη βιογραφία της Μαρί Κιουρί και τόσο πολύ γοητεύτηκε από την πρωτοπόρο επιστήμονα, που αποφάσισε να γίνει γιατρός.

Ο καθηγητής με τον οποίο ξεκίνησε προετοιμασία στη Φυσική και στη Χημεία είπε, χωρίς περιστροφές, στη μητέρα της: «Το παιδί σας δεν έχει καμιά ελπίδα». Κι όμως, η Αλεξάνδρα πέρασε στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, ειδικεύτηκε στην Ογκολογική Απεικόνιση στο Παρίσι και πλέον διευθύνει το Τμήμα Απεικόνισης Μαστού σε αθηναϊκό ιδιωτικό νοσοκομείο. «Δεν υπήρχε περίπτωση να μην κάνω αυτό που ονειρεύτηκα», λέει.

Αντίστοιχη επιμονή έδειξε η Μαρία Σταμέλου, που, μετά την αποφοίτησή της από την Ιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης και το αγροτικό της, θέλησε να κάνει ειδικότητα στη Νευρολογία στη Γερμανία. Η… συλλογή της μετράει απορριπτικές επιστολές από διάφορα νοσοκομεία. Δεν εγκατέλειψε όμως την προσπάθεια και έγινε δεκτή στην πανεπιστημιακή κλινική του Marburg. Σήμερα έχει θέση καθηγήτριας στο ίδιο γερμανικό πανεπιστήμιο και ταυτόχρονα είναι υπεύθυνη στο Τμήμα Πάρκινσον και Κινητικών Διαταραχών σε μεγάλο ιδιωτικό νοσοκομείο. «Κάθε δρόμος είναι σωστός γιατί έχει κάτι να μας διδάξει. Ακόμα κι αν χρειαστεί να αλλάξουμε πορεία γιατί θα συνειδητοποιήσουμε ότι αυτός ο δρόμος δεν είναι για μας», τονίζει.

Η Αλεξάνδρα και η Μαρία, μαζί με άλλες δεκαεπτά διακεκριμένες γυναίκες από διάφορα επιστημονικά πεδία, αφηγήθηκαν τις ιστορίες τους –με κάμποσα εμπόδια και ανατροπές– στις 150 μαθήτριες Γυμνασίου και Λυκείου που συμμετείχαν στην ημερίδα «Εμπνέοντας τις νέες γυναίκες στην επιστήμη», την οποία διοργάνωσαν το Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος και το Perimeter Institute του Καναδά, ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα έρευνας στη Φυσική.

Τα κορίτσια διψούσαν για συμβουλές. Κοινός τόπος στις ερωτήσεις τους; Η αγωνία για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, το βάρος των προσδοκιών των γονιών τους, η πίεση που αισθάνονται. Πίεση, μια λέξη που ακούστηκε πολλές φορές. Μαζί με την αποτυχία. «Κι αν αποτύχω; Αν δεν περάσω στο πανεπιστήμιο; Τι θα κάνω;» ρωτούσαν ξανά και ξανά οι μαθήτριες.

«Μακάρι να ήταν εδώ και οι γονείς τους, ελπίζω κάποιοι να μας παρακολούθησαν μέσω Διαδικτύου», σχολίαζε μετά το τέλος της ημερίδας η Ασημίνα Αρβανιτάκη, καθηγήτρια Θεωρητικής Φυσικής στο Perimeter. «Θα συνειδητοποιούσαν πόσο σημαντικό είναι όχι μόνο το να μιλούν στα παιδιά τους αλλά και το να τα ακούνε. Κυρίως αυτό».

Νωρίτερα, η Ασημίνα είχε μιλήσει στα κορίτσια για την αξία της αποτυχίας. «Να είστε έτοιμες να αποτύχετε», τους είχε πει. «Μόνο έτσι θα πετύχετε. Ξέρετε πόσο πολλά έχουμε μάθει στη Φυσική από τις αποτυχίες επιστημόνων οι οποίοι πρότειναν θεωρίες που ποτέ δεν επαληθεύθηκαν πειραματικά;».

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ – ΤΑΣΟΥΛΑ ΕΠΤΑΚΟΙΛΗ