“Όσον αφορά στο θέμα με την τριετία, τη διάκριση η οποία έγινε πριν από λίγο καιρό, νομίζω ότι μπορούμε να συζητήσουμε για το θέμα των αναπληρωτών”.
“Υπάρχει ένας ενεργός διάλογος τους τελευταίους μήνες με όλες τις ενώσεις, έτσι ώστε να δούμε ποια είναι τα σημεία τα οποία μπορούμε να βελτιώσουμε εμπράκτως, αλλά και με τη μέριμνά μας για την ειδική αγωγή και με τη μέριμνά μας για τα παιδιά με τις παράλληλες στηρίξεις, με τον σχολικό νοσηλευτή, με το ειδικό βοηθητικό προσωπικό, με τους διορισμούς, με τα τμήματα ένταξης στα σχολεία, με την ολοκλήρωση διαδικασιών και την πλήρη κάλυψη των αναγκών σε σχολεία της ειδικής αγωγής”.
Τα παραπάνω τόνισε η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, κατά τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή επίκαιρης ερώτησης του Βουλευτή Κρίτωνα Αρσένη, με θέμα: «Καμία πρόβλεψη στο σύστημα διορισμών των ΑμεΑ εκπαιδευτικών», και υπογράμμισε τα εξής:
- Με όλες α τις δράσεις του αντίστοιχου τμήματος σε συνδυασμό με την απαραίτητη συνέργεια με τους φορείς θα φτάσουμε σε ένα σημείο που τα άτομα με αναπηρία στην Ελλάδα θα έχουν ακριβώς τη θέση που τους αξίζει.
- Όσον αφορά στο θέμα με την τριετία, τη διάκριση η οποία έγινε πριν από λίγο καιρό, νομίζω ότι μπορούμε να συζητήσουμε για το θέμα των αναπληρωτών. Είμαστε θετικά διακείμενοι στο να το συζητήσουμε και είναι κάτι το οποίο μπορούμε να παρουσιάσουμε μετά από λίγο καιρό.
- Στην πρόσφατη τροπολογία για την τοποθέτηση των νεοδιόριστων υπάρχει η πρόταξη των ειδικών κατηγοριών πασχόντων από βαριές ασθένειες, μεταξύ των οποίων και άτομα με αναπηρία, με υψηλό ποσοστό αναπηρίας.
- Η μέριμνα για μοριοδότηση εκπαιδευτικών ατόμων με αναπηρία με πρόβλεψη και για αναπηρία άνω του 50% είναι σημαντική, ενώ μέχρι πρότινος το ποσοστό ήταν 67%.
- Προφανώς, μέσα στον νόμο ως Αξιωματική Αντιπολίτευση είχαμε στηλιτεύσει αδικίες και λάθη που υπήρχαν. Ως προς το κομμάτι, βέβαια, της μοριοδότησης, θα ήθελα να σας παραθέσω αυτό το οποίο ισχύει: Η μοριοδότηση ΑμεΑ και με το ισχύον καθεστώς -εννοώ τον νόμο τον οποίο αυτή τη στιγμή χρησιμοποιούμε και για τους διορισμούς και για τις προσλήψεις- ξεκινάει από το 50% της αναπηρίας και πάνω -ενώ μέχρι τώρα το 67% και πάνω τύγχανε κάποιου ευεργετήματος-, ενώ περιλαμβάνεται και τυχόν αναπηρία συζύγου, πέραν βέβαια της αναπηρίας τέκνου.
- Επίσης -και θα ήθελα να το σημειώσετε αυτό- αναφορικά με τις οριστικές τοποθετήσεις των νεοδιόριστων, σύμφωνα με το άρθρο 62 του ν. 4589, το οποίο όμως επικαιροποιήθηκε, τροποποιήθηκε πρόσφατα με τον ν.4653/2020, θα γίνουν αυτοί οι διορισμοί, με τα κριτήρια που αναφέρονται στο Προεδρικό Διάταγμα 50/1996.
- Στις τοποθετήσεις αυτές υφίσταται η πρόταξη των ειδικών κατηγοριών πασχόντων από συγκεκριμένες ασθένειες, όπως μεσογειακή αναιμία που χρήζει μεταγγίσεων αίματος, λευχαιμία, αιμορροφιλία, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια σε στάδιο αιμοκάθαρσης, AIDS, σκλήρυνση κατά πλάκας τετραπληγικής ή παραπληγικής μορφής, καρκίνο σε μεταστατικό στάδιο, νόσο του Crohn. Σε σχέση με την ερώτησή σας, θα ισχύει ποσοστό αναπηρίας 75% και πάνω, ανεξαρτήτως παθήσεως. Κατά συνέπεια, υπάρχει πρόταξη των εκπαιδευτικών.
Πηγή: esos.gr