Επιλογή Σελίδας

ΓΙΑΤΙ ξεκινάμε αυτή τη δράση

Ο ιός έχει ουσιαστικά καταργήσει το δικαίωμα χιλιάδων παιδιών και νέων στην εκπαίδευση. Δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε αυτό να περάσει! 

Τις τελευταίες ημέρες η ομάδα του Tipping Point δουλεύει μέρα-νύχτα για να εξασφαλίσει ότι τα 250 συνεργαζόμενα σχολεία, όχι απλά συνεχίζουν την εμπειρία τους μαζί μας, αλλά ενισχύουν περισσότερο το άνοιγμα των μαθητών τους στον κόσμο, όσο παράδοξο κι αν ακούγεται αυτό, μέσα από:

α) τις live τηλεδιασκέψεις με τους μέντορές μας [(i) lecture based instruction, ii) macro-learning, iii) synchronous εργαλεία],

β) την ασύγχρονη επικοινωνία μέσω της εφαρμογής μας σε Android και iOS [ i) inquiry based instruction, ii) micro-learning, iii) asynchronous εργαλεία], που αναπτύξαμε με τη συνεργαζόμενη ομάδα προγραμματιστών και designers, ακριβώς για τέτοιες περιστάσεις, και 

γ) την συμβουλευτική για χρήση άλλων διαδικτυακών εργαλείων και βέλτιστων πρακτικών που συλλέγουμε και αξιολογούμε, ως προς συγκεκριμένα κριτήρια που θεωρούμε απαραίτητα.

ΠΩΣ το κάνουμε

Η λογική μας είναι και πάντα ήταν να χρησιμοποιούμε συνδυαστικά και συνεργατικά τα καλύτερα εργαλεία που υπάρχουν “εκεί έξω” (βλ. περισσότερα στην παράγραφο “ΠΩΣ” παρακάτω).

Το βασικότερο είναι ότι στην προσπάθεια αυτή έχουμε στο πλευρό μας εκπαιδευτικούς που έχουν μετατρέψει την κρίση σε ευκαιρία, όσο κλισέ κι αν ακούγεται αυτό.

Ξεκινάμε λοιπόν με αυτό το “γράμμα” προς την εκπαιδευτική κοινότητα, την προσπάθεια να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να αναδείξουμε ό,τι έχει αποδειχθεί πως δουλεύει απλά και γρήγορα για τις τάξεις μας που τόσο έχουν ανάγκη για απλές και κατανοητές λύσεις και κατευθύνσεις.

Σε αυτή την προσπάθεια δημιουργήσαμε και ένα facebook group όπου μιλάμε για ψηφιακά εργαλεία, ξεκινάμε μοιράζοντας/προτείνοντας λύσεις που ικανοποιούν συγκεκριμένα κριτήρια, όπως:

α) Ελάχιστος χρόνος πρώτης εφαρμογής/δοκιμής (Close-to-zero setup time), 

β) Μικρός χρόνος εκμάθησης/ απλά στη χρήση (minimum learning curve/intuitive UI/UX)

γ) Ελάχιστα τεχνικά χαρακτηριστικά (π.χ. ό,τι ικανοποιείται με βασική σύνδεση, π.χ. προδιαγραφές σχολικού δικτύου, απλό smartphone)

δ) Κανένα οικονομικό κόστος για μαθητές/σπουδαστές δημόσιας εκπαίδευσης.

ΤΙ προτείνουμε (για αρχή)

Παρακάτω ξεκινάμε με τα πρώτα εργαλεία που θα θέλαμε να μοιραστούμε μαζί σας τα οποία μπορείτε να αξιοποιήσετε, προκειμένου να βοηθήσετε την τάξη σας να μεταβεί όσο γίνεται πιο ομαλά και εύκολα στον κόσμο της εξ αποστάσεως μάθησης:

Είδη εργαλείων και τρόποι που μπορείτε να υιοθετήσετε και να αξιοποιήσετε παράλληλα και υποστηρικτικά με το πρόγραμμα του Tipping Point:

a. Διδασκαλία βασισμένη στη διάλεξη οι εκπαιδευτικοί μεταδίδουν τη γνώση σύγχρονα ή ασύγχρονα – Lecture-based instruction teachers convey knowledge, synchronous or asynchronous) 

b. Διδασκαλία βασισμένη στη διερεύνηση (οι μαθητές οικοδομούν τις γνώσεις – Inquiry-based instruction (students construct knowledge) 

Υπάρχει πληθώρα εργαλείων που μπορείτε να αξιοποιήσετε, ωστόσο παραθέτουμε μια σύντομη λίστα για όσους κάνει τα πρώτα τους βήματα στον ψηφιακό κόσμο:

a. Διδασκαλία βασισμένη στη διάλεξη

Συγχρονισμένα:

No alt text provided for this image
  • Εργαλεία συνεργασίας: Προτείνουμε να χρησιμοποιείτε το Slack, προκειμένου να ενδυναμώσετε τους μαθητές σας να επικοινωνούν άμεσα μέσω γραπτών μηνυμάτων και επισύναψη εικόνων/βίντεο.

 Ασύγχρονα:

  • Υπάρχουν πολλά σημαντικά εργαλεία ασύγχρονης καταγραφής video: και για την περίπτωση αυτή, μπορεί να χρησιμοποιηθεί το Zoom.  

Σημείωση για όσους εκπαιδευτικούς ξεκινούν να δημιουργούν το δικό τους ψηφιακό περιεχόμενο και βιβλιοθήκη: Για να βιντεοσκοπήσετε την οθόνη σας, χρησιμοποιώντας το Zoom, ξεκινήστε μια κλήση με τον εαυτό σας και καταγράψτε την τηλεδιάσκεψη. Δεν είναι εφικτή η καταγραφή σε περίπτωση χρήσης της εφαρμογής Zoom σε iOS.

  • MOOCs (δωρεάν online μαθήματα: EdX, Coursera, Udemy), Khan Academy και βέβαια σε Ελληνικό περιεχόμενο, μπορείτε να δείτε τo Brainy & to mathesis.cup.gr με πληθώρα θεματικών που έχουν επιλέξει ο Στέφανος Τραχανάς και η ομάδα του, για μεγάλους, αλλά και μικρότερους μαθητές. Π.χ. μήπως είναι μια υπέροχη ευκαιρία να μάθετε για την προστασία δεδομένων και την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο στο υπέροχο παραμύθι-μάθημα του Δ.Γραμμένου και Α.Στρατάκη: “Ο GDPR και οι 40 κλέφτες”;

b. Διδασκαλία βασισμένη στη διερεύνηση (ερώτημα – Inquiry based instruction). 

Διαλέγοντας ανάμεσα σε μια τεράστια γκάμα, σας παραθέτουμε μια σύντομη λίστα διαδραστικών εργαλείων που μπορούν να φανούν ιδιαίτερα χρήσιμα για το εκπαιδευτικό σας έργο: 

  • Kahoot!: για περιορισμένο χρονικό διάστημα, η πλατφόρμα που βασίζεται στο παιχνίδι παρέχει δωρεάν πρόσβαση στην Premium έκδοση. Μπορείτε να δημιουργήσετε διασκεδαστικά παιχνίδια μάθησης που ονομάζονται Kahoots, μέσω των οποίων οι μαθητές σας μπορούν να παίξουν ζωντανά σαν “αντίπαλοι”, καθώς επίσης μπορούν να ολοκληρώσουν ένα κουίζ στο δικό τους ρυθμό.
  • Τα MOOCs που είδαμε παραπάνω μπορούν να συμπεριληφθούν και σε αυτή την κατηγορία!
  • Nearpod: Eύκολη δημιουργία ψηφιακού υλικού βασισμένου στη διάδραση.
  • Η Κοινωνική Συναισθηματική Μάθηση μπορεί επίσης να συνεχιστεί μέσω της εξ αποστάσεως μάθησης. Είναι σημαντικό να παρέχουμε στους μαθητές τρόπους για  να μοιράζονται και να επεξεργάζονται τα συναισθήματά τους, όσο βρίσκονται μακριά από το σχολείο κατά τη διάρκεια αυτής της αγχωτικής περιόδου. 

Ακολουθούν ενδεικτικά μερικές ιδέες: Χρησιμοποιώντας τις Google Forms, μπορείτε να δημιουργήσετε φόρμες όπου οι μαθητές θα μοιράζονται σε καθημερινή βάση τη διάθεσή (συναισθηματική κατάσταση) τους. Μέσω της φόρμας, οι μαθητές μπορούν ακόμη να ζητήσουν τηλεδιάσκεψη από τον καθηγητή τους, σε περίπτωση που χρειάζονται περαιτέρω υποστήριξη.

  • Καθώς ανά τον κόσμο κλείνουν τα σύνορα και τη θέση των ταξιδιών παίρνουν οι καραντίνες, το πρόγραμμα The Tipping Point δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές, μέσω της πλατφόρμας 100mentors, να συνδεθούν με 1.500+ ελληνόφωνους επαγγελματίες, επιστήμονες, στελέχη, ανθρώπους-πρότυπα ανά τον κόσμο, με σκοπό να διευρύνουν τους ορίζοντες και να ανακαλύψουν τα ενδιαφέροντά τους. 
  • Την ίδια στιγμή ασύγχρονα, μέσω της εφαρμογής σε iOS & Android μπορούν και οι εκπαιδευτικοί να δρουν ως μέντορες για ερωτήσεις των μαθητών τους έτσι ώστε να ενισχύσουν τη διδασκαλία με βάση το ερώτημα, αλλά και τη διάδραση της τάξης,  σε χρόνο που βολεύει τον καθένα, μαθητές και εκπαιδευτικούς. Έτσι κερδίζουμε τον πολύτιμο χρόνο της παράδοσης (lecture based learning) και επικεντρωνόμαστε στην τέχνη του ερωτήματος, ασύγχρονα, με τη δυνατότητα να βλέπουμε τις ερωτήσεις των συμμαθητών μας και τις απαντήσεις του εκπαιδευτικού, λες και είμαστε στην τάξη! 

Αυτή τη στιγμή, χρειάζεται περισσότερο από ποτέ όλοι μαζί να μειώσουμε το εκπαιδευτικό ρίσκο της κρίσης, αναδεικνύοντας και αξιοποιώντας στο έπακρο τη δυναμική της τεχνολογίας, για να δημιουργήσουμε νέες ευκαιρίες μάθησης και να υποστηρίξουμε τους νέους να συνεχίσουν το ταξίδι στη γνώση!

Πηγή: linkedin