Επιλογή Σελίδας

Η Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα μας μιλά για την τέχνη και την ιδεολογία στο νέο ελληνικό κράτος, από το Πρωτόκολλο του Λονδίνου (1832) μέχρι τη Γενιά του Τριάντα, ενώ η Ιωάννα Παπαντωνίου παρακολουθεί την εξέλιξη των γυναικείων και ανδρικών φορεσιών του ελλαδικού χώρου γύρω στον 18ο αιώνα, η οποία αποτέλεσε τη βάση για τις τοπικές φορεσιές στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και αλλού στα μέσα του 19ου αιώνα.

Ακόμη, όσο μένουμε σπίτι, ταξιδεύουμε μαθαίνοντας μέσα από μια περιήγηση σε έξι πόλεις με διεθνή πολιτισμική και αρχιτεκτονική σημασία, με τον καθηγητή Ανδρέα Γιακουμακάτο. Ταξιδεύουμε από τη Φλωρεντία, την πόλη της Αναγέννησης, στη σύγχρονη αρχιτεκτονική του Τόκιο, με στάσεις στη Ρώμη, το Μόναχο, την Αθήνα και το Σικάγο.

Τέχνη και Ιδεολογία στο Νέο Ελληνικό Κράτος

Η Ομότιμη Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης και Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης – Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα μιλά για την τέχνη και την ιδεολογία στο νέο ελληνικό κράτος.

Περισσότερα

Οι τοπικές φορεσιές στο γύρισμα του 19ου αιώνα

Η Ιωάννα Παπαντωνίου, Σκηνογράφος-Ενδυματολόγος, Ιστορικός του ενδύματος και Πρόεδρος του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος, ιχνηλατεί την εξέλιξη των τοπικών φορεσιών στον ελλαδικό χώρο, στο γύρισμα του 19ου αιώνα.

Περισσότερα

Ταξίδι σε 6 πόλεις: Έξι διαλέξεις για την αρχιτεκτονική

Μια περιήγηση στο πολεοδομικό, αρχιτεκτονικό και κοινωνικό περιβάλλον έξι πόλεων με διεθνή αρχιτεκτονική και πολιτισμική σημασία, από τον καθηγητή Ιστορίας, Κριτικής Ανάλυσης και Θεωρίας της Αρχιτεκτονικής Ανδρέα Γιακουμακάτο.

Περισσότερα

Το ψηφιακό περιεχόμενο το οποίο δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγραμματισμού εκδηλώσεων του ΚΠΙΣΝ εντάσσεται στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). 

Τον Φεβρουάριο 2017, με την ολοκλήρωση της κατασκευής του το ΙΣΝ παρέδωσε το ΚΠΙΣΝ στην Ελληνική Πολιτεία, και κατ’ επέκταση στην ελληνική κοινωνία, το νόμιμο ιδιοκτήτη του έργου. Παράλληλα, το ΙΣΝ ανακοίνωσε τη δέσμευσή του να συνεχίζει να υποστηρίζει έμπρακτα το ΚΠΙΣΝ για τα επόμενα πέντε χρόνια, με δωρεές ύψους έως €50 εκατομμυρίων για τη διοργάνωση δωρεάν εκδηλώσεων και την κάλυψη λειτουργικών εξόδων.