Επιλογή Σελίδας

Οι μέρες που βιώνουμε είναι πρωτόγνωρες και απαιτούν πειθαρχεία και υπομονή. Είναι μία πρόκληση για όλη την οικογένεια αλλά και μία ευκαιρία να ανακαλύψουν ξανά μικροί και μεγάλοι, τρόπους να περνάνε ποιοτικό και δημιουργικό χρόνο μέσα στο σπίτι, αλλά και κρυφά  ταλέντα. Αφήνοντας στην άκρη για λίγο την τηλεόραση, το κινητό και το tablet μπορούμε να απασχολήσουμε τα παιδιά με πολλούς διαφορετικούς, δημιουργικούς και ευφάνταστους τρόπους.

Α. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ

Τώρα που οι περισσότεροι περνάμε όλη την ημέρα με τα παιδιά μας είναι μία ευκαιρία να προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε τις διατροφικές τους συνήθειες μέσα από το παιχνίδι.

1. Μία πρώτη πολύ ενδιαφέρουσα δραστηριότητα είναι το παιχνίδι των αισθήσεων όπου μπορούν να συμμετέχουν γονείς και  παιδιά. Έχοντας βάλει από πριν σε μπολ διάφορα φρούτα, λαχανικά και άλλες στερεές τροφές που ξέρετε ότι δεν συμπαθούν ιδιαιτέρα τα παιδιά σας, αλλά και μερικές που τους αρέσουν πολύ.  Μπορείτε ανά ομάδες των δύο ατόμων (γονείς – παιδιά ή και ανάμεικτα) να δένετε τα μάτια σας με κάποιο μαντήλι ώστε να μην βλέπετε και να προσπαθήσετε με την όσφρηση, την αφή και την γεύση να καταλάβετε τι είναι αυτό που βρίσκεται μέσα στο μπολ. Όποια ομάδα βρει τα περισσότερα κερδίζει.

Με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά μέσα από το παιχνίδι μπαίνουν στη διαδικασία να δοκιμάσουν και να φάνε εν τέλει τροφές που μπορεί να μην συμπαθούν πάρα πολύ.

2. Ακόμα μία δημιουργική δραστηριότητα που σχετίζεται με τη διατροφή των παιδιών, είναι η δημιουργία έργων τέχνης με την τεχνική food art. Μπορείτε να επιλέξετε πίνακες από γνωστούς ζωγράφους ή ζωγράφους που αρέσουν στα παιδιά, με θέματα που να μπορούν να απεικονιστούν με τρόφιμα. Αφού τους δημιουργήσετε, μπορείτε να τους φωτογραφίσετε και στην συνέχεια να τους γευτείτε. Φροντίστε όλα τα υλικά που θα χρησιμοποιήσετε να είναι βρώσιμα και να υπάρχουν τρόφιμα που αρέσουν αλλά και άλλα που δεν αρέσουν πολύ στα παιδιά σας. Πρόκειται για μία δραστηριότητα που εντυπωσιάζει και κινητοποιεί τα παιδιά και μέσα από το παιχνίδι μαθαίνουν να τρώνε όλες τις τροφές. Μπορείτε να δείτε παρακάτω τρεις γνωστούς πίνακες να δημιουργούνται με την συγκεκριμένη τεχνική:

Δείτε ΕΔΩ το video για τον πίνακα Color Study – Squares with Concentric Circles Wassily Kandinsky, 1913

Δείτε ΕΔΩ το video για τον πίνακα Senecio Paul Klee, 1922

Δείτε ΕΔΩ το video για τον πίνακα Sunflowers Van Gogh, 1889

Β. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΦΕΡΝΟΥΝ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ

1. Μια πρώτη δραστηριότητα είναι η δημιουργία του timeline της οικογένειάς σας. Μπορείτε να δείτε όλοι μαζί φωτογραφίες από όταν ήσασταν παιδιά ή έφηβοι, φωτογραφίες του γάμου σας, φωτογραφίες από την γέννηση των παιδιών σας, αλλά και πρόσφατες φωτογραφίες. Στην συνέχεια μπορείτε να σκεφτείτε και να δημιουργήσετε το δικό σας timeline βάζοντας φωτογραφίες από σημαντικές στιγμές της ζωής σας και διακοσμώντας το όπως εσείς θέλετε. Μην ξεχάσετε να αφήσετε χώρο για να το συμπληρώνετε με το πέρασμα του χρόνου!

Πηγή φωτογραφίας ΕΔΩ

2. Αξιοποιώντας τις φωτογραφίες από τα άλμπουμ σας μπορείτε να παίξετε παγωμένες εικόνες. Επιλέγετε μερικές φωτογραφίες που σας αρέσουν και ανάλογα με τα άτομα που απεικονίζονται προσπαθείτε κάθε φορά, φορώντας τα κατάλληλα αξεσουάρ και παίρνοντας την αντίστοιχη πόζα, να αναπαραστήσετε την εικόνα. Όσοι δεν συμμετέχουν στην παγωμένη εικόνα μπορούν να φωτογραφίζουν τους υπόλοιπους.

3. Φτιάξτε το δικό σας ηλεκτρονικό παζλ χρησιμοποιώντας φωτογραφίες από οικογενειακές στιγμές. Το ακόλουθο site https://www.jigsawplanet.com/?rc=createpuzzle&ret=%2F είναι μια διαδικτυακή πλατφόρμα δημιουργίας ηλεκτρονικού παζλ. Ανεβάζετε τη φωτογραφία στην επιλογή browse. Επιλέγετε αριθμό και είδος κομματιών και πατάτε την επιλογή create. Στην συνέχεια μπορείτε να φτιάξετε το παζλ. Μπορείτε να επαναλάβετε την διαδικασία όσες φορές θέλετε και φυσικά και με άλλες εικόνες.

Γ. ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Τις ώρες που παραμένετε σπίτι μπορείτε να δημιουργήσετε για τα παιδιά αισθητηριακές δραστηριότητες οι οποίες τα ενθουσιάζουν και ταυτόχρονα συμβάλλουν και στην ανάπτυξη τους.

1. Χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο ταψί ή μία μεγάλη λεκάνη μπορείτε να δημιουργήσετε στο σπίτι ένα sensory box. Χωρίζετε αν θέλετε το ταψί ή την λεκάνη σε μέρη όπως στην εικόνα παρακάτω και σε κάθε ένα από αυτά βάζετε μέσα διάφορα υλικά με διαφορετικές υφές. Στην συνέχεια μπορείτε να επεξεργαστείτε τις διαφορετικές υφές με τα παιδιά και να συζητήσετε σχετικά με τις διαφορές που έχουν τα υλικά, ποια υφή τους αρέσει περισσότερο και γιατί, ποιες μοιάζουν μεταξύ τους και αν υπάρχουν υλικά που βλέποντας τα πιστεύετε ότι θα έχουν άλλη υφή από αυτή που εν τέλη έχουν. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να αγγίξετε τα υλικά αυτά με διαφορετικά μέρη του σώματος και όχι μόνο με τα χέρια, όπως τα πόδια, τον αγκώνα, την μύτη και συζητήσετε για την αίσθηση που σας προκαλούν.

Πηγή φωτογραφίας ΕΔΩ

2. Χρησιμοποιώντας το sensory box μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα εκπαιδευτικό εργαλείο για παιδιά προσχολικής ηλικίας, βάζοντας μέσα αλεύρι ή ζάχαρη. Γράψτε γράμματα και αριθμούς και σχεδιάστε σχήματα σε χαρτί Α4, ώστε να τα βλέπουν τα παιδιά και ζητήστε τους να σχεδιάσουν με το δάχτυλο τους αυτό που θα βλέπουν. 

Πηγή φωτογραφίας ΕΔΩ

3. Τα μπαλάκια κατά του στρες είναι μία κατασκευή αρκετά δημιουργική και χρήσιμη, ειδικά τώρα που τα παιδιά δεν μπορούν να διοχετεύσουν και να εκτονώσουν την ενέργεια τους σε δραστηριότητες εκτός του σπιτιού, καθώς μέσα από την αίσθηση της αφής και λόγω της φύσης του συγκεκριμένου αντικειμένου, καταφέρνουν να ηρεμούν και να διαχειρίζονται έντονα συναισθήματα.  

Χρησιμοποιώντας μπαλόνια και αλεύρι κατασκευάζουμε τα δικά μας μπαλάκια κατά του στρες . Δείτε ΕΔΩ το video που παρουσιάζει τον τρόπο με τον οποίο μπορείτε να  φτιάξετε την παραπάνω κατασκευή.

4. Το μονοπάτι των αισθήσεων είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα δραστηριότητα για όλη την οικογένεια. Τοποθετείτε στο πάτωμα διάφορα αντικείμενα που έχουν διαφορετική μεταξύ τους υφή και περπατάτε πάνω τους. Εναλλακτικά μπορεί να γίνει και με κλειστά μάτια, προκειμένου να προσπαθήσετε να καταλάβετε τι αντικείμενο είναι αυτό που πατάτε.

Πηγή φωτογραφίας ΕΔΩ

5. Με την τεχνική του sand animation γονείς και παιδιά μπορούν να πειραματιστούν μέσω της αίσθησης της αφής με ένα πολύ διαφορετικό είδος τέχνης. Χρειάζεστε μία μεγάλη λεκάνη ή ένα ταψί, αλεύρι ή ζάχαρη. Μπορείτε να επιλέξετε πίνακες των ζωγράφων Klee, Kandinsky, Picasso, Matisse, Mondrian, καθώς πολλοί από αυτούς αποτελούνται από γεωμετρικά σχήματα που είναι εύκολα στην αναπαράσταση. Αφού δείτε το video ΕΔΩ μπορείτε να προσπαθήσετε να φτιάξτε τον πίνακα που έχετε επιλέξει με αυτή την τεχνική.

Δ. ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Το ότι πρέπει να μείνουμε σπίτι δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να «ταξιδέψουμε» σε άλλες χώρες και να τις γνωρίσουμε. Επιλέξτε μερικές χώρες τις οποίες θα θέλατε να επισκεφτείτε όλοι μαζί. Κάθε  εβδομάδα ή κάθε ημέρα της εβδομάδας μπορείτε να την αφιερώσετε σε κάθε μια από τις χώρες που επιλέξατε, ανάλογα με το πόσο θέλετε να κρατήσει. Μπορείτε να ψάξετε με τα παιδιά πληροφορίες για τη χώρα, να δείτε ένα ντοκιμαντέρ για αυτή, το οποίο μπορείτε να βρείτε στο διαδίκτυο, να παίξετε παιχνίδια από εκείνη τη χώρα, να μαγειρέψετε ένα φαγητό, να δείτε μία ταινία στη γλώσσα της χώρας, και να ακούσετε τη μουσική που ακούνε εκεί. Μπορείτε να κρατάτε σημειώσεις και φωτογραφίες από όλες αυτές τις δραστηριότητες και να φτιάξετε τον δικό σας ταξιδιωτικό οδηγό/άλμπουμ με όσα μάθατε και είδατε.

Ε. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Ακόμα ένα δημιουργικός τρόπος για να περάσετε ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά, είναι η ενασχόληση με πειράματα. Η συγκεκριμένη δραστηριότητα πέρα από το ότι κινητοποιεί τα παιδιά καθώς τους εξάρει την περιέργεια, έχει και παιδαγωγικό χαρακτήρα διότι μέσα από το παιχνίδι, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με δύσκολες έννοιες και φαινόμενα της φυσικής και της χημείας, τα οποία κατανοούν καλύτερα, καθώς η όλη διαδικασία είναι βιωματική. Θα βρείτε ΕΔΩ μερικά πολύ ενδιαφέροντα πειράματα με νερό, μέσα από τα οποία θα διασκεδάσει και θα αποκτήσει γνώσεις όλη η οικογένεια.

ΣΤ. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΛΕΠΤΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Η λεπτή κινητικότητα, η συγκέντρωση και η μνήμη είναι πολύ σημαντικές δεξιότητες για τα παιδιά. Ένας πολύ ευφάνταστος και δημιουργικός τρόπος για να τις αναπτύξουν είναι η τέχνη του Οριγκάμι. Αρχικά, μπορείτε να παρακολουθήσετε εσείς πρώτα, το βίντεο με ένα εύκολο Οριγκάμι και εν συνεχεία να το δείξετε στο παιδιά  βήμα – βήμα ή να βρείτε ένα εύκολο βίντεο και να το ακολουθείτε μαζί .

Δείτε ΕΔΩ το video

Ζ. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΑΔΡΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Ιδιαίτερα σημαντικά είναι και τα κινητικά παιχνίδια καθώς αναπτύσσεται η αδρή κινητικότητα των παιδιών.

1. Μπορείτε να δημιουργήσετε μέσα στο σπίτι μία διαδρομή με εμπόδια και δοκιμασίες για τα παιδιά αλλά και για εσάς αντίστοιχα. Θα πρέπει να μεταφέρετε κατά την διαδρομή ένα αντικείμενο μαζί σας χωρίς να σας πέσει ή να το χάσετε. Όποιος φτάσει στο τέλος πρώτος με το αντικείμενο κερδίζει.

Πηγή φωτογραφίας ΕΔΩ

Πηγή φωτογραφίας ΕΔΩ

2. Δημιουργήστε έναν στόχο από κολλητική ταινία που να θυμίζει ιστό αράχνης, χωριστείτε σε ομάδες (γονείς – παιδιά ή και ανάμεικτα) και προσπαθήστε από απόσταση  πετώντας ελαφριά αντικείμενα να πετύχετε τον στόχο.

Πηγή φωτογραφίας ΕΔΩ

3. Αν υπάρχει εξωτερικός χώρος στο σπίτι, βεράντα ή αυλή, μπορείτε να κάνετε την παρακάτω δραστηριότητα με τα παιδιά σας. Τοποθετείστε ένα χαρτί έτσι ώστε να στέκεται όρθιο. Γεμίζετε μπαλόνια με χρώμα και τα κολλάτε πάνω στο χαρτί με τρόπο ώστε να μπορείτε να τα αφαιρέσετε μετά. Στέκεστε σε απόσταση από το χαρτί με τα μπαλόνια και προσπαθείτε να τα σκάσετε χρησιμοποιώντας βελάκια ή κάποιο αντίστοιχο αντικείμενο. Εναλλακτικά, μπορεί να γίνει τοποθετώντας το χαρτί με τα μπαλόνια στο έδαφος ή κάνοντας μία μικρή τρύπα στο μπαλόνι με το χρώμα και πιέζοντας το, πάνω από το χαρτί, για να βγάλει χρώμα όπως στο video ΕΔΩ. Το αποτέλεσμα μοιάζει πολύ με την τεχνική του Dripping του Jackson Pollock. Μπορείτε να δείξετε πίνακες του στα παιδιά και να συζητήστε για αυτούς και για τους τίτλους που τους έδινε και στη συνέχεια να τα παρακινήσετε να δώσουν έναν τίτλο στο δικό τους έργο.

Πηγή φωτογραφίας  ΕΔΩ

Πηγή φωτογραφίας  ΕΔΩ

Οι δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε με τα παιδιά σας είναι αναρίθμητες και το διαδίκτυο προσφέρει ένα μεγάλο φάσμα προτάσεων, τις οποίες μπορείτε να προσαρμόσετε ανάλογα με τις συνθήκες του σπιτιού, τα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες του παιδιού σας. Γίνετε ευρηματικοί και ευέλικτοι, ώστε να το απολαύσετε κι εσείς και τα παιδιά σας.

Ξανθοπούλου Μαρία

Επιστημονική συνεργάτις του Ιδρύματος Λαμπράκη, Ιδρύτρια της εταιρείας “Παίδων Πολιτεία”, Εκπαιδευτικός