Δεν θα μπορούσε να μην είναι στη λίστα και η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας.
Οι βιβλιόφιλοι είναι μια ειδική κατηγορία ταξιδιωτών. Στα μέρη που επισκέπτονται κάνουν οπωσδήποτε δύο πράγματα: αγοράζουν βιβλία -ακόμα κι αν δεν ξέρουν καν τη γλώσσα της χώρας στην οποία έχουν πάει- κι ανακαλύπτουν τις βιβλιοθήκες που υπάρχουν σε κοντινή ακτίνα. Σε αρκετές περιπτώσεις αποτελούν αρχιτεκτονικά αριστουργήματα και βρίσκονται και στις λίστες με τα αξιοθέατα του κάθε προορισμού.
Παρακάτω σου έχουμε μερικές ιδέες που αξίζουν να τις προσθέσεις στη λίστα σου είτε για να πας όταν τελειώσει για τα καλά η πανδημία είτε για να τις χαζέψεις από το διαδίκτυο.
1. Kansas City Library, Μισούρι
Το κτίριο στέγαζε αρχικά μία τράπεζα του Κάνσας -από το 1906- και στη συνέχεια έμεινε για αρκετά χρόνια κλειστό. Η βιβλιοθήκη Εγκαινιάστηκε στις 12 Απριλίου 2004. Μπαίνοντας στο εσωτερικό της θα νιώσεις ότι βλέπεις μπροστά του ένα τεράστιο ράφι με εκατομμύρια τίτλους βιβλίων.
2. Biblioteca Vasconcelos, Μεξικό
Θυμίζει περισσότερο ένα χώρο μαζικής αποθήκευσης βιβλίων παρά βιβλιοθήκη. Η διαρρύθμισή της εσωτερικά σού δημιουργεί την αίσθηση ότι μπαίνεις σε ένα λαβύρινθο. Εξωτερικά, έχει 6,5 στρέμματα κήπου με ενδημικά φυτά του Μεξικό.
3. Stuttgart City Library, Γερμανία
Άνοιξε το 2011 και είναι η 9η δημόσια βιβλιοθήκη που σχεδίασε η ομάδα του αρχιτέκτονα Eun Young Yi (Yi Architects). Το χαρακτηριστικό της είναι ότι στο εσωτερικό επικρατεί το λευκό χρώμα. Μπαίνοντας σε αυτό το πολιτιστικό κέντρο της Στουτγκάρδης νιώθεις να σε πλημμυρίζει το φως και από τις 4 πλευρές του.
4. Biblioteca Sandro Penna, Ιταλία
Σε μια χώρα που φημίζεται για την κλασική αρχιτεκτονική και τα ιστορικά κτίρια η βιβλιοθήκη της Περούτζια ξεχωρίζει για την μοντέρνα αισθητική της. Χτίστηκε το 2004 και πήρε το όνομά της από τον ντόπιο ποιητή και την χαρακτηρίζει το ροζ γυαλί περιμετρικά στο κυκλικό κτίριο.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι η πρωτεύουσα της Ούμπρια, όπως και πολλές ακόμα ιταλικές πόλεις, μετρά πολλά κρούσματα σε αυτή την πανδημία αλλά ευχόμαστε ότι σύντομα οι κάτοικοί της θα μπορούν να επισκεφτούν και πάλι μέρη όπως αυτό.
5. Beach Library, Βουλγαρία
Σίγουρα είναι εκτός εποχής αλλά το καλοκαίρι μοιάζει το ιδανικό μέρος για να διαβάσεις το βιβλίο σου αν βρίσκεσαι στην πόλη της Αλμπένα. Τα αδιάβροχα λευκά της ράφια έχουν φόντο τη θάλασσα και περιέχουν 6.000 βιβλία σε 15 διαφορετικές γλώσσες. Απευθύνεται σε όλους τους τουρίστες -αλλά και τους ντόπιους- που θέλουν να κάνουν την ηλιοθεραπεία τους διαβάζοντας.
6. The Camel Library Service, Κένυα
Για να ανεβάσει το ποσοστό ανάγνωσης λογοτεχνίας στην Βορειοανατολική επαρχία, η κυβέρνηση δημιούργησε μια κινητή βιβλιοθήκη όπου 9 καμήλες φέρνουν βιβλία στα χωριά. Η βιβλιοθήκη ταξιδεύει 4 μέρες τη βδομάδα καλύπτοντας μεγάλο μέρος της περιοχής. Πρόσφατα, έδωσαν έμφαση στα παιδικά βιβλία και σχεδιάζουν, έχοντας περισσότερους πόρους, να αυξήσουν και το εύρος της απόστασης και τους τίτλους των βιβλίων.
7. Bishan Library, Σιγκαπούρη
Χτίστηκε το 2006 και η αρχιτεκτονική της παραπέμπει σε ένα δεντρόσπιτο. Οι αναγνώστες έχουν το δικό τους χώρο σε γυάλινες χρωματιστές προεξοχές του κτιρίου ενώ στο υπόγειο υπάρχει άπλετος χώρος για τα παιδιά.
8. Seikei University Library, Ιαπωνία
Οι βιβλιοθήκες είναι μέρη που επικρατεί ησυχία αλλά η συγκεκριμένη ενθαρρύνει τις συζητήσεις. Την διαστημική βιβλιοθήκη με τις ηχομονωμένες κυψέλες σχεδίασε ο βραβευμένος με Pritzker, Shigeru Ban. Προσφέρεται για όσους πολίτες του Τόκιο θέλουν να μελετήσουν χωρίς περισπασμούς αλλά και για ομάδες μελέτης που θέλουν να κάνουν συζητήσεις.
9. Macquarie University Library, Αυστραλία
Το κτίριο φτιάχτηκε από ανακυκλώσιμα υλικά, έχει μια πράσινη οροφή και είναι εμπνευσμένη από το δέντρο του ευκάλυπτου. Έχει όμως κι έναν μοντέρνο μηχανισμό αφού ρομποτικοί γερανοί φέρνουν τα βιβλία μπροστά σου. Είναι ένα έργο τέχνης για το Σίδνεϊ.
10. Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, ΚΠΙΣΝ
Φιλοξενείται πλέον στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Η μεταφορά των συλλογών από τα δύο κτίρια της Βιβλιοθήκης (το ιστορικό Βαλλιάνειο και το κτίριο του Βοτανικού), που καθόλου εύκολη διαδικασία δεν ήταν, ολοκληρώθηκε με επιτυχία τον Απρίλιο του 2018.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι με σύνθημα το “ΜένουμεΣπίτι #ΔιαβάζουμεΑπόΤοΣπιτι η Εθνική Βιβλιοθήκη μας καλεί να αξιοποιήσουμε ποιοτικά και ψυχαγωγικά τον χρόνο που μας και να περιηγηθούμε στη μεγάλη, διαδικτυακή συλλογή της, στα 2.500 βιβλία που διαθέτει στο ηλεκτρονικό αναγνωστήριο της. Μπορείς να αναζητήσεις το αγαπημένο σου βιβλίο ΕΔΩ.
Πηγή: marieclaire