Επιλογή Σελίδας

Το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία είναι ένα ζήτημα που απασχολεί τις οικογένειες εν μέσω κορωνοϊού. Όλα θα κριθούν τις επόμενες μέρες με κομβικές ημερομηνίες να είναι δύο για την τελική λήψη απόφασης: Η 27η Απριλίου και η 4η Μαΐου.

Μια από τις πρώτες κινήσεις όταν ξέσπασε η πανδημία ήταν να κλείσουν τα σχολεία και όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Μέχρι σήμερα παραμένουν κλειστά και η λειτουργία τους έχει αντικατασταθεί από την διδασκαλία εξ αποστάσεως. Από τη στιγμή που το πλάνο περιλαμβάνει σταδιακή χαλάρωση των μέτρων το άνοιγμα των σχολείο δεν είναι τόσο μακριά.

Για την ώρα δεν έχει γίνει κάποια ανακοίνωση και το αρχικό πλάνο ανέφερε ότι τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά μέχρι και τις 10 Μαΐου. Ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι η σταδιακή επιστροφή ορισμένων μαθητών στα θρανία μέσα στον επόμενο μήνα.

Συγκεκριμένα εξετάζεται η επαναλειτουργία των σχολείων μόνο για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου, και υποψήφιους των Πανελλήνιων Εξετάσεων , αλλά και η θέσπιση κανόνων απόστασης ανάμεσα τόσο στα θρανία, όσο και τους μαθητές.

Πρωϊνά – απογευματινά τμήματα
Ένα άλλο σενάριο που υπάρχει προβλέπει δημιουργία πρωινών και απογευματινών τμημάτων, προκειμένου οι μαθητές κάθε τάξης να «χωριστούν» στα δύο. 

Πρόκειται για ένα πλάνο που εφαρμόζεται στο εξωτερικό, όπως και το σχέδιο να πηγαίνουν οι μισοί μαθητές ανά βδομάδα στο σχολείο.

Ένα πρώτο γενικό πλαίσιο του σχεδίου σταδιακής χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Η αρχή της χαλάρωσης θα γίνει από τη Δικαιοσύνη και θα ακολουθήσουν κάποιοι τομείς της οικονομικής δραστηριότητας και ενδεχομένως τα σχολεία. Στόχος είναι το σχέδιο στο σύνολό του να παρουσιαστεί στις αρχές της επόμενες εβδομάδας, ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν ακριβώς τι τους περιμένει. Τις ανακοινώσεις θα κάνει ο πρωθυπουργός στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, έχει υπογραμμίσει ότι οι Πανελλήνιες θα ξεκινήσουν εντός του καλοκαιριού, αποκλείοντας το σενάριο αναβολής για το προσεχές φθινόπωρο.Υπενθυμίζεται ότι η εξεταστέα ύλη, κατόπιν απόφασης του υπουργείου Παιδείας, έχει περιοριστεί σημαντικά – έως και άνω του 20% ανά μάθημα – καθώς περιλαμβάνει μόνο όσα έχουν διδαχθεί οι μαθητές εντός των σχολικών αιθουσών.

Κεραμέως: Ακούμε τους ειδικούς
Σύμφωνα με τις πληροφορίες η εισήγηση του Ηλία Μόσιαλου είναι να μην ανοίξουν τα σχολεία, εκτός της τρίτης Λυκείου για ορισμένα προκαταρκτικά μαθήματα ενόψει των πανελλαδικών, υπάρχουν όμως και διαφορετικές απόψεις, οπότε αναμένεται με ενδιαφέρον η λήψη των σχετικών αποφάσεων.

«Τα στοιχεία είναι αισιόδοξα. Οι ειδικοί αναλύουν τα δεδομένα για να δούμε κατά πόσο έχουν αποδώσει τα σκληρά μέτρα. Θα περιμένουμε την ανάλυση των δεδομένων και θα ακούσουμε τους ειδικούς. Αυτοί θα μας κατευθυνθούν και για το άνοιγμα των σχολείων» τόνισε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, μιλώντας το πρωί στον Σκάϊ.

Η υπουργός τόνισε ότι θα επανέλθουμε σταδιακά σε μία νέα πραγματικότητα- «η καθημερινότητά μας θα είναι διαφορετική, αυτό θα ισχύσει και για τα σχολεία». Οι πανελλαδικές, πρόσθεσε, είναι προτεραιότητά μας . «Επιδίωξή μας είναι να ξεκινήσουν μέσα στον Ιούνιο και να ολοκληρωθούν έως τα μέσα Ιουλίου». Εδώ και πολλές εβδομάδες, σημείωσε η υπουργός Παιδείας, «έχουμε καταστρώσει διάφορα σχέδια».

«Το προσεχές διάστημα θα είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ανακοινώσεις για τη λειτουργία των σχολείων. Πρώτη προτεραιότητά μας είναι η δημόσια υγεία και στα σχολεία» επισήμανε.

Δεν θέλουμε σχολεία – εστίες μεταφοράς του ιού
Για το άνοιγμα των σχολείων το ζήτημα είναι πολύ παραγοντικό. Χαρακτηριστικά είναι όσα ανέφερε προ ημερών ο Σωτήρης Τσιόδρας:

«Στα σχολεία νομίζω το σημαντικότερο που θα τηρηθεί, όταν ανοίξουν, θα είναι οι κανόνες υγιεινής και φυσικά η φυσική απόσταση και στα σχολεία.

Θεωρώ λοιπόν ότι θα πρέπει να περιμένουμε ακόμα περισσότερα επιστημονικά δεδομένα για να πούμε με ακρίβεια το ρόλο των παιδιών στη μετάδοση αυτής της επιδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Δεν έχουμε αυτή τη στιγμή δεδομένα που το υποστηρίζουν.

Σίγουρα τα μικρά παιδιά δεν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και αυτό δίνει μια άνεση στις περισσότερες χώρες να ανοίγουν την κοινωνία από τα μικρά παιδιά και τις οικογένειές τους, κατά τεκμήριο νέοι άνθρωποι. Και νομίζω αυτό είναι στις σκέψεις όλων μας, και εμάς που σχεδιάζουμε σαν επιστήμονες το πώς μπορεί να γίνει μια τέτοια επιστροφή, σε συνεργασία με την Πολιτεία, και ότι αυτή η επιστροφή θα πρέπει να αφορά κατά τεκμήριο ανθρώπους που ανήκουν στις λιγότερο ευπαθείς ομάδες.

Και πάλι όμως εδώ να τονίσω ότι όλα εξαρτώνται από την διασπορά του ιού στην κοινότητα, από το πόσο μας πιέζει το σύστημα υγείας μας και φυσικά δεν θέλουμε να λειτουργήσουν τα σχολεία σαν εστίες μεταφοράς του ιού, έτσι;».

Για τις χώρες που ανοίγουν τα σχολεία ο κ. Τσιόδρας είπε πριν δύο 24ωρα: «Όλα αυτά είναι σε συνάρτηση μεταξύ τους, τα μέτρα υγιεινής, η απόσταση, οι ευπαθείς ομάδες, η αντοχή του συστήματος υγείας. Είναι πολλές παράμετροι μαζί που τις παίρνουμε όλες υπ’ όψιν.

Σε κάποιες χώρες αφορούν τομείς της οικονομίας, όπως οι κατασκευές, σε άλλες, όπως η Δανία η οποία μείωσε το Ρ0 κάτω από το 1, στο 0,6, ανοίγουν σταδιακά τα σχολεία και ειδικά αυτά που φιλοξενούν μικρότερα παιδιά, αλλά με πάρα πολύ αυστηρούς κανόνες. Μέτρα υγιεινής, αποστάσεις, μέγιστο αριθμό παιδιών ανά τάξη, κυλιόμενα διαλείμματα, πολύ πλύσιμο των χεριών.

Δεν επιτρέπεται να είναι πάνω από δυο παιδιά μαζί, πάνω από πέντε στο διάλειμμα. Καταλαβαίνετε πόσο δύσκολα είναι κάποια από αυτά».

Πηγή: iefimerida