Δεν θα χαθεί το εξάμηνο – δύο τα σενάρια για τη διεξαγωγή της εξεταστικής
Προχωράει η κατασκευή νέων εστιών στην Κομοτηνή – δέσμευση για μη καταβολή ενοικίων
Εν αναμονή της οδηγίας του Υπουργείου Παιδείας για τον τρόπο με τον οποίο θα διενεργηθούν οι θερινές εξετάσεις βρίσκεται το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Τα ενδεχόμενα είναι δύο και τα έκανε γνωστά σε live συνέντευξη στον «Χ» η αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας Δ.Π.Θ. Ζωή Γαβριηλίδου:
«Μένει να δούμε ποιος τρόπος θα υιοθετηθεί για την εξέταση, εάν τελικά θ’ ανοίξουμε δηλαδή θα έρθουν δια ζώσης οι φοιτητές και θα τηρούμε μεγάλες αποστάσεις ασφαλείας, ή αν θα υιοθετήσουμε άλλους ηλεκτρονικούς τρόπους εξέτασης.
Περιμένουμε οδηγία από το Υπουργείο, αλλά είμαστε έτοιμοι για όλα τα σενάρια». Πάντως, η πληροφορία που έκανε γνωστή η ίδια είναι πως από 1η Ιουνίου αναμένεται ν’ ανοίξουν τα ιδρύματα, για να ολοκληρωθούν τα μαθήματα για τα οποία απαιτείται η φυσική παρουσία των φοιτητών, αλλά κάτι τέτοιο θα γίνει γνωστό αρμοδίως από το Υπουργείο. Η κα Γαβριηλίδου διευκρίνισε, επίσης, πως δεν διακυβεύονται ούτε οι εξετάσεις που είχαν οριστεί εξ αρχής με απαλλακτική εργασία ή με άλλους τρόπους διαμορφωτικής αξιολόγησης.
Εξ αποστάσεως διδασκαλία και πρακτική άσκηση
Η Ζ. Γαβριηλίδου διαβεβαίωσε πως «σε καμία περίπτωση δεν θα χαθεί το εξάμηνο», ενώ επίσης έκανε γνωστό πως «από τα 901 προπτυχιακά μαθήματα που έχουμε τα 747 διδάσκονται πλήρως με τη μέθοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, ενώ 125 διδάσκονται μερικώς, γιατί καλύπτουν κυρίως εργαστηριακά γνωστικά αντικείμενα. Γι’ αυτά θα υπάρξει πρόβλεψη. Περιμένουμε την ενημέρωση από το Υπουργείο Παιδείας». Επίσης, ηλεκτρονικά γίνονται τα μαθήματα και στα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών του Πανεπιστημίου.
Ακόμη, μεγάλες πιθανότητες συγκεντρώνει το ενδεχόμενο παράτασης του ακαδημαϊκού έτους, με την αντιπρύτανη να εκτιμά ότι «θα έχουμε μία μικρή παράταση μέχρι 15 Ιουλίου».
Όσο για το ζήτημα της πρακτικής άσκησης, που απασχολεί αρκετούς φοιτητές, έκανε γνωστά τα εξής: «Σήμερα είχαμε συνεδρίαση με τα γραφεία πρακτικής άσκησης. Η διαβεβαίωση που έχουμε είναι πως θα πάρει παράταση για όσο διάστημα έμεινε κλειστή, για να μπορέσει να ολοκληρωθεί με τον κατάλληλο τρόπο η πρακτική άσκηση». Κι εδώ πάντως το Δ.Π.Θ. τελεί εν αναμονή της γραπτής απόφασης του Υπουργείου.
Οι νέες – δωρεάν – εστίες
Τις περασμένες εβδομάδες έγινε επίσημα γνωστό πως μέσω σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα θα υλοποιηθεί έργο φοιτητικών εστιών, εκπαιδευτικών, ερευνητικών και λοιπών υποδομών του ΔΠΘ. Το κόστος ανάπτυξης του προτεινόμενου έργου ανέρχεται στο ποσό των 105.500.000,00€ και περιλαμβάνει μία σειρά παρεμβάσεων, εκ των οποίων φοιτητικές εστίες, χώρο σίτισης και πανεπιστημιακές κατοικίες στην Κομοτηνή.
Η Ζωή Γαβριηλίδου δεσμεύτηκε πως και οι νέες εστίες θα ‘ναι δωρεάν για τους δικαιούχους, παρά τη σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα. Συγκεκριμένα δήλωσε: «Το έργο θα προχωρήσει με όλες τις δεσμεύσεις και τους περιορισμούς που υπάρχουν. Όταν ο Δημόσιος τομέας δεν έχει να χρηματοδοτήσει, το Πανεπιστήμιο προσπαθεί να βρει ποιες εναλλακτικές έχει. Εμάς έγνοιά μας ήταν, όταν γίνουν οι εστίες, να μην πληρώνουν οι φοιτητές αντίτιμο, γιατί ήταν μία ρητορική που ακουγόταν πολύ συχνά. Διαβεβαιώνω ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια προοπτική, να μπει οποιοδήποτε ενοίκιο στις εστίες. Όταν φτιαχτούν θα τις λειτουργεί ιδιώτης αλλά δεν θα υπάρχει κανένα ενοίκιο».
Η κατασκευή νέων εστιών στην Κομοτηνή δεν σημαίνει παύση λειτουργίας των υφιστάμενων, στις 700 θέσεις που υπάρχουν τώρα, θα προστεθούν ακόμη 350, κάτι που δίνει αναπτυξιακές προοπτικές στο Πανεπιστήμιο. Επίσης, εστίες θα κατασκευαστούν και στην Πανεπιστημιούπολη Αλεξανδρούπολης, που μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν, εξαναγκάζοντας το Πανεπιστήμιο να μισθώνει δωμάτια για τους δικαιούχους.
Εν τω μεταξύ, για το παρόν των εστιών, οικότροφοι φοιτητές έχουν εκδώσει έγγραφη διαμαρτυρία, ισχυριζόμενοι ότι θα μείνουν εκτός δικαιούχοι. Απαντώντας, η αντιπρύτανης είπε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει: «Είχε βγει ανακοίνωση, που αναρτήθηκε σε όλα τα σημεία, σε σχέση με την υποβολή δικαιολογητικών για τους φοιτητές που είναι ήδη στις εστίες, για να ανανεώσουν τη διαμονή τους εκεί. Δόθηκε παράταση. Διαβεβαιώσαμε τους φοιτητές, ότι θα λάβουμε δικαιολογητικά και εκπρόθεσμα, λόγω των έκτακτων συνθηκών. Όταν έχουμε ολοκληρωμένη την εικόνα, θα προχωρήσουμε στη διαδικασία».
Αναμονή για τα νέα τμήματα
Όσο για τα οκτώ νέα τμήματα που φαίνεται να προχωρούσαν για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης με την προηγούμενη κυβέρνηση, κινείται ξανά η διαδικασία αξιολόγησής τους από τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας. «Είχαμε καταθέσει μία εμπεριστατωμένη πρόταση στο προηγούμενη υπουργείο, το οποίο περιελάμβανε οκτώ νέα τμήματα. Έχουμε επανυποβάλει αυτή την πρόταση», σημείωσε η Ζωή Γαβριηλίδου, εξηγώντας ότι το ΔΠΘ αναμένει τις αποφάσεις της αρμόδιας επιτροπής.
Πηγή: xronos – Διονύσης Βοργιάς